Voor de meeste kersverse papa’s en mama’s zijn de eerste luiers een beetje puzzelen. Wat is een handige manier? Hoe pak je het verschonen aan zonder er een grote rotzooi van te maken? Hoe voorkom je ongelukjes? En wat is de truc bij een ontplofte luier en een romper die doordrenkt is? In dit artikel lees je daarom 11 luierhacks die je eerder had willen weten. Zo wordt het verschonen van je kleintje een stuk makkelijker, sneller en leuker voor zowel jouzelf als je baby.

1. Bereid je goed voor

De allerbelangrijkste hack onder de luierhacks is: wees voorbereid. Zorg dat alles klaarligt zodra je je baby gaat verschonen. Het lijkt een no brainer, maar als je baby op de commode ligt met blote billen en je moet nog een pak luiers openmaken, je pakt het allerlaatste billendoekje of je moet nog schone kleertjes pakken, dan ben je te laat.

Leg het liefst altijd twee schone luiers klaar (een ongelukje zit in een klein hoekje), zorg voor voldoende billendoekjes (leg een extra voorraad in een lade van de commode) en plaats de luieremmer naast de commode. Hierdoor kun je snel en efficiënt je baby verschonen, en hoef je niet halverwege dingen te zoeken. Houd er ook rekening mee dat je baby tijdens het verschonen ineens kan gaan poepen of plassen. Een rolletje wc papier bij het verschoonkussen plaatsen is dan ook geen overbodige luxe.

luierhacks - moeder gooit luier weg in emmer

2. Houd de beentjes omhoog

De makkelijkste manier om je baby te verschonen is door de beentjes in de lucht te houden met één hand. De andere hand heb je vervolgens vrij om alles goed schoon te maken. Let er wel op dat je je baby niet optilt aan de enkels. Dit is namelijk niet goed voor de heupen. Het omhoog houden is – zeker bij een bewegelijk kind – even oefenen maar onthoud dat oefening kunst baart.

3. Doekje voor de jongetjes

Baby’s zijn dol op plassen tijdens het verschonen. Bij een jongetje los je dit makkelijk op door een billendoekje over zijn schaamstreek te leggen. Daarnaast is ook het bij de hand houden van wat wc papier verstandig bij zowel jongens als meisjes. Wees voorbereid op dat je baby eventueel kan gaan plassen (helemaal als je kind het koud krijgt), en zorg dat je alles bij de hand hebt om dit ongelukje snel te kunnen oplossen.

4. Voorkom luieruitslag

Luieruitslag is erg vervelend voor je kleintje. Probeer dit dan ook te voorkomen door je kindje zo snel mogelijk te verschonen als hij gepoept heeft en sowieso de luier regelmatig even te controleren (soms is er even aan ruiken al voldoende). Daarnaast helpen bepaalde crèmes ook bij het voorkomen van luieruitslag bij je kind.

5. Doe de luier goed om

Hoe snel je ook te werk wilt gaan, zorg er altijd voor dat de luier goed om zit. Deze luierhack is dan ook belangrijk om doorlekken en andere ongelukjes te voorkomen. Check dus altijd even of luier niet verkeerd om zit en de antilek-flapjes naar buiten gevouwen zijn bij zowel de beentjes als de rug van je baby. Hoe je de luier goed verschoont, kan je uitgebreid lezen in het artikel ‘luiers verschonen‘.

luierhacks - baby met een stapel luiers

6. Viezer romper hack

Een van de beste luierhacks is die voor het uittrekken van een vieze romper. Een ontplofte luier en dus een vies rompertje kan ingewikkeld lijken. Want hoe doe je dit zonder het bovenlijf en het hoofdje van je kindje onder te smeren? Dat is supersimpel. De meeste rompertjes kun je namelijk ook naar beneden uittrekken. Vanaf de schoudertjes naar beneden dus, in plaats van over het hoofdje. Dit is sowieso een stuk makkelijker én bij een smerige romper ook schoner.

7. Houd schone kleertjes bij de hand

Naast dat je voldoende luiers en billendoekjes bij de hand moet houden, is het ook verstandig om wat schone kleertjes vlakbij je verschoonkussen te leggen. Je kind kan (onverwacht) toch zijn doorgelekt of tijdens het verschonen een ongelukje hebben waardoor je je kindje snel wilt kunnen omkleden. Door schone kleertjes bij de hand te houden voorkom je dat je kindje het koud krijgt en kun je snel te werk gaan. Wel zo fijn als het midden in de nacht is, koud is of je kindje aan het huilen is (of alle drie natuurlijk!).

8. Laat je kind nooit alleen

Aangezien je nooit weet wanneer je kindje voor het eerst gaat beginnen met omrollen, kun je jezelf beter aanleren om je kindje nooit alleen te laten op het verschoonkussen. Zorg daarom dat je alles bij de hand hebt, en simpelweg niet weg hoeft te lopen bij je kindje. Ben je toch iets vergeten? Neem je kindje dan mee of roep om hulp, je wilt namelijk te allen tijden voorkomen dat je kindje van het verschoonkussen valt.

9. Geduld en afleiding

Een luier verschonen is, zeker in het begin of met een bewegelijke en/of huilende baby, niet altijd makkelijk. Toch is het erg belangrijk dat je je geduld bewaart en de tijd neemt om de luier goed om te doen. Het zou tenslotte vervelend zijn als je kindje later doorlekt omdat jij in alle haast de luier niet goed hebt omgedaan.

Blijf dus geduldig en rustig en probeer je kindje af te leiden en te vermaken door bijvoorbeeld liedjes te zingen en tegen je kindje te praten. Maak van het verschonen dan ook een leuk spelletje zodat je kindje het minder vervelend gaat vinden. Je kunt ook een klein boekje of een speeltje geven ter afleiding.

luierhacks - baby met speeltje wordt verschoond

10. Wasbare luiers

Wasbare luiers sluiten soms net wat beter aan dan wegwerpluiers en absorberen de ontlasting. Dit is ideaal als je vervelende ongelukjes wilt voorkomen, maar ook als je baby even tussen twee maten luiers in zit. Wasbare luiers zijn dan ook zeker aan te raden als je baby last heeft van dunne ontlasting, of vaak ongelukjes heeft. Meer informatie over wasbare luiers is beschikbaar in het artikel ‘alles over luiers‘.

Wasbare luiers - luierhacks wasbare luiers aan een waslijn

11. Vieze kleertjes wassen

De laatste van deze rij luierhacks is niet helemaal een ‘hack’ maar wel een praktische tip. Want hoe krijg je die vieze poepvlekken uit de schattige kleertjes van je baby? Dit doe je allereerst door de kleding zo snel mogelijk te wassen. Doe ze in een sopje met soda of wasmiddel voor handwas of wrijf de vlekken in met vlekkenverwijderaar of ossengalzeep. Laat de boel even inweken en stop de kleertjes daarna in de wasmachine.

Is de vlek nog niet helemaal weg? Hang de kleertjes dan in de zon, je zult zien dat door het zonlicht de vlekken alsnog helemaal verdwijnen. Hierdoor blijven die leuke kleertjes als nieuw en wordt een ongelukje ineens een stuk minder erg. Meer tips vind je in het artikel over babykleding wassen.