Hoewel veel ouders spenen gebruiken om hun baby's te kalmeren, weten sommige ouders niet hoe ze te gebruiken. Anderen willen dan weer geen gebruiken, maar veranderen al snel van mening wanneer ze worden geconfronteerd met een huilende baby. Duimen of een speen? Dit artikel plaatst de voor -en nadelen van beide op een rijtje.

Waarom zuigen baby's op hun duim of een speen?

Baby's zijn volhard in de behoefte van het zuigen. Voor hen is het een aparte ervaring naast het binnenkrijgen van voedsel. Bij sommige baby's is deze behoefte meer uitgesproken dan bij andere. Maar de meerderheid van de baby's zuigt op hun speen of duimen als ze moe zijn, zich vervelen of behoefte hebben aan troost. Ze genieten van het zuigen en vinden het een vorm van entertainment die ze bij zichzelf vinden (duim) of dat hen gegeven wordt (speen).

Kiezen voor een speen

Men beweert dat ongeveer twee derde van de moeders een speen gebruiken als troost voor hun huilende baby. Velen geloven dat een speen een mogelijke manier is om het risico op wiegendood te verminderen. Het is uiteraard mogelijk dat het gebruik van een speen de slaaphouding van je baby op een positieve manier beïnvloedt, zodat ze minder last hebben van ademhalingsproblemen. Een speen zou je baby ook in een toestand van grotere opwinding houden, waardoor ze minder snel last hebben van hartproblemen tijdens de slaap. Maar niet alle deskundigen zijn het eens met wat beweerd wordt. De beste manier om je baby te beschermen tegen een onverwacht overlijden tijdens de slaap, is door hem of haar op de rug te laten slapen met het gezicht onbedekt.

Het is moeilijk om te weten welke soort fopspeen je baby verkiest. En laten we eerlijk zijn, de beste fopspeen is degene die je baby zal nemen, toch? Om je een voorsprong te geven: de beste fopspeen zou een ontwerp moeten hebben dat op natuurlijke wijze de ontwikkeling van het gehemelte, de tanden en het tandvlees te ondersteunt.

De nadelen van een speen

Niet alle baby's houden van een speen en er zijn nog andere nadelen aan verbonden:

 • Sommige deskundigen zijn van mening dat een speen je baby kan verwarren als hij of zij borstvoeding krijgt. Met als gevolg dat de baby onjuist aan de borst ligt en niet voldoende voedsel binnenkrijgt.
 • Andere deskundigen denken dat het zuigen op een speen de tijd vermindert die je baby aan jouw borst zou kunnen doorbrengen. En dat als je borsten niet genoeg worden gestimuleerd, je melkproductie kan dalen.
 • Besluit je een speen te gebruiken, probeer je baby het gebruik van de speen af te leren als ze een jaar oud is. Dit om problemen met de tanden te voorkomen. Sterker nog, zowel een speen of duimen kan een invloed hebben op hoe jouw baby's tanden groeien en zich ontwikkelen. Sommige deskundigen beweren ook dat een speen de ontwikkeling van het spraakvermogen verstoort.

De voordelen van een speen

Uiteraard heeft een speen ook voordelen. Zuigen op een speen heeft een rustgevend effect op baby's. Daarnaast is de vorm heel aantrekkelijk gemaakt voor kinderen.

Stoppen met het gebruik van een speen

Een speen is maar een klein ding, maar het kan wel veel voor je kind betekenen. Wanneer de tijd rijp is, zullen onderstaande tips goed van pas komen om je baby te helpen stoppen met het gebruik van een speen.

