Met een pasgeboren baby ga je de tijd van luiers in. Voor je het weet ben je gewend aan de stinkende luiers. Toch is het nog een hele prestatie om de beste luiers te vinden. De ene luier past beter bij de ene baby of ontlasting dan de andere. Lekkende luiers of luiers die niet goed blijven zitten zijn funest. Ze geven je veel meer werk en het wordt een smerig zaakje. Hoe vind je dan de beste luiers? In dit artikel schrijven wij over alles wat met luiers te maken heeft. Wat is het verschil tussen en A-merk en een huismerk, hoe zorg je dat de luier goed blijft zitten en hoe ga je bijvoorbeeld om met luieruitslag?

Alles over luiers: A-merk versus huismerk

Wanneer je op zoek gaat naar een pak luiers zul je versteld staan van de mogelijkheden. Niet alleen in de supermarkt, maar ook bij drogisterijen kun je naast de A-merken ook huismerk luiers kopen. De opties vliegen je letterlijk om de oren. De ene belooft droge nachten en de andere een perfecte pasvorm. Zit er dan werkelijk geen verschil tussen A-merken en huismerken? Het is over het algemeen te zeggen dat elke luier een goede optie is. Toch zit er zeker verschil tussen de merken. De duurdere merken hebben vaak meer onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de luiers en kan op deze manier betere luiers creëren. Toch ligt het vaak aan jouw baby of deze dure luiers nodig zijn. Misschien reageert jouw baby ook goed op de huismerk luiers en heeft het geen moeilijke ontlasting. Om er zeker van te zijn dat de luiers goed zijn voor jouw baby, is het een kwestie van passen. Probeer verschillende merken en zie vanzelf welke luier het beste werkt. Wat wel een echte aanrader is om in te investeren, zijn speciale luiers voor in de avond. Luiers die lang droog blijven aanvoelen. Op deze manier wordt jouw baby niet wakker van een volle en natte luier. Hierdoor komt het slaapritme in de nacht beter op gang. Des te eerder slaapt jouw baby de hele avond door.

De goede maat en juiste pasvorm

Wat ook nog een obstakel kan zijn, is de goede maat vinden. Wanneer de luier te klein of juist te groot is, werkt het niet optimaal. De luier inclusief inhoud kan afvallen of los raken. Het is daarom erg belangrijk om de juiste maat te vinden. Hier verschillen de merken onderling ook in. Op de verpakkingen wordt aangegeven voor welke leeftijd de luiers geschikt zijn. Stap je over naar een ander merk of een grotere maat? Sla dan niet gelijk veel luiers in. Het kan zijn dat de maat toch niet goed uitvalt.

Een luier die goed zit en goed blijft zitten is een werkelijke droom van elke ouder. Het is daarom belangrijk om een merk luiers te vinden die goed past bij jouw baby. Ook ligt het eraan hoe jij de luier aandoet. Het is belangrijk dat je luier goed vast maakt en altijd oplet of de luier helemaal goed zit. Het is aan te raden om geen openingen tussen luier en huid te hebben. Op deze manier kan de luier niet gaan lekken. Blijven er maar open plekken ontstaan? Dan kan dat aan de luier liggen. Het is dan aan te raden om op zoek te gaan naar een ander merk met een betere pasvorm.

De ontlasting van jouw baby

Een goede manier om de beste luiers te vinden, is luiers te zoeken die bij de ontlasting van jouw baby passen. Elke baby is anders en zo is de ontlasting. Wanneer jouw baby bijvoorbeeld vaak per dag plast of zachte ontlasting heeft kun je vaak de luier moeten verschonen. Wanneer je vaak de luier moet verschonen, maakt het minder uit of je nu een duur A-merk hebt of gebruik maakt van huismerk luiers. Je verschoont de baby vaak waardoor de kans op lekken of vochtigheid in de luier klein is. Je kunt dan beter besparen op dure luiers en kiezen voor goedkopere huismerk luiers. Als jouw baby minder vaak op een dag ontlasting heeft, maar wel veel ontlasting heeft, is het belangrijk om goede en sterke luiers te hebben. Je wilt niet telkens te laat zijn en met een overvolle en lekkende luier te maken hebben. Het kan een goede manier zijn om de beste luiers voor jouw baby te vinden. Zoek de luiers die perfect aansluiten bij de ontlasting van jouw baby.

