In dit artikel lees je alles wat je moet weten over babyzwemmen: vanaf wanneer zwemmen met je baby? Waarom is het goed voor de ontwikkeling van je baby? Waar moet je op letten? Ook lees je wanneer babyzwemmen niet zo’n goed idee is.

Als moeder wil je natuurlijk het beste voor je baby. Je wilt dat je baby gezond en gelukkig is en zich optimaal ontwikkelt. Een leuke activiteit om samen met je baby te doen is zwemmen. Zwemmen met baby is niet alleen leuk, maar heeft ook veel voordelen voor de ontwikkeling en gezondheid van je baby. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over babyzwemmen. Zo kun je veilig en vol plezier gaan babyzwemmen met je kleintje!

Niks is leuker dan zwemmen met je baby

Zwemmen met baby is niet alleen een leuke activiteit, het versterkt ook de band tussen jou en je kindje. Het is een unieke manier om samen quality time door te brengen. Bovendien is zwemmen een geweldige manier om je baby te laten wennen aan water en om hem of haar te laten kennismaken met nieuwe ervaringen.

Blije baby bij babyzwemmen

Wat is babyzwemmen precies?

Babyzwemmen is samen met je babyzwemmen. Je bent dus zelf ook in het water. Meestal verwarmen ze het zwembad net een graadje meer en is het bad geheel gereserveerd voor de babyzwemgroep. Het water is dus aangenaam warm en de omgeving is rustig en veilig. Tijdens de zwemles doe je samen met je baby verschillende oefeningen, zoals drijven, spetteren en onder water gaan. Dit alles onder begeleiding van een professionele instructeur.

Waarom babyzwemmen?

Eigenlijk zou je beter de vraag kunnen stellen: ‘Waarom zou je niet gaan zwemmen met je baby?’ Over het algemeen zwemmen baby’s heel graag! Er zijn heel veel verschillende redenen waarom zwemmen een goede keuze is voor jou en je baby.

Motorische ontwikkeling

Zwemmen is een geweldige manier om de motorische ontwikkeling van je baby te stimuleren. Bij het leren zwemmen gebruikt je baby zijn of haar spieren op een andere manier dan bijvoorbeeld tijdens het kruipen of lopen. Door de bewegingen in het water ontwikkelt jouw baby coördinatie, balans en spierkracht.

Babyzwemmen goed voor ontwikkeling

Sterkere spieren

Wanneer baby’s zwemmen is dat goed voor de ontwikkeling van de spieren. Het warme water zorgt ervoor dat de spieren van je baby ontspannen en dat hij zich gemakkelijker kan bewegen. Bovendien worden de spieren door het zwemmen sterker en flexibeler.

Betere gezondheid

Zwemmen heeft ook voordelen voor de gezondheid van je baby. Het stimuleert de ademhaling en de bloedsomloop en versterkt het immuunsysteem. Bovendien kan zwemmen helpen om de slaap van je baby te verbeteren en stress te verminderen. Na het zwemmen zal jouw baby dus heerlijk slapen. Je wordt namelijk best moe van een zwempartijtje.

Zwemmen is leuk

En last but not least, zwemmen is gewoon ontzettend leuk voor zowel jou als je baby. Het is een leuke en veilige manier om samen te spelen en te ontspannen. Geen stress, geen watervrees, gewoon lekker samen genieten!

Vanaf wanneer babyzwemmen?

De meningen verschillen vanaf wanneer zwemmen met baby verstandig is. Maar al vanaf het moment dat je baby drie maanden oud is, kun je ermee beginnen. Vanaf deze leeftijd heeft je baby voldoende nek- en rompcontrole om in het water te kunnen zijn. Het is belangrijk dat je baby gezond is voordat je gaat zwemmen. Als je baby verkouden is, koorts heeft of andere symptomen vertoont, is het beter om het zwemmen even uit te stellen.

Moeder en baby in zwembad

Waar moet je rekening mee houden

Als je gaat zwemmen met je baby zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om je baby goed in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat hij te lang in het water blijft. Een baby heeft het namelijk snel koud. Ook is het verstandig om je baby na afloop van het zwemmen goed af te drogen en lekker warm aan te kleden. Hieronder vind je nog een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat je baby het niet te koud krijgt. De ideale temperatuur van het water is tussen de 30 en 32 graden Celsius.
  • Gebruik zwemluiers om ongelukjes in het zwembad te voorkomen. Het is ook handig om gewone luiers mee te nemen voor na het zwemmen.
  • Houd je baby altijd goed vast in het water. Als hij wat groter wordt en zelf gaat spelen, moet je hem nooit uit het oog verliezen.
  • Gebruik zwembandjes of een ander drijfhulpmiddel. Zwembandjes zorgen voor extra drijfvermogen en geven je baby meer zelfvertrouwen in het water.
  • Geef je baby eerst iets te eten voordat je naar het zwembad vertrekt. Zwemmen met honger is niet leuk.

