Als je een baby verwacht zijn er vele vragen die je jezelf kan stellen. Vragen als: laat ik de baby bij ons op de kamer slapen, of in zijn of haar eigen kamertje? Wil ik de baby slaap training geven of laat ik hem of haar een eigen ritme aanhouden? Hoe gaan we ons kind opvoeden? Gaan we ons kind naar de opvang brengen, en hoe zit het met oppas? En bovendien, wil ik flesvoeding of borstvoeding geven?

Het kan allemaal behoorlijk overweldigend zijn! Een van de belangrijkste vragen, of misschien zelfs de aller belangrijkste, is natuurlijk de vraag of je je kindje flesvoeding of borstvoeding wil geven. Super goed als je gekozen hebt om je kindje borstvoeding te geven! Dan rest echter voor veel werkende vrouwen nog de vraag, hoe ga ik dat doen als ik weer ga werken? Nou dan kun je dus gaan kolven, zo krijgt je kindje zelfs wanneer je weer gaat werken nog gewoon jouw borstvoeding. Maar welk kolf apparaat past dan het beste bij jou? Vind alles voor borstvoeding bij Gewoonborstvoeding.nl

Verschillende kolven

Er zijn veel verschillende soorten en maten kolven. Enkele, dubbele, elektrische en handmatige. Er is dus ook voor iedereen wel een geschikte kolf te vinden. Als je nieuw bent in de wereld van borst kolven, dan is het handig om te weten wat het verschil is tussen al deze kolven en hoe ze werken. Er zit bovendien ook nog verschil in qua merken, het ene merk is het andere niet. Hier lees je alles over de verschillende kolf apparaten.

Een handkolf

Verschillende merken hebben een handkolf in hun assortiment. Je hebt handkolven met een knijp mechanisme, aan het flesje zit dan het kolf gedeelte met daaraan een handvat. Wanneer je in het handvat knijpt, dan wordt de melk gekolfd. Deze kolven zijn voornamelijk handig als je af en toe een flesje wil kolven, of als je eens de druk van je borsten wil kolven bij stuwing. Voor intensief gebruik om volledige voedingen te kolven zijn deze kolf apparaten wellicht iets minder geschikt.

Siliconen handkolf

Er zijn ook siliconen handkolven die bestaan uit één stuk, deze plaats je over je tepel. Je knijpt dan lichtjes in het flesje, waardoor die vacuüm zuigt aan je tepel en zo de melk kolft. Dit is voornamelijk erg handig om te gebruiken wanneer je aan het voeden bent, en je ongebruikte borst die ook vol zit begint te lekken. Terwijl je baby drinkt aan je ene borst, kolf je met een siliconen handkolf tegelijkertijd wat melk uit je andere borst. Voor het kolven van een voorraadje is deze kolf niet erg geschikt.

Elektrische kolf

Een elektrische kolf bestaat uit een los apparaatje met een motor welke door middel van luchtslangetjes verbonden is aan een flesje met kolf opzetstuk. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Een elektrische kolf is simpelweg een vacuüm systeem. Er zit nog verschil in de soorten elektrische kolven, je hebt namelijk open en gesloten systemen. Wat is het verschil?

Elektrische kolf met open systeem

Bij een elektrische kolf met een open systeem, is het apparaat niet 100% hygiënisch afgesloten. Dit wil zeggen dat het mogelijk is dat er melk in het kolf mechanisme terecht komt door bijvoorbeeld overlopen. Dit is een probleem want het apparaat zelf waar de motor in zit is niet goed te reinigen en steriliseren. Dit is dus helemaal niet hygiënisch, er kunnen zo namelijk bacteriën, virussen en zelfs schimmels in het apparaat terecht komen. Deze kunnen op hun beurt bij volgende kolf beurten weer in die moedermelk terecht komen omdat het apparaat niet goed gereinigd kan worden.
De kans hierop is overigens klein, maar zeker geen kans die je wil nemen met bijvoorbeeld een tweedehands kolf als je een klein budget hebt.

Elektrische kolf met gesloten systeem

Bij een elektrische kolf met een gesloten systeem zit er een overloopbeveiliging in het apparaat. Dit voorkomt dat de melk in contact kan komen met delen van het apparaat die niet te steriliseren zijn. Dit zijn de meest gekozen kolven, vrijwel alle nieuwe kolf apparaten hebben wel een overloopbeveiliging, maar check toch altijd even of het echt zo is wanneer je een kolf koopt. Zeker wanneer je voor een tweedehands kolf kiest.

Dubbele of enkelzijdige kolf

De elektrische kolven heb je in verschillende varianten. Je kan kiezen uit enkelzijdige of dubbele kolven. Afhankelijk van de mate waarin je de kolf wil gaan gebruiken kun je hieruit je keuze maken. Een enkelzijdige kolf is vaak genoeg wanneer je het grootste deel van de tijd je baby aan de borst voed, maar een dubbelzijdige kolf is weer handig wanneer je op je werk wil kolven.

Een goede keus maken

Een kolf apparaat is geen kleine investering. Je kunt al een kolf kopen vanaf minder dan €10 euro, dit gaat dan echter om een siliconen handkolf. Een goede elektrische borst kolf kost al gauw van €100 euro tot meer dan €300 euro. Het is dus belangrijk om de juiste kolf voor jou uit te kiezen, zeker als je het apparaat veel gaat gebruiken als werkende moeder. Maar hoe kom je nou tot de juiste keus? Nou er zijn een aantal factoren waarop je je keus kunt baseren. De volgende punten kunnen je helpen om je keuze te maken.

Hoe vaak wil je de kolf gebruiken?

De keus tussen een handkolf en een elektrische kolf is makkelijk te maken. Wil je een kolf apparaat om af en toe een flesje te kolven of om de druk er af te kolven bij stuwing, dan voldoet een handkolf in principe prima. Wil je een kolf om regelmatig een borst leeg te kolven terwijl je je kindje ook gewoon de borst geeft, dan is een enkelzijdige elektrische kolf voldoende. Ben je van plan om consistent dagelijks te kolven? Bijvoorbeeld op je werk, of omdat je liever een flesje geeft dan dat je je kindje aan de borst laat drinken, dan is een dubbele kolf meer geschikt voor jou.

Wil je een melk voorraad aanleggen?

Om een melk voorraad aan te leggen is een handkolf het minst geschikt, omdat dit toch best intensief is voor je handen. Een siliconen handkolf is hiervoor ook niet geschikt. Kies wanneer je een melk voorraad aan wil leggen dus altijd voor een elektrisch kolf apparaat, dit bespaart je veel moeite. Zeker als je over wil stappen van de borst geven naar borstvoeding via een flesje geven, is het een goed idee om voor een dubbelzijdige kolf te kiezen.

Wil je op je werk gaan kolven?

Als je op je werk wil gaan kolven is een dubbelzijdige kolf het meest effectief. Je voorkomt zo dat je met doorgelekte melkvlekken in je shirt komt te zitten en je kolft zo beide borsten in één keer leeg, het bespaard je dus ook tijd. Let eventueel ook op het geluidsniveau van de motor, kolven kunnen namelijk best wel herrie maken. Bij sommige kolven valt het geluidsniveau echter best mee, wellicht zijn die modellen dan meer geschikt voor op je werk.

Tweedehands kolven

Wanneer je met een klein budget zit, maar toch borstvoeding wil geven met een kolf en je je oog op een van de duurdere kolf apparaten hebt laten vallen, kun je overwegen om een tweedehands kolf te kopen. Let hierbij echter wel altijd op hygiene. Koop het liefst nooit een kolf apparaat met open systeem tweedehands. Je wilt niet het risico lopen dat er melk van de vorige eigenaresse in het apparaat is gelekt, waar vervolgens bacteriën en misschien zelfs virussen of schimmels zijn gaan broeien. Jouw melk zou dan in aanraking kunnen komen met die bacteriën en dat wil je natuurlijk niet aan je kindje geven.
Koop je tweedehands, koop dan dus altijd een kolf apparaat met een gesloten systeem. Neem nooit de bijbehorende kolf flesjes set over, vanuit hetzelfde hygiënische oogpunt. Ook al zijn flesjes en kleine losse onderdelen te steriliseren, na lang (intensief) gebruik, kunnen er microscopische krasjes en scheurtjes in de flesjes ontstaan waar alsnog bacteriën in kunnen ophopen. Koop dus altijd een nieuwe kolf accessoire set bij een tweedehands kolf apparaat.

Huren

Bij verschillende kraamzorg winkels of lactatiekundigen kun je ook een borstkolf huren. Zo kun je een apparaat eventueel eerst uitproberen voor je een grote uitgave doet. Je moet hier uiteraard wel een nieuwe set kolf flesjes met de losse accessoires bij kopen. Maar mocht het apparaat je dan niet bevallen, dan heb je in elk geval geen honderd(en) euro's uitgegeven aan een apparaat dat niet bij je past.

Laat je bij twijfel adviseren

Je kunt je in de winkel of door een lactatiekundige altijd laten adviseren mocht je er zelf niet uit komen, maar dit artikel zou je al een heel eind op weg moeten helpen met het vinden van het kolf apparaat dat het beste bij jou past.