De digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Zwanger van ons derde kind

Toen ik weer zwanger wilde worden ben ik naar de gynaecoloog gegaan vanwege mijn eerdere bekkenproblemen. Ik was bang dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap misschien niet meer zou kunnen lopen. Volgens de gynaecoloog was de kans hierop klein, maar het heeft...

Kan ik mijn baby in de airco of bij de ventilator laten slapen?

[Tijdens een hittegolf kunnen de temperaturen hoog oplopen. Je merkt zelf al dat je duf wordt van de warmte, maar voor een baby zijn warme dagen helemaal lastig. Je baby kan nog niet de eigen temperatuur reguleren, waardoor je extra waakzaam moet zijn. Mag je baby in...

‘Gatsie, poep uitspoelen.’ ‘Blegh, poep in je wasmachine.’ Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met veiligheidsspelden moesten vastmaken en het gezin een hele simpele wasmachine had (óf zelfs nog met de hand moest wassen!). Anno nu gaat het er gelukkig heel anders aan toe.

Voordelen van wasbare luiers

Want heel eerlijk, als de wasbare luiers en de manier van wassen nog hetzelfde waren als 50 jaar terug, had ik nu aan de wegwerpluiers gezeten. In de wasbare luiers van nu gebruik je inlegvelletjes waarmee je de ‘vaste massa’ gewoon weggooit. En tegenwoordig zijn de wasmachines pico bello in staat om dat beetje ontlasting dat er nog overblijft weer helemaal schoon te wassen. Niks uitspoelen. Gewoon – hupsakee – de wasmachine in. Wel even een voorwasje draaien, zodat je machine niet met vuil water blijft wassen. Daarna een hoofdwas op 60 graden en alles is weer hygiënisch schoon. Zo, dat vooroordeel is ook weer de wereld uit. Wist je dat het gebruik van wasbare luiers nog meer voordelen heeft?

1. Wasbare luiers zijn goedkoper dan wegwerpluiers

Je bent goedkoper uit dan wanneer je wegwerpluiers gebruikt. Dat verwacht je niet, hè? Toch is het een feit dat je in het eerste jaar al tot €500,- goedkoper uit bent. Goeie deal toch? Wil je geen kosten voor aanschaf van het pakket, dan kun je ook wasbare luiers leasen. Ook is er een levendige tweedehands markt voor wasbare luiers.

2. Veilig voor babybillen

Wegwerpluiers zitten vol met bleekmiddelen, parfum, chloor en plastic. Die wil je zelf toch ook niet ‘down there’? Al helemaal niet tegen het pure babyhuidje. Bij wasbare luiers heb je daar geen last van. Alle materialen zijn gecertificeerd en vrij van rommel. Geen chemicaliën rond de billen van je kleintje dat is ook heel wat waard.

redenen-om-wasbare-luiers-te-gebruiken

3. Je bespaart heel veel afval

Maar dan ook echt HEEL VEEL. Je bespaart maar liefst 22 kilogram afval per maand per kindje. Dat is ongeveer 1.000 kilo afval in totaal per kind. Do I need to say more?

4. Veel minder CO2 uitstoot

Doordat je minder afval produceert én omdat je bespaart op de productie van wegwerpluiers scheelt het enorm in de CO2 uitstoot. Zelfs wanneer je de luiers in de droger droogt bespaar je al 1,5 keer minder CO2 dan als je wegwerpluiers gebruikt. Zelfs dan ben je dus goed bezig voor het milieu.

5. Er worden geen bomen gekapt

Voor de productie van een wegwerpluier worden bomen gekapt, heel veel bomen. Veel wasbare luiers worden van bamboe gemaakt. Deze plant is een van de snelst groeiende soorten op aarde en heeft nauwelijks water nodig om groot te worden. De stam wordt omgehaald en de plant groeit gewoon weer verder.

6. Wasbare luiers stinken niet

Nog zo’n feitje die je niet verwacht. Toch is het waar. De bacteriën die stank veroorzaken gaan namelijk dood bij aanraking met zuurstof, dus zodra de boodschap gedaan is, ruik je het nog maar even. Een open luieremmer zorgt ervoor dat het niet gaat broeien en het kan blijven ademen. Wegwerpluiers daarentegen bevatten stoffen (daar heb je die chemicaliën weer..) die vloeistof omzetten in gelkorrels. Die omzetting zorgt voor een onaangename geur, die ook blijft hangen. De ‘oplossing’ die wordt gebruikt is het toevoegen van parfum, weer een chemisch product.

wasbare-luiers-geen-volle-vuilnisbak

7. Nooit meer een volle vuilnisbak

Geen volle vuilnisbakken meer, zowel in huis als buitenshuis. Behalve dat het goed is voor het milieu, is een volle grijze bak of vele vuilniszakken die je ergens kwijt moet heel onhandig en vervelend. Gebruik wasbare luiers, bespaar heel veel restafval en heb altijd ruimte in je vuilcontainer. En, zeker in de zomer heel fijn: minder stank.

8. Geen gesjouw met pakken luiers

Ken je dat gevoel van het sjouwen met vier pakken luiers? Ik niet. Nog nooit gedaan. Als er bij mij iemand met luiers sjouwt is het de postbode die nieuwe printjes komt brengen…

9. No more poepexplosies

Poep die bij de rug omhoog komt? Bij wasbare luiers heb je nooit meer last van deze poepexlosies. De zachte elastieken zorgen ervoor dat alles wat in de luier komt, ook in de luier blijft.

10. Vrolijke en leuke prints

Wasbare luiers mogen gezien worden, want ze zijn in oneindig veel kleuren en printjes. Hip, vrolijk, lief en stoer: voor ieder wat wils. Je kunt er volledig je persoonlijkheid in kwijt. Heb ik er al 10 genoemd? Jammer, want ik kan nog wel even doorgaan. Iets over de juiste pasvorm, gemak en geen lekkages meer… Nieuwsgierig geworden naar de printjes en de mogelijkheden? Kijk op BambooBaby.nl of neem contact met mij (Caroline) op voor advies.

redenen-om-wasbare-luiers-te-gebruiken