Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Je hebt net een pittige bevalling achter de rug en je bent hartstikke trots op je baby. Natuurlijk vind je het leuk als familie en vrienden de kleine komen bewonderen. Maar wat doe je met die 9 types die je niet op kraamvisite wil hebben?

1. De bacteriebron

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar er zijn gewoon mensen die gezellig samen met hun virus op visite komen, een griep die je liever buiten de deur houdt, een koortslip of gewoon een flinke loopneus. En dan vinden ze het nog raar ook als je liever niet wilt dat ze de baby vasthouden of erbij in de buurt komen. Weg met die bacterie bronnen.

2. De betweter

In de categorie types die je niet op kraamvisite wil staat deze wel bovenaan ieders lijstje geloof ik. De ‘Je kunt beter dit doen…’ of ‘Zou je niet…?’-types die de gedurende de hele kraamvisite alsmaar beginnen met dit soort zinnen, ben je liever kwijt danrijk. Natuurlijk is het goed bedoeld, maar je zit als kersverse ouder niet te wachten op ongevraagd advies.

types die je niet op kraamvisite wil zwangere vrouw en vrouw met baby

3. Het ‘alles beter hebben’ type

Dan heb je ook nog het ‘alles beter hebben’-type. Van alles wat jij hebt, heeft zij altijd de betere versie of een betere ervaring of een beter kind. Zij had een betere kinderwagen, haar kind sliep al gelijk door en zij had de beste kraamhulp. Net als bij alle andere ongewenste gasten kun je op het moment dat je het echt zat bent aangeven dat het nu echt tijd is voor een dutje voor moeder en kind. Waarschijnlijk zegt dit type dan dat zij dat nóóit nodig had, maar dat is dan een mooi moment om aan te geven dat jij haar niet bent. Godzijdank.

4. Het ‘alles draait om mij’ type

Je kent vast een aantal mensen in deze categorie types die je niet op kraamvisite wil. Dit zijn vrouwen die uit beleefdheid naar je bevallingservaring vragen en dan als je nog maar net bent begonnen met je verhaal, beginnen ze hun eigen bevalling in geuren en kleuren uit de doeken doen. Om vervolgens vrolijk door te gaan met hun eigen zwangerschapskwaaltjes en hoe zwaar ze het hadden in die eerste maanden na de bevalling. Schotel op dat moment gewoon een paar droge beschuitjes met muisjes voor, zodat ze even hun mond houden.

types die je niet op kraamvisite moeder met baby

5. Het ‘familie uitstapje’ type

Je zult versteld staan, maar je hebt echt mensen die van een kraambezoek gelijk een leuk familie-uitje maken. Alle kinderen mee en misschien zelfs ook de hond nog. Terwijl de ouders proberen de baby te bewonderen, plunderen die kinderen de box van de baby, trekken ze de kasten leeg en klimmen ze gillend op de bank. De kat in huis is niet meer veilig, net zoals dat schaaltje bonbons wat je had neergezet. Maar de ouders zijn blij dat ze er even uit zijn. Dit zijn ook de mensen die net even te lang blijven plakken. Het is weer tijd voor een dutje voor moeder en kind!

6. Brutale types die je niet op kraamvisite wil

Je kent ze wel, van die types die ongevraagd de baby uit de box halen terwijl hij lekker ligt te slapen. Of die gewoon doorlopen naar de kinderkamer om luidruchtig de baby én de kamer te bewonderen. Aan dit soort types merk je al hoe groot je beschermingsdrang is, ze maken de mama-tijger in je los. Dirigeer ze tactvol naar de bank met de mededeling dat je baby echt even moet slapen. Beschuitje, misschien?

7. Het depri type

Bij de categorie types die je niet op kraamvisite wil hoort ook het type zwartkijker: ‘Gaat het wel goed met je?’, ‘Wat is ‘ie kaal hé?’ of ‘Wat zie je wit?’ Dergelijke depri types zijn altijd gul met hun complimenten. Grijp iedere aanmerking die ze op jou hebben aan om inderdaad te bevestigen dat je nog heel erg moe bent en dat het kraambezoek echt maar heel even kan duren.

8. Het ‘papa is leuker’ type

Je kan het je haast niet voorstellen, maar ze bestaan echt: kennissen of collega’s die zogenaamd voor de baby komen, maar eigenlijk papa stukken leuker vinden. Wat hun doel is, valt te raden. In hun mooiste outfit en helemaal opgemaakt zijn ze poeslief en voorkomend. ‘Zal ik morgen even boodschappen doen of de was wegstrijken?’ Hoe aantrekkelijk het aanbod ook klinkt, ‘Nee!’ is hier het enige juiste antwoord op.

9. De plakker

Waar de meeste mensen het fatsoen hebben om niet te lang te blijven hangen tijdens de kraamvisite, heeft ‘de plakker’ hier totaal geen sensoren voor. Lekker onderuitgezakt op de bank worden de consumpties niet afgeslagen en sommige hebben zelfs het lef om te zeggen dat ze er zelfs een beetje honger van krijgen als ze jou met de fles in de weer zien. Schaam je niet om te zeggen dat het bezoek heel gezellig was, maar dat het nu echt tijd wordt om op te stappen. Dat hapje komen ze maar een keer halen als jij alles weer op de rit hebt.

types die je niet op kraamvisite wil - vrouw met clipboard en geirriteerde vrouw met baby