Wanneer jouw baby meer gaat bewegen

Heb je eindelijk de juiste luiers gevonden, gaat jouw baby meer bewegen. Wanneer jouw baby meer bewegelijk wordt is het belangrijk om een goede luier te vinden die hierop aansluit. Wanneer een baby meer gaat bewegen komt er meer vrijheid tussen de huid en de luier waardoor de luier aan de zijkanten kan gaan lekken. Er zijn speciale luiers die geoptimaliseerd zijn en perfect aan blijven sluiten, ook wanneer jouw baby meer gaat bewegen. Zeker wanneer de fase begint dat jouw baby gaat kruipen, is het erg belangrijk om goed aansluitende luiers te hebben die meebewegen.

Luieruitslag door slechte luiers

Een negatief gevolg van verkeerde luiers kan luieruitslag zijn. Veel baby's hebben hier in de eerste maanden mee te maken. Doordat de luier erg warm en vochtig kan worden, kan er een huidreactie optreden bij de billen. Een warme, rode huid met bultjes, scheurtjes en schilfertjes. Het is belangrijk om van merk te wisselen wanneer er luieruitslag optreed. Kies een merk dat zich profileert met luiers die de een goede ventilatie hebben. Luieruitslag treedt vaak op in de zomer. Door de warmte wordt de luier sneller warm en vochtig. Zorg daarom voor een extra goede hygiëne in de zomer en kies luiers met een goede ventilatie.

Zwemluiers

Als je gaat zwemmen met jouw baby kun je niet de normale luiers gebruiken. Deze vangen vocht en komen helemaal bol te staan met al het vocht van het water. Toch kun je veilig met jouw baby zwemmen en hoef je niet bang te zijn voor ronddrijvende drollen van jouw baby. Er zijn speciale zwemluiers. Deze luiers vangen de ontlasting van jouw baby op en zwellen niet helemaal op door het water. Deze zwemluiers kun je gewoon bij de supermarkt of bij de drogisterij kopen.

Hydrofiele luiers

Wanneer jouw baby een erg gevoelige huid heeft, of je een meer natuurlijke aanpak wilt, kun je kiezen voor hydrofiele luiers. Dit zijn katoenen doeken die de ontlasting kunnen opvangen. Hydrofiele luiers kosten net wat meer energie en voorkomen in de meeste gevallen wel luieruitslag en zijn goed voor de huid van de baby. Hydrofiele luiers moet je na gebruik uitkoken en wassen. Het kost meer werk, maar kan voor veel baby's de beste optie zijn. Heeft jouw baby last van luieruitslag? Probeer dan eens hydrofiele luiers. Deze luiers zijn van natuurlijk materiaal en luchten goed door.

Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden op het gebied van luiers. Het kan soms een hele opgave zijn om goede luiers voor jouw baby te vinden. Het is belangrijk om luiers met een goede pasvorm te vinden en die passen bij de ontlasting van jouw baby. Het kan aan te raden zijn om verschillende luiers in huis te hebben. Zo heb je altijd wel een luiers die bij de situatie past. Kies voor speciale luiers die lang droog blijven aanvoelen tijdens de nachten of luiers die aansluiten bij de bewegingen van jouw baby. Voorkom lekkende luiers en luiers die de ontlasting niet goed opvangen. Blijf je problemen ondervinden met luiers of heeft jouw baby snel last van een gevoelige huid of luieruitslag? Probeer dan hydrofiele luiers. Vind de luier die het beste past bij jouw baby.