Ik heb nu twee geweldige kinderen maar dat ging niet probleemloos. Mijn lijf was geen ster in het op de wereld zetten van een gezond kindje. Alles omtrent een zwangerschap verliep niet zoals bij de meeste vrouwen. Het duurde erg lang voordat ik zwanger was, tijdens de zwangerschap werd ik heel erg ziek en na de bevalling lag ik op sterven. Ik was net begonnen als zelfstandig ondernemer toen ik tijdens mijn zwangerschap ernstig ziek werd. Nog nooit had ik van het HELLP-syndroom gehoord. Mijn moeder wel. Zij schrok zich rot toen ik haar belde.

Van twee kloppende hartjes naar één

Het duurde ruim 1,5 jaar voordat ik zwanger was. Wat waren we blij toen we bij de eerste echo twee hartjes zagen! Maar twee weken later bij de tweede echo was er nog maar één kloppend hartje te zien. Blijdschap er nog wel steeds dat een kindje in mijn buik groeide maar ook verdriet omdat het andere kindje niet meer leefde. Zo begon mijn zwangerschap. Omdat ik net gestart was met mijn bedrijf kon ik het me ook niet veroorloven om een tijdje rustig aan te doen en verdrietig te zijn. Dat ging nu eenmaal niet in de opstartfase. Tegelijkertijd was het ook best frustrerend omdat ik mijn hele leven alles voor elkaar had gekregen door hard te studeren, hard te werken en mijn nek net wat verder uit te steken dan een ander. Een zwangerschap lukte me toch niet zo goed vond ik.

Het ging mis

In week 32 van mijn zwangerschap zouden we gaan trouwen, maar op de dag dat ik met mijn moeder bloemen ging uitzoeken voor mijn bruidsboeket, ging het mis. Ik had voordat we naar de bloemist vertrokken nog een afspraak bij de huisarts. Na een paar metingen van mijn bloeddruk en overleg met de gynaecoloog moest ik linea recta door naar het ziekenhuis. Mijn moeder stond op dat moment nog bij de deur van de bloemist op mij te wachten maar in plaats van mijn bruidsboeket ophalen, moest ze mij naar het ziekenhuis rijden. Zelf mocht ik geen auto meer rijden. De huisarts bereidde me voor dat ik opgenomen zou worden. Ik barstte in tranen uit. Over twee dagen zou ik gaan trouwen!

HELLP syndroom

De diagnose: zwangerschapsdiabetes en het HELLP-syndroom. Het HELLP syndroom is een vorm van zwangerschapsvergiftiging waarbij er problemen zijn met de functies van je lever, nieren en je bloedplaatjes. HELLP staat voor Haemolyse (bloedafbraak) Elevated Liver enzymes (leverfunctiestoornissen) en Low Platelets (afbraak van bloedplaatjes). Het is een levensbedreigende ziekte, zowel voor moeder als voor kind.

De enige manier om het HELLP-syndroom te stoppen, is dat de navelstreng doorgeknipt wordt tussen moeder en kind. Toen duidelijk was dat ik HELLP-syndroom had, moest mijn kindje diezelfde dag geboren worden. Mijn situatie was zo slecht dat de spoedkeizersnede die nodig was, eigenlijk ook te gevaarlijk was. Maar er was geen keuze. De vader van mijn dochter was blijven slapen in het ziekenhuis en ’s morgens vroeg de deur uitgegaan om te werken. Omdat hij de spoedkeizersnede waarschijnlijk niet zou halen, heb ik mijn broer gebeld of hij erbij wilde zijn. Ze hebben elkaar nog net af kunnen wisselen toen ik met heel veel spoed naar de OK werd gereden.

Na de geboorte kwam het Hellp syndroom terug

Onze dochter Fenne werd geboren. So far so good zou je denken, maar het HELLP-syndroom kwam terug twee dagen na de geboorte van Fenne. Dat komt nauwelijks voor, maar ik had pech. Midden in de nacht werd ik wakker en voelde me heel raar. Binnen no time stond er een rij specialisten aan mijn bed en werd ik gereanimeerd. De kersverse papa werd gebeld dat het erg slecht ging met zijn vrouw en dat hij waarschijnlijk alleen achter zou blijven met een heel klein meisje.

Maar ik heb het overleefd! Ik heb nu een gezonde dochter en – na zes miskramen – een gezonde zoon. Helaas kamp ik sinds de geboorte van mijn zoon Tijn met diabetes en hartproblemen. Een zwangerschap is een zware belasting voor elk lichaam en vooral voor een lichaam dat te kampen heeft met een chronische ziekte. Er waren tijden dat ik het vreselijk eng vond om op mijn lichaam te vertrouwen. Het had me toch maar mooi in de steek gelaten vond ik . Toch zie ik alles positief in en blijf ik ondernemen. Sinds vorig jaar help ik vrouwelijke ondernemers om een succesvolle sociale media strategie op te bouwen en dat geeft me veel energie.

Angeliek is ondernemer en heeft in 2018 De Ondernemende Vrouw opgezet. In face-to-face trainingen helpt en coacht ze andere ondernemers om meer resultaat uit hun social media te halen.