 • Ook al zijn het meestal de ouders die beslissen, soms besluiten kinderen hun speen zelf op te geven. Probeer niet gehaast of onder druk gezet te worden door de reacties van je omgeving.
 • Je kind is waarschijnlijk erg gehecht geraakt aan de speen. Het aanraken en erop zuigen biedt troost en kalmeert hem of haar. En net als met andere voorwerpen kan een speen jonge kinderen helpen om de dagelijkse stress in hun leven te beheersen. Maar er komt een tijd dat de speen moet gaan. Houd er rekening mee dat je kind het waarschijnlijk niet gemakkelijk zal vinden om afscheid te nemen van de speen. Dus als je vindt dat het tijd is om de speen te laten verdwijnen, is een geleidelijke aanpak de gemakkelijkste.
 • Kies de juiste timing! Een periode van verandering of stress voor jezelf of je kind is misschien geen goed moment om de speen op te geven.
 • Herinner jezelf eraan dat het zuigen op een speen nooit een levenslange gewoonte is. Uiteindelijk stoppen veel kinderen zullen vanzelf met het gebruik van een speen.
 • Is je kind oud genoeg om het te begrijpen, praat dan met hem of haar over het opgeven van de speen. De speen weggeven kan het leed verzachten. Je zou bijvoorbeeld kunnen voorstellen om de speen achter te laten voor de kerstman of de paashaas, of het in de speen in het vogelvoer te leggen voor de babyvogels.
 • Vergeet niet om alle spenen weg te gooien. Je wilt niet dat je kind de speen vindt waarvan hij of zij veronderstelt dat de babyvogels hem nu gebruiken!
 • Wanneer je kind er klaar voor is, begin dan met het beperken van het speengebruik naar bepaalde tijden en plaatsen, bijvoorbeeld enkel in de auto of het bedje. Dit geeft je kind de kans om te wennen aan de afwezigheid van de speen.
 • Kan je kind voor lange tijd zonder speen, stel dan een datum vast en neem vervolgens op die dag de speen definitief weg! Probeer niet terug te keren naar het gebruiken van de speen, zelfs niet door het ongemak en protest van je kind!
 • Om het wegnemen van de speen te markeren als een speciale gelegenheid, maak er een feest van of geef je kind een beloning!

Kiezen voor duimen

Voordelen van duimen

Het belangrijkste voordeel van duimzuigen is dat de duim van je baby er altijd is. Het zal niet op de grond vallen en het hoeft niet aan zijn of haar kleding vastgemaakt te worden. De duim van je baby staat volledig onder zijn of haar controle. Het duimen geven kinderen meestal op tegen de tijd dat ze drie of vier jaar oud zijn, omdat ze andere manieren aanleren om zichzelf te kalmeren en te troosten. Sterker nog, je hoeft nooit midden in de nacht onder de wieg van je baby te duiken op zoek naar een verloren fopspeen. Duimen gaan niet verloren. Kinderen die op hun duimen zuigen, vallen ook gemakkelijker in slaap. Als ze toch wakker worden, kunnen ze zichzelf sneller opnieuw in slaap brengen waardoor ook jij als ouder minder slaap moet missen.

De beste keuze?

Beide hebben hun voor- en nadelen. Er is geen goed of fout antwoord, alleen wat goed aanvoelt voor jezelf en wat goed is voor je baby. Voor sommige pasgeboren baby's begint de ontdekking van hun duim binnen enkele weken na de geboorte. Voor andere baby's is het duimen gewoon een voortzetting van een gewoonte die ze perfectioneerden terwijl ze nog in de baarmoeder zaten. Veel baby's ontdekken hun duimen echter pas een paar maanden na de geboorte wanneer ze betere controle over hun armen en handen beginnen te krijgen. En sommige baby's ontdekken hun duimen niet, maar wel een fopspeen. Elke baby is zo anders!

Loslaten van angst

De grootste zorg die de meeste ouders hebben voor hun kinderen die op een speen of duim zuigen, is dat ze na verloop van tijd hun tanden zullen vernietigen. Het tandheelkundig werk dat ze nodig zullen hebben, kost veel geld en dit is iets wat veel ouders willen voorkomen. Een andere grote angst voor ouders is dat ze geloven dat het zuigen wijst op een psychologische stoornis van hun kinderen. Geen idee waar dit gerucht is begonnen, maar het is absoluut niet waar! Integendeel, het vermogen van baby's om zichzelf te troosten met hun speen of duimen, is een groot teken van emotionele gezondheid. Maak je dus geen zorgen! Het is volkomen natuurlijk voor baby's om op hun speen of duimen te zuigen. Als het zorgvuldig wordt opgevolgd, kan het ook perfect gezond zijn!