Als kersverse moeder vind je de verzorging van je kindje natuurlijk erg belangrijk. Om je kindje lekker schoon te houden, doe je hem of haar regelmatig in bad. Het badderen gaat al goed, maar wat moet je eigenlijk doen met die schattige haartjes van je kindje? Dat lees je in dit artikel.

Zo lees je op deze pagina niet alleen wanneer je (ongeveer) moet starten met het wassen van de haren van je kindje, maar ook hoe vaak het wassen van de haren nodig is. Ook lees je hoe het wassen van de haren dan precies werkt en wat je moet doen als je kindje berg heeft. Allemaal interessante informatie voor de kersverse moeder die wil starten met het wassen van de haren. 

Wanneer start je met het wassen van de haren?

Als je kindje pas enkele maanden oud is, is het niet nodig om de haartjes met shampoo te wassen. Daarom was je de haren van je kindje in de eerste paar maanden na de bevalling niet met shampoo, maar gewoon met een nat washandje.

Maar wanneer is het dan wel nodig om babyshampoo te kopen? Dit verschilt per kindje, maar wij raden je aan pas na een paar maanden te starten met de haren te wassen met babyshampoo. Als je kindje meer haar krijgt, is het een goed moment om te starten met het wassen met babyshampoo. Ook mag je de haren van je kindje nu wat vaker wassen dan je voorheen deed.

Er is geen specifiek moment waarop je kunt starten met het wassen van de haren van je kindje. Het is bijvoorbeeld niet zo dat iedere moeder babyshampoo gaat kopen als haar kindje drie, vier of vijf maanden oud is. Wanneer je het beste kunt starten met haren wassen, is afhankelijk van de haargroei van je kindje. Houd de haargroei goed in de gaten en bepaal voor jezelf wanneer jij het nodig vindt om babyshampoo te gaan kopen. Hier is geen specifieke richtlijn voor, dus je kunt het in ieder geval niet verkeerd doen.

Hoe vaak was je de haren van je baby?

In het eerste jaar is het voldoende om de haren van je kindje eens per week te wassen. Als je kindje ouder is dan 1 jaar, kun je de haren langzaamaan twee keer per week gaan wassen. Let op: houd de hoofdhuid van je kindje goed in de gaten. Als je de haren te veel wast, raakt deze namelijk geïrriteerd. Dit herken je aan het droog worden van de hoofdhuid. Heeft jouw kindje een droge hoofdhuid? Dan was je zijn of haar haartjes te vaak.

Hoe was je de haren van je baby?

Voor je de haren van je kindje voor het eerst met shampoo kunt wassen, moet je een speciale babyshampoo kopen. Het is erg belangrijk een speciale shampoo voor baby’s te gebruiken bij het wassen, want deze shampoo is minder zuur dan standaard shampoo. Ook bevat babyshampoo speciale stoffen die de oogjes van je kindje niet irriteren, mocht de shampoo tijdens het wassen van de haartjes per ongeluk in de oogjes komen. Het nadeel van babyshampoo is dat het haar van je kindje hier wat pluizig van kan worden. Jammer, maar toch is het erg belangrijk om speciale babyshampoo te kopen en niet je eigen shampoo te gebruiken voor haren wassen baby.

Je kunt de haren van je kindje het beste wassen in het badje. Houd je hand onder het hoofdje van je kindje, om het goed te ondersteunen tijdens het badderen en bovendien recht te houden. Kun je het hoofdje niet goed recht houden, dan is de kans groter dat de shampoo in de ogen van je kindje komt. Dit is niet pijnlijk als je babyshampoo gebruikt bij baby haren wassen , maar toch is dat schuim in de ogen niet zo prettig voor je kindje. Komt er vaker shampoo in de ogen van je kindje, dan kan hij of zij een hekel krijgen aan het wassen van de haren. Dit is vervelend voor jou en je partner, want dit betekent dat haren wassen meer en meer een strijd gaat worden. Het recht houden van het hoofdje is dan ook erg belangrijk, want zo voorkom je dat het wassen van de haren een vervelend dingetje wordt in het gezin.

Om de haren van je kindje te wassen, volg je de volgende stappen:

  • Maak het haar voorzichtig nat. Doe dit zonder water in de oogjes van je kindje te laten komen, want dit is niet fijn voor die kleine.
  • Neem een kleine hoeveelheid shampoo en masseer dit voorzichtig in.
  • Laat de shampoo even intrekken.
  • Spoel de shampoo uit. Probeer ook hierbij geen water en/of zeep in de ogen van je kindje te laten komen.
  • Droog de haartjes goed af en breng eventueel in model. Dit kun je doen met een zachte borstel.

Tip: gebruik een zachte doek of hydrofiele luier om het hoofdje van je kindje af te drogen. Deze stof irriteert de gevoelige hoofdhuid van je kindje minder snel dan andere stoffen. Ook raden wij je aan het haar niet af te vegen, maar droog te deppen. Door het haar droog te deppen, voorkom je bovendien dat de hoofdhuid geïrriteerd raakt.

De haartjes in model brengen

Wil je de haren van je kindje wat in model brengen na het wassen? Gebruik dan een speciale babyborstel. Dit is een borstel met hele zachte haartjes. Door het haar in model te brengen, is het wat minder pluizig. Ook zal je kindje het zeker niet erg vinden om even geborsteld te worden, want de meeste kinderen vinden het borstelen van het haar erg fijn.

Let op: gebruik nooit een normale borstel of kam om de haren van je kindje in model te brengen. Een normale borstel of kam is te ruw en kan de hoofdhuid van je kindje irriteren. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Je kunt het haar van je kindje wat verder in model brengen met baby haarlotion of babygel. Wij raden je aan haarlotion te gebruiken, want dit product heeft een verzorgende werking. Met haarlotion breng je het haar van je kindje niet alleen mooi in model, maar verzorg je tegelijkertijd de tere hoofdhuid van je kindje.

Berg en baby haren wassen

Heeft je kindje last van berg? Pas dan goed op bij het wassen van de haren. Gebruik in ieder geval geen agressieve shampoo bij het wassen. Een agressieve shampoo droogt de hoofdhuid van je kindje namelijk uit, waardoor de berg erger wordt.

Soms is zelfs een standaard babyshampoo al te agressief voor kindjes met berg. Als je kindje berg heeft, kun je voor de zekerheid een extra milde babyshampoo kopen. Door een extra milde babyshampoo te gebruiken, weet je zeker dat de hoofdhuid van je kindje niet verder uit kan drogen.