Je kennissenkring kan misschien denken dat je arrogant overkomt als je hen vraagt om hun handen te wassen voor dat je baby of dreumes wordt aangeraakt. Nochtans is het geen belediging of een onredelijk verzoek. In deze blog “Zeven manieren om je te wapenen tegen de griep” enkele hints hoe jij je kind en jezelf kan beschermen tegen ziektekiemen.

1. Zorg dat het bezoek bij je thuis de handen wast met zeep

Het klinkt misschien betweterig als je je gasten vraagt om de handen te wassen met zeep als ze je thuis een bezoekje komen brengen. Het kan soms gefronste wenkbrauwen van verontwaardiging opleveren, maar volg deze goede raad. Trek je daar niets van aan! Elke persoon heeft kiemen op de handen en wassen beschermt elke mens, zowel jong als oud. Het beperken van de hoeveelheid ziektekiemen waarmee je baby of dreumes in aanraking komt op heel jonge leeftijd, zal helpen zich te beschermen tot dat het immuunsysteem tijd heeft om zich te ontwikkelen. Laat je niet van de wijs brengen en sta erop dat iedereen die je kind wil aanraken eerst de handen wast.

2. Zorg dat alle zorgverleners gevaccineerd zijn

Het kan misschien bizar klinken, maar zorg dat je de vaccins kent die zorgverleners in het verleden hebben gehad. Vooral personen die niet zijn ingeënt tegen kinkhoest kunnen de ziekte aan jonge kinderen onbewust doorgeven. Voor jonge baby's kan dit een levensbedreigende ziekte vormen. Een andere parameter waar rekening mee moet worden gehouden, zijn de griepvaccins voor zorgverleners. Voor alle duidelijkheid: zuigelingen kunnen geen griepvaccin krijgen tot ze zes maanden oud zijn. Zorg er bijgevolg voor dat iedere bezoeker van je kind is gevaccineerd.

3. Vermijd contact met zieke mensen die griepsymptomen vertonen

Blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn of griepsymptomen hebben. Als je weet dat oma, opa, de oppas of je beste vriend zich niet kiplekker in zijn vel voelt, vraag dan onomwonden of ze je kind kunnen ontwijken tot ze zich weer helemaal topfit voelen.

4. Geef borstvoeding wanneer het tot de mogelijkheden behoort

Borstvoeding is een levensbelangrijke manier om je kind na de geboorte te beschermen. Moedermelk bevat immers antilichamen die helpen het immuunsysteem van je kind op te bouwen en te beschermen tegen medische aandoeningen die je dreumes ziek kan maken. Het is wel bewezen dat borstvoeding geen honderd procent zekerheid hierover biedt, maar zorgt wel voor extra bescherming. Er zijn ook vrouwen die om uiteenlopende redenen geen borstvoeding meer kunnen geven. Als dit het geval is, overleg dan met een kinderarts welke voorzorgsmaatregelen je tegen ziekten van je kind wel kan treffen.

5. Vermijd zoveel mogelijk openbare plaatsen

Er bestaat geen vuistregel om thuis te blijven na de geboorte van je baby of wanneer je kind nog een uk is. Afhankelijk van de weersomstandigheden, is het waarschijnlijk goed om een frisse neus op te snuiven in de buitenlucht. Maar in het openbaar verschijnen waar veel andere mensen verzamelen, is een ander verhaal. Op dit vlak zijn er geen concrete richtlijnen, maar over het algemeen wordt aanbevolen om de baby tijdens de eerste maanden van zijn leven uit de buurt van een mensenmassa te houden. De reden ligt voor de hand. Baby's en jonge kinderen hebben nog geen volledig ontwikkeld immuunsysteem en lopen in principe meer kans op veel voorkomende infecties.

6. Hand desinfecterend middel met alcohol

Als het wassen van je handen met water en zeep geen optie is, vergeet dan niet om een hand desinfecterend middel bij je te houden. Je kan het zelf gebruiken of vragen aan bezoekers om dit te gebruiken voor dat je kind wordt aangeraakt. Het vermindert aanzienlijk het aantal ziektekiemen.

7. Weet wanneer je medische hulp moet inroepen

Er zullen momenten komen dat je kind ziek wordt, hoe hard je ook je best doet om het te voorkomen. Het is zelfs geen uitzondering op de regel dat kinderen tot twaalf keer per dag ziek kunnen worden van virussen of door verkoudheid. De meeste van de ziekten vereisen geen afspraak met de arts. Toch zijn er bepaalde dingen waar je extra aandacht aan moet besteden. Als je kind koorts maakt, moet je meteen beroep doen op een medische hulpverlener.