Je ziet steeds vaker dat bij het geboortekaartje een uitnodiging voor het kraamfeest zit. Ik vind het een slim idee. Geen gedoe met agenda’s trekken en bezoekjes inplannen, want je nodigt iedereen gewoon uit op het kraamfeest een aantal weken na de geboorte. De kraamtijd kun je dan in alle rust bijkomen en doorbrengen met je kersverse baby en naaste familie en vrienden. Wil je een kraamfeest organiseren, dan hebben wij in samenwerking met Hema wat tips op een rij gezet voor de aankleding, feestelijke hapjes en natuurlijk cadeautips!

Kraamfeest organiseren: de locatie

Waar wil je je kraamfeest houden? Thuis, of liever ergens anders? De locatie die je kiest is afhankelijk van het aantal mensen dat je wilt uitnodigen, maar ook van het seizoen waarin je je kindje verwacht. Beval je in de herfst of winter en nodig je een grote groep mensen uit, dan wil je misschien liever een locatie afhuren. In de lente of zomer is het wel leuk als je een buitenlocatie hebt, eventueel met partytenten voor een paar druppels regen en/of wat schaduw. Denk aan een theetuin, een speelboerderij, of misschien ken je iemand met een ruime tuin die je een middag mag ‘lenen’.

Ga je voor een externe locatie, laat je dan adviseren over (de grootte van) de ruimte en het aantal gasten dat je verwacht inclusief kinderen. Een te kleine ruimte is niet leuk voor de gasten, maar een te grote ruimte is ook weer ongezellig. En overweeg een locatie met een speeltuin/speelhoek, dat is fijn voor gasten met kinderen. Die speelhoek kun je overigens ook zelf creëren met behulp van knutselspullen en speelgoed van een speelotheek in jouw woonplaats bijvoorbeeld.

hello-baby slinger hema kraamfeest

Tips voor kraamfeest: Versiering

Persoonlijk vind ik dit een van de leukste dingen: de aankleding! Je kunt met een paar items je huis of een locatie al feestelijk aankleden, maar je kunt ook helemaal los gaan. Kies voor roze of blauwe thema, een combinatie van kleuren of misschien ben je meer iemand voor een rustig, wit thema. Denk aan (confetti)ballonnen, papieren ballen, lampionnen, slingers in de kleur van je thema, tassels van crêpepapier of een lieve slinger met ‘hello baby’ van Hema.

Omdat je baby hoogstwaarschijnlijk het grootste deel van het feest slaapt, is het leuk om voorafgaand aan het kraamfeest wat foto’s van jullie kersverse aanwinst af te drukken. Je kunt er dan een collage van maken of met knijpertjes aan een slinger hangen. Of doe zoals een vriendin van me onlangs deed: laat op een groot scherm wat foto’s de revue passeren van zwanger tot nu. Vergeet niet om hulp te vragen: schakel familie en vriendin in om te helpen met ballonnen opblazen en slingers ophangen.

Tips voor kraamfeest: Hapjes en drankjes

Bij een kraamfeest hoort natuurlijk lekker eten en drinken om de nieuwe geboorte te vieren. Vier je je kraamfeest op locatie, dan is de drank meestal verzorgd en kun je meestal optioneel hapjes laten verzorgen. Maar vaak is het goedkoper om dit zelf te regelen. Zorg je zelf voor de hapjes, maak het jezelf dan niet al te moeilijk.

Bij binnenkomst van de gasten begin je met koffie en daar hoort natuurlijk iets zoets bij. Een fototaart of fotocakes met de snoet van jullie baby erop, leuk! Of een van die fantastische dripcakes van de Hema die een feest voor het oog zijn en ook nog eens ontzettend lekker smaken. Simpelweg te personaliseren met leuke minislingers, prikkers en kaarsjes. Ga je nog even door met borrelen, dan heeft Hema verse hartige hapjes zoals saucijzenbroodjes en kaasbroodjes die je eenvoudig even kunt opwarmen in de oven.

taart-met-kaarsjes kraamfeest

 

Kraamfeest: cadeautips

Wil je zeker weten dat je cadeautjes ontvangt die je echt leuk vindt? Maak dan online een wensenlijstje aan, bijvoorbeeld op Lijstje.nl. Je familie en vrienden kunnen dan bekijken wat je graag wilt ontvangen voor de baby en meteen afstrepen als ze het hebben gekocht. Dat voorkomt dubbele cadeautjes, ongewenste cadeautjes en is simpelweg ook wel fijn voor mensen die het moeilijk vinden om iets uit te zoeken.

De baby-afdeling van Hema heeft een schat aan mogelijke babycadeautjes: schattige en hippe newborn kleding, verzorgingsproducten, accessoires en babyspeelgoed. Ook kinderboeken zijn altijd leuk als kraamcadeau. Wil je graag een persoonlijk cadeautje geven, dan kun je bij Hema een romper laten bedrukken, bijvoorbeeld met de naam van de nieuwste aanwinst in jullie familie:

hey-romper kraamfeest

 

Herinneringen voor later

Laatste tip: Vergeet geen foto’s te maken voor het fotoboek voor je kleintje later. Laat iemand uit je familie of vriendengroep fotograferen zodat je zelf je kunt concentreren op de gasten en de aandacht én zelf ook nog op de foto staat. Ook leuk: laat een fotobooth komen die meteen je foto’s print en laat je gasten deze meteen in een gastenboek plakken met een leuke wens voor jullie gezin. Met partyprops maak je de foto’s helemaal in stijl van het kraamfeest.

hello baby party props kraamfeest

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.