Wanneer je hebt besloten om borstvoeding te willen geven, is het voor veel vrouwen ook tijd om te gaan kijken naar borstkolven. Er zijn allerlei verschillende borstkolven te vinden, voor uiteenlopende prijzen. Die prijzen kunnen hoog oplopen, dus is het een optie om te kijken naar een tweedehands borstkolf. Maar is een tweedehands kolf wel veilig en hygiënisch? In dit artikel vind je daar het antwoord op.

Soorten kolven

Er zijn zoals je wellicht zelf al ondervonden hebt, veel verschillende borstkolven op de markt. Niet alleen verschillen deze kolven qua prijs en gebruiksgemak, de verschillen zitten soms ook in de hygiëne. Voor je een van die vele borstkolven uitkiest, is het verstandig om te bedenken waarvoor en hoe je de kolf precies wil gebruiken. Om dit te bepalen kan je je dingen afvragen zoals, wil je de kolf elke dag gaan gebruiken? Of wil je een kolf om af en toe een flesje te kolven? Vraag jezelf ook af of je een dubbele kolf nodig vindt, of dat een enkele kolf genoeg is. Het is ook een optie om bij de start van het geven van borstvoeding een kolf te huren. Zo kom je er snel achter wat je fijn vindt en welke kolf bij je past.

Handkolven

Omdat het handmatige systeem van handkolven toch wat intensiever in gebruik is dan de kolven met een elektrisch systeem, zijn handkolven vooral geschikt als je de kolf wil gebruiken om af en toe een flesje te kolven. Ook zijn deze kolven handig om even snel de druk van je borsten te kolven bij stuwing, bijvoorbeeld als je baby slaapt. Voor het aanleggen van een hele voorraad zijn deze kolven minder geschikt. Handkolven zijn niet zo duur, zeker in vergelijking met elektrische kolven. De vraag is dus of het de moeite waard is om deze tweedehands te kopen.

Hygiëne en veiligheid

Van de meeste handkolven kan elk onderdeel volledig uitgekookt worden. Hierdoor is een tweedehands handkolf in principe redelijk veilig te gebruiken. Er blijft echter altijd een klein risico. Dit is omdat er door slijtage minuscule krasjes en scheurtjes in onderdelen kunnen ontstaan, waar nog bacteriën en ziektekiemen in achter kunnen blijven. Deze onderdelen kan je vervangen, maar dan vervang je bijna je hele kolf. Koop je toch een tweedehands handkolf? Kook deze dan in elk geval meermaals uit om eventuele risico's te minimaliseren. Vraag voor je er een koopt ook naar de mate waarin de kolf gebruikt is, je wilt geen kolf kopen waarvan het handmatige pomp systeem zijn beste tijd wel heeft gehad.

Elektrische borstkolven met open systeem

Wil je liever een elektrische borstkolf, en is je keus gevallen op een model met een open systeem? Borstkolven met een open systeem, zijn niet 100% afgesloten. Hierdoor is het mogelijk dat er wat melk in het kolf mechanisme terecht kan komen, bijvoorbeeld wanneer de kolf overloopt. Dit is in principe geen probleem bij een kolf die je zelf nieuw hebt gekocht, die maak je gewoon even goed schoon. Het ligt echter een beetje anders bij een tweedehands exemplaar. Vanuit hygiënisch oogpunt is het niet verstandig om een tweedehands kolf met open systeem te kopen. 

Waarom een open systeem tweedehands niet zo hygiënisch is

Dit komt omdat bepaalde onderdelen van de kolf wel uit te koken zijn, maar het gedeelte van het vacuüm systeem niet. Omdat het systeem open is, zou het dus mogelijk zijn dat jouw eigen melk in contact komt met het vacuüm systeem. Als dat gedeelte eerder in contact is geweest met de melk van de vorige eigenaresse, maar niet is gesteriliseerd omdat dat simpelweg niet mogelijk is, dan komt dat de hygiëne niet ten goede.