Let op de signalen van je baby. Als hij of zij moe of prikkelbaar wordt, is het tijd om uit het water te gaan.

Wat meenemen naar babyzwemmen?

Als je gaat zwemmen met je baby is het handig om een aantal dingen mee te nemen. Hieronder vind je een lijstje met spullen die handig zijn om bij je te hebben:

Zwemluier + gewone luiers

Zwemluiers zijn speciale luiers die geschikt zijn om in het water te gebruiken. Deze luiers voorkomen dat er ongelukjes in het zwembad gebeuren. Neem ook gewone luiers mee voor na het zwemmen.

Handdoek of badcape

Neem een zachte handdoek of badcape mee om je baby na het zwemmen af te drogen en warm te houden. Als je baby shampoo meeneemt kun je na het zwemmen lekker douchen met jouw kindje. Dan is dat maar weer gebeurd…

Warme en droge kleding

Zorg ervoor dat je je baby na het zwemmen warme en droge kleding aantrekt. Dit is ook iets waar je aan moet denken en op moet letten bij het leren zwemmen als ze ouder zijn. Een extra truitje en sokjes zijn ook handig om mee te nemen. Of misschien kan hij wel gelijk z’n pyjama aan.

Een flesje melk

Het is handig om melk mee te nemen. Bij borstvoeding heb je dat natuurlijk altijd bij je, maar bij kunstvoeding moet je zeker een flesje melk inpakken. Geef je baby sowieso wat melk voordat je naar het zwembad vertrekt. Zo is de maag niet overvol, maar heeft hij ook geen honger. Na afloop van het zwemmen heeft jouw baby misschien weer grote honger. Daarom is het verstandig om ook nog wat melk mee te nemen.

Zwembandjes

Bij het babyzwemmen kun je ervoor kiezen om je baby zwembandjes of een ander drijfhulpmiddel om te doen. Meestal is het afhankelijk van de vereniging wat er gebruikt wordt. Zo’n hulpmiddel kan helpen om je baby comfortabel te houden in het water. Ook is het gebruik van zwembandjes natuurlijk veilig met een kind rondom het water. Er zijn speciale zwembandjes voor baby’s te koop die extra comfortabel zijn en ervoor zorgen dat je baby niet onder water kan komen. Het is wel belangrijk om regelmatig te checken of ze nog goed zitten. Als ze te strak zitten voelt dat niet fijn en als ze te los zitten kunnen ze af glijden. Dat is gevaarlijk.

Heerlijk zwemmen met je baby

Wanneer niet gaan babyzwemmen

Hoewel babyzwemmen over het algemeen veilig is, is het soms beter om niet te gaan zwemmen met je baby. Namelijk:

  • Als je baby ziek is of koorts heeft.
  • Als je baby net gevaccineerd is.
  • Als je baby last heeft van eczeem of van een andere huidaandoening.
  • Als het water te koud is.

In deze situaties is het beter om even te wachten met het babyzwemmen. Wanneer zwemmen met baby geen optie is, zijn er andere activiteiten waarmee je hetzelfde kunt bereiken. Denk maar aan baby gym, babymassage of muziek op schoot.

Babyzwemmen als voorbereiding op zwemles

We krijgen vaak vragen binnen van onze lezers over ‘Hoe lang zwemles nodig?” of “Helpt babyzwemmen als voorbereiding op zwemles?”.

Zwemmen met je baby kan een goede voorbereiding zijn op zwemles voor het behalen van een zwemdiploma. Babyzwemmen helpt baby’s vertrouwd te raken met het water. Ze wennen aan de sensaties van drijven, spetteren en ondergedompeld worden. Dit helpt hen om zich comfortabel te voelen in het water, wat een belangrijke basis legt voor latere zwemlessen.

Door positieve ervaringen in het water op jonge leeftijd, ontwikkelen baby’s een gevoel van veiligheid en vertrouwen in hun eigen capaciteiten. Dit kan hen helpen om met meer gemak en plezier aan zwemlessen deel te nemen. Wellicht kun je zelfs lessen turbozwemmen overwegen om snel een diploma te halen als je met jouw kind als baby al vaak bent wezen zwemmen.

Veel plezier met babyzwemmen!

Babyzwemmen is een leuke en gezonde activiteit voor zowel jou als je baby. Zwemmen kan helpen om de motorische ontwikkeling van je baby te stimuleren en daarnaast is het gewoon heel erg leuk om samen te doen. Met de tips en informatie uit dit artikel kun je goed voorbereid en met een gerust hart gaan zwemmen met je baby. Geniet ervan! Veel plezier met babyzwemmen!