6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

5 tips voor kinderkleding voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Dat is een tijd vol cadeautjes, lekker eten, familie, feest en natuurlijk mooie kleren. Om er ook dit jaar iets moois van te maken vind je hieronder vijf tips voor kinderkleding voor de feestdagen. De kinderen zijn waarschijnlijk echt...

Zo organiseer je een magische pakjesavond

Het is weer bijna zo ver, pakjesavond. De goedheiligman is samen met zijn pieten in november weer in ons land gekomen. Dit is de tijd waar elk kind naar uit kijkt. Een avond vol gezelligheid en natuurlijk cadeautjes. Daar maken we natuurlijk graag een leuke en...

8 x Sinterklaas surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een Sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Sinterklaas lekkernijen: Dit is het populairste Sint snoepgoed

Heerlijk avondje is gekomen.... Dat geldt niet alleen voor cadeautjes voor het hele gezin en de leukste surprises, maar ook voor heerlijke Sinterklaas lekkernijen. In dit artikel lees je hoe je de pakjesavond helemaal compleet maakt met snoepgoed en Sinterklaas...

‘Gatsie, poep uitspoelen.’ ‘Blegh, poep in je wasmachine.’ Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met veiligheidsspelden moesten vastmaken en het gezin een hele simpele wasmachine had (óf zelfs nog met de hand moest wassen!). Anno nu gaat het er gelukkig heel anders aan toe.

Voordelen van wasbare luiers

Want heel eerlijk, als de wasbare luiers en de manier van wassen nog hetzelfde waren als 50 jaar terug, had ik nu aan de wegwerpluiers gezeten. In de wasbare luiers van nu gebruik je inlegvelletjes waarmee je de ‘vaste massa’ gewoon weggooit. En tegenwoordig zijn de wasmachines pico bello in staat om dat beetje ontlasting dat er nog overblijft weer helemaal schoon te wassen. Niks uitspoelen. Gewoon – hupsakee – de wasmachine in. Wel even een voorwasje draaien, zodat je machine niet met vuil water blijft wassen. Daarna een hoofdwas op 60 graden en alles is weer hygiënisch schoon. Zo, dat vooroordeel is ook weer de wereld uit. Wist je dat het gebruik van wasbare luiers nog meer voordelen heeft?

1. Wasbare luiers zijn goedkoper dan wegwerpluiers

Je bent goedkoper uit dan wanneer je wegwerpluiers gebruikt. Dat verwacht je niet, hè? Toch is het een feit dat je in het eerste jaar al tot €500,- goedkoper uit bent. Goeie deal toch? Wil je geen kosten voor aanschaf van het pakket, dan kun je ook wasbare luiers leasen. Ook is er een levendige tweedehands markt voor wasbare luiers.

2. Veilig voor babybillen

Wegwerpluiers zitten vol met bleekmiddelen, parfum, chloor en plastic. Die wil je zelf toch ook niet ‘down there’? Al helemaal niet tegen het pure babyhuidje. Bij wasbare luiers heb je daar geen last van. Alle materialen zijn gecertificeerd en vrij van rommel. Geen chemicaliën rond de billen van je kleintje dat is ook heel wat waard.

redenen-om-wasbare-luiers-te-gebruiken

3. Je bespaart heel veel afval

Maar dan ook echt HEEL VEEL. Je bespaart maar liefst 22 kilogram afval per maand per kindje. Dat is ongeveer 1.000 kilo afval in totaal per kind. Do I need to say more?

4. Veel minder CO2 uitstoot

Doordat je minder afval produceert én omdat je bespaart op de productie van wegwerpluiers scheelt het enorm in de CO2 uitstoot. Zelfs wanneer je de luiers in de droger droogt bespaar je al 1,5 keer minder CO2 dan als je wegwerpluiers gebruikt. Zelfs dan ben je dus goed bezig voor het milieu.

5. Er worden geen bomen gekapt

Voor de productie van een wegwerpluier worden bomen gekapt, heel veel bomen. Veel wasbare luiers worden van bamboe gemaakt. Deze plant is een van de snelst groeiende soorten op aarde en heeft nauwelijks water nodig om groot te worden. De stam wordt omgehaald en de plant groeit gewoon weer verder.

6. Wasbare luiers stinken niet

Nog zo’n feitje die je niet verwacht. Toch is het waar. De bacteriën die stank veroorzaken gaan namelijk dood bij aanraking met zuurstof, dus zodra de boodschap gedaan is, ruik je het nog maar even. Een open luieremmer zorgt ervoor dat het niet gaat broeien en het kan blijven ademen. Wegwerpluiers daarentegen bevatten stoffen (daar heb je die chemicaliën weer..) die vloeistof omzetten in gelkorrels. Die omzetting zorgt voor een onaangename geur, die ook blijft hangen. De ‘oplossing’ die wordt gebruikt is het toevoegen van parfum, weer een chemisch product.

wasbare-luiers-geen-volle-vuilnisbak

7. Nooit meer een volle vuilnisbak

Geen volle vuilnisbakken meer, zowel in huis als buitenshuis. Behalve dat het goed is voor het milieu, is een volle grijze bak of vele vuilniszakken die je ergens kwijt moet heel onhandig en vervelend. Gebruik wasbare luiers, bespaar heel veel restafval en heb altijd ruimte in je vuilcontainer. En, zeker in de zomer heel fijn: minder stank.

8. Geen gesjouw met pakken luiers

Ken je dat gevoel van het sjouwen met vier pakken luiers? Ik niet. Nog nooit gedaan. Als er bij mij iemand met luiers sjouwt is het de postbode die nieuwe printjes komt brengen…

9. No more poepexplosies

Poep die bij de rug omhoog komt? Bij wasbare luiers heb je nooit meer last van deze poepexlosies. De zachte elastieken zorgen ervoor dat alles wat in de luier komt, ook in de luier blijft.

10. Vrolijke en leuke prints

Wasbare luiers mogen gezien worden, want ze zijn in oneindig veel kleuren en printjes. Hip, vrolijk, lief en stoer: voor ieder wat wils. Je kunt er volledig je persoonlijkheid in kwijt. Heb ik er al 10 genoemd? Jammer, want ik kan nog wel even doorgaan. Iets over de juiste pasvorm, gemak en geen lekkages meer… Nieuwsgierig geworden naar de printjes en de mogelijkheden? Kijk op BambooBaby.nl of neem contact met mij (Caroline) op voor advies.

redenen-om-wasbare-luiers-te-gebruiken