Risico's

Omdat niet alle onderdelen 100% ontsmet kunnen worden, kan er besmettingsgevaar ontstaan. Omdat moedermelk een lichaamseigen vloeistof is, kunnen er eventueel ziektekiemen en bacteriën door overgedragen worden. Nu is het zo dat je baby dankzij moedermelk bescherming mee krijgt tegen bepaalde ziektekiemen die de moeder al gehad heeft, maar geen bescherming tegen ziektekiemen van de voormalige eigenaresse van de borstkolf. Als de melk van een andere moeder in contact is gekomen met het gedeelte van het apparaat dat niet gesteriliseerd kan worden, dan bestaat er dus risico op besmetting. Dit zorgt ervoor dat het niet volledig veilig is om een tweedehands kolf met open systeem te kopen.

Als je toch graag een borstkolf met open systeem wilt aanschaffen

Ligt je keus vast en heb je je zinnen gezet op een borstkolf met een open systeem? Dan doe je er verstandig aan om die kolf nieuw te kopen, ook al is dat wat duurder. Want hoewel het risico vrij klein is, wil je geen risico's nemen qua hygiëne met je pasgeboren baby. Wellicht kan je ergens de borstkolf van je keuze aanschaffen met korting.

Elektrische borstkolven met een gesloten systeem

De kolven met een gesloten vacuüm systeem zijn in tegenstelling tot de modellen met een open systeem, wel veilig om tweedehands te kopen. De naam zegt het al, het systeem is gesloten. Dit betekend dat het gedeelte waar de melk door stroomt, volledig afgesloten is van het pomp systeem. Hierdoor kan er dus géén melk bij de onderdelen komen die niet uitgekookt kunnen worden. Hoewel je de borstkolf veilig tweedehands kan kopen, betekend dit niet dat je de volledige set kan gebruiken.

Losse onderdelen vervangen

Een borstkolf met een gesloten systeem heeft namelijk ook onderdelen die wel in aanraking komen met melk. Zoals dopjes, slangetjes, en andere losse onderdelen. Deze zijn allemaal uit te koken, maar kunnen toch niet 100% hygiënisch zijn wanneer je ze tweedehands overneemt. Door dagelijks gebruik en het wassen van de onderdelen, kunnen er namelijk minuscule scheurtjes en krasjes in de zachte plastic onderdelen ontstaan. Tussen deze scheurtjes en krasjes kunnen bacteriën en ziektekiemen zich ophopen. Bij het kopen van zo een tweedehands borstkolf is het dus verstandig om een nieuwe set van deze onderdelen te kopen, vaak worden deze als een pakket verkocht. Gewoonborstvoeding heeft alle onderdelen die je nodig hebt voor een tweedehands borstkolf. Zo ben je zeker van de hygiëne. Dit geldt ook voor losse onderdelen van de handkolven.

Moedermelk flesjes

De moedermelk flesjes die vaak bij een borstkolf zitten om de melk in op te vangen en eventueel in te bewaren, zijn niet veilig om over te nemen. Dit is wellicht een open deur voor je, maar sommige vrouwen staan hier niet bij stil omdat de flesjes uitgekookt kunnen worden. Echter, geldt voor deze flesjes hetzelfde als voor de losse onderdelen van een kolf. Door wassen en gebruik ontstaat slijtage, zelfs als dit maar minuscule krasjes en scheurtjes zijn kunnen hier ziektekiemen en bacteriën in achterblijven. Neem dus nooit flesjes tweedehands over, zorg altijd voor een nieuwe set flesjes. Dit kost misschien wel iets meer, maar je weet zo zeker dat het goed is.

Meningen verschillen

Er zijn veel verschillende meningen over de veiligheid van het kopen van een tweedehands borstkolf. Vele vinden dat je een borstkolf altijd nieuw zou moeten kopen, omdat het een product is voor persoonlijk gebruik. Anderen vinden dat het geen probleem moet zijn, de producten zijn vaak duur en zo is het voor iedereen betaalbaar. Voor beide kanten is wat te zeggen.
Uiteindelijk kun je zelf het beste bepalen of het beter is om een nieuw apparaat te kopen, of een tweedehands exemplaar. Met de informatie uit dit artikel weet je alles wat je moet weten om een goede keus te maken voor jezelf. Als je rekening houd met het hygiënisch oogpunt en losse onderdelen nieuw koopt, dan zou er qua veiligheid in elk geval geen probleem moeten zijn om een tweedehands borstkolf te kopen.