Als ouder is het belangrijk om te weten welke schoenmaat je baby heeft, zodat je de juiste maat schoenen kunt kopen en ervoor kunt zorgen dat de voetjes van je kleintje goed beschermd worden. Maar hoe bepaal je nu eigenlijk de baby schoenmaat? Dit artikel staat vol met tips over schoenmaten babys, kinderschoenen maten en andere weetjes.

Welke schoenmaat voor je baby?

Om de babymaat schoenen van jouw kindje te bepalen, kun je het beste de voetjes opmeten als ze ontspannen zijn. Meet de voetjes vanaf de hiel tot aan de langste teen. Houd er rekening mee dat de ene voet van je baby iets groter kan zijn dan de andere voet, dus meet beide voetjes apart.

welke baby schoenmaat heeft je baby

Schoenmaat baby’s meten

Het meten van de voeten van je baby is een belangrijke stap om de juiste maat babyschoen te bepalen. Dit kan op een paar verschillende manieren gedaan worden, maar een veelgebruikte methode is om de voet van je baby op een stuk papier te plaatsen en de omtrek van de voet te tekenen.

1. Plaats de voet op papier

Om een juiste meting te kunnen doen van de baby schoenmaat moet je het voetje van jouw baby stevig op een papier drukken. Zorg ervoor dat de je de voet van de baby plat is en dat hij of zij z’n teentjes dus niet opkrult. Dit lukt gemakkelijker met z’n tweeën. Als je alleen bent, kun je ervoor kiezen om het voetje van je baby in te smeren met verf en daarmee op stevig papier een afdruk te maken. Dit is sowieso een leuk aandenken aan die kleine schattige voetjes.

2. Zet streepjes

Als je de rotzooi van verf wilt voorkomen bij het bepalen van de baby schoenmaat kun je gewoon een potlood nemen. Druk het voetje plat op het papier en zet bij de hiel en de grote teen streepjes. Probeer ook het breedste deel van het voetje aan te geven op het papier. Je kunt natuurlijk ook de hele omtrek tekenen. Begin dan bij de hiel en volg nauwkeurig de vorm van de voet. Let op: een millimeter afwijking kan al voor maatverschil zorgen. Zorg dat iemand de baby stevig vasthoudt terwijl je tekent. Dit om te voorkomen dat de voet beweegt.

3. Meet de afstand

Als je klaar bent, controleer dan of de voetomtrek duidelijk is getekend en meet vervolgens de lengte van de voet vanaf de grote teen tot aan de hiel. Meet ook de breedte van de voet op het breedste punt.

4. Kijk in de tabel

Als je de lengte van de voetjes hebt gemeten, kun je de juiste baby schoenmaat bepalen aan de hand van een maattabel. Deze maattabellen zijn over het algemeen gebaseerd op de lengte van de voetjes in centimeters. Houd er wel rekening mee dat elke fabrikant een eigen baby schoenmaat tabel kan hanteren en dat de pasvorm van schoenen ook kan verschillen.

Naast het meten van de lengte van de voetjes, is het belangrijk om te letten op de breedte van de voetjes van je baby. Sommige baby’s hebben brede voeten en hebben dus bredere schoenen nodig. Let hierbij ook op dat de schoenen niet te strak zitten, maar ook niet te los. Te strakke schoenen kunnen de ontwikkeling van de voetjes belemmeren. Te losse schoenen geven onvoldoende steun en bescherming.

Baby schoenmaat maattabel

Baby schoenmaat maattabel

Is het meten gelukt? Dan kun je nu op zoek naar de juiste schoenmaat voor je baby. Hieronder vind je een handige maattabel als richtlijn voor de juiste baby schoenmaat. Bedenk dat bepaalde merken hun eigen tabel hebben met verschillende maten babyschoenen. Je kunt de schoentjes dus het beste even passen voordat je zeker weet dat je de juiste maat gevonden hebt.

 • Lengte voet: 9,2 cm = schoenmaat 15 -> leeftijd (ongeveer) 0-3 maanden
 • Lengte voet: 9,9 cm = schoenmaat 16 -> leeftijd (ongeveer) 3-6 maanden
 • Lengte voet: 10,6 cm = schoenmaat 17 -> leeftijd (ongeveer) 6-9 maanden
 • Lengte voet: 11,3 cm = schoenmaat 18 -> leeftijd (ongeveer) 9-12 maanden
 • Lengte voet: 12 cm = schoenmaat 19 -> leeftijd (ongeveer) 12-15 maanden
 • Lengte voet: 12,7 cm = schoenmaat 20 -> leeftijd (ongeveer) 15-18 maanden

Onthoud dat dit slechts een richtlijn is en dat de voeten van baby’s snel groeien, dus het is belangrijk om regelmatig te meten en te controleren of de schoenen nog steeds goed passen of dat je kindje al is doorgegroeid naar een andere baby schoenmaat.

Hoeveel groeit een baby voet

Babyvoetjes groeien heel erg snel. De gemiddelde groeisnelheid van een babyvoetje is namelijk ongeveer 1 millimeter per week in de eerste 3 maanden en daarna ongeveer 1,5 millimeter per week tot het eerste levensjaar. Dit betekent dat je de schoenmaat van je baby regelmatig moet controleren om er zeker van te zijn dat de schoenen nog steeds goed passen.

Natuurlijk kunnen baby’s in het begin nog niet lopen. Schoenen zijn dan eigenlijk nog niet nodig. Laat je baby, als hij probeert te leren lopen, zoveel mogelijk op blote voetjes lopen. Zo stimuleer je de spieren en gewrichten in hun ontwikkeling. Als je wel schoentjes wilt kopen, kies dan voor schoenen die flexibel zijn en meebewegen met de voeten van je baby.

Schoenmaat baby controleren

Schoenmaat baby controleren

Als je denkt dat de schoentjes van jouw baby misschien te klein geworden zijn, kun je het voetje opnieuw meten via de methode die we al beschreven hadden. Het controleren of schoentjes die je al hebt nog passen kan lastig zijn, maar je kunt wel op bepaalde dingen letten:

Zorg ervoor dat de baby enige ruimte heeft in de schoenen en dat de schoenen niet te strak zitten. Als de schoenen te klein zijn, kan dit de groei van de voeten belemmeren en ongemak veroorzaken.

Controleer of de teentjes van de baby niet te veel worden samengeperst en dat er nog voldoende ruimte is voor de voeten om te groeien. Als de baby begint te huilen als je de schoentjes aandoet, zijn ze mogelijk te klein.

Als je al schoenen hebt die passen, vergelijk dan de maat van die schoenen met de maat van de nieuwe schoenen. Bedenk steeds dat baby’s snel groeien, dus het kan nodig zijn om regelmatig de schoenmaat te controleren en nieuwe schoenen te kopen als ze uit hun oude zijn gegroeid.

Waar moet een babyschoen aan voldoen

Er zijn veel feiten en fabels over kinderschoenen. Een goede babyschoen moet aan verschillende eisen voldoen om de voetjes van de baby te beschermen en ondersteunen. Hier zijn enkele belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden en waar je op moet letten bij het kopen van kinderschoenen:

De duim of wijsvinger test

Kies de juiste maat schoenen baby. Trek jouw baby een paar schoenen aan en druk met je duim of wijsvinger op de voorkant van de schoen. Als er een vinger tussen de grote teen en de voorkant van de schoen past, is de lengte van de schoen goed. Dit is handige tip om de juist baby schoenmaat te bepalen.

Meebuigen bij het lopen

De zool van de babyschoen moet zacht zijn, zodat de voetjes van de baby niet worden belemmerd in hun natuurlijke bewegingen.

Soepel materiaal

Een goede babyschoen moet flexibel zijn, zodat de voetjes van de baby zich vrij kunnen bewegen en ontwikkelen. Stijve schoenen kunnen de groei van de voetjes belemmeren en tot ongemak leiden. Een flexibele schoen is ook handiger om aan en uit te trekken.

Stevige hiel voor stabiliteit

Een hardere achterkant van de schoen geeft ondersteuning aan de hiel van je baby. Hierdoor glijdt hij minder snel uit en zwikken de voetjes minder snel om. Een hielstuk dat stevig aanvoelt tijdens het inknijpen is ook voor baby’s met platvoeten beter. Op deze manier wordt de stand van de hiel gecorrigeerd naar buiten toe, waardoor het zwaartepunt niet meer aan de binnenzijde valt van de voet. Het is goed om hier op te letten bij de aanschaf van nieuwe baby- en kinderschoenen.

Ademend

Ademende schoenen helpen om de voeten droog en comfortabel te houden. Dit geldt niet alleen voor je eigen schoenen, maar ook voor de schoentjes van je baby.

Tips bij het kopen van babyschoenen

Het is belangrijk om te investeren in goede kwaliteit babyschoenen als je gaat shoppen met je kind, omdat ze niet alleen de voetjes van de baby beschermen, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van gezonde voeten. Bedenk dat jouw kindje nog vele jaren met zijn voeten moet doen!

Overzicht leuke baby schoenen

Overzicht leuke baby schoenen

Er zijn veel verschillende soorten leuke en schattige babyschoenen verkrijgbaar die niet alleen functioneel zijn, maar er ook nog eens mooi uitzien. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 • Zachte leren babyschoenen: Deze schoenen zijn ideaal voor baby’s die nog niet lopen, omdat ze de beweging van de voetjes niet belemmeren. Ze zijn gemaakt van zacht leer en hebben meestal een elastische band om ervoor te zorgen dat ze goed blijven zitten.
 • Sneakers: Sneakers zijn niet alleen comfortabel en functioneel, maar ook super schattig voor baby’s. Er zijn veel verschillende stijlen beschikbaar, van klassieke witte sneakers tot sneakers met leuke prints. Vrolijke kinderschoenen van Red Flag zijn vaak populair bij kinderen.
 • Sandalen: Sandalen zijn geweldig voor warm weer en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, zoals gesloten teen sandalen en sandalen met klittenband sluiting. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, wat een leuke en schattige uitstraling aan de voetjes van je baby geeft.
 • Laarsjes: Laarsjes zijn een leuke optie voor koud weer en kunnen worden gedragen met leggings of broekjes. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals leer en suède, en in verschillende kleuren.
 • Instappers: Instappers zijn een geweldige optie voor ouders die snel en gemakkelijk schoenen willen aantrekken bij hun baby. Er zijn verschillende soorten instappers, waaronder die met elastische sluiting, klittenband en gespen.
 • Mocassins: Mocassins zijn een trendy en leuke optie voor baby’s. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen en hebben een zachte zool voor het comfort van de voeten van de baby.

Onthoud dat het belangrijkste bij het kiezen van leuke baby schoenen is om te zorgen dat ze passen bij de voeten van de baby en comfortabel en veilig zijn. Heel veel plezier bij het winkelen!