Een nanny in huis kan een echte aanwinst zijn voor jouw gezin. Toch is het belangrijk om vooraf te weten waar je aan begint. Er zijn namelijk enorm veel voordelen wanneer je een nanny in huis hebt, maar er zijn toch ook echt wat nadelen waarvan je liever vooraf op de hoogte bent. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van een nanny in huis.

De voordelen

Er zijn voor voordelen aan een nanny in huis. Je kunt als ouder wat relaxter leven, je hebt extra hulp en kunt wat flexibeler met afspraken omgaan. Alle voordelen hebben we hieronder op een rijtje gezet:

Iemand om op terug te vallen

Het allergrootste voordeel van een nanny is dat je echt iemand hebt waar je op kunt terugvallen. Je hoeft niet op een kwartiertje te kijken en wanneer jij 's avonds in de file staat hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten bij de opvang. Een nanny in huis is heel flexibel en perfect wanneer zowel jij als jouw partner en druk werkleven hebben. Ook feestjes op het laatste moment zijn weer mogelijk dankzij de nanny. Wanneer je 's avonds nog een feestje of vergadering hebt, hoef je niet apart een oppas te zoeken, maar is deze gewoon altijd beschikbaar!

Geen gedoe met schema's

Wanneer je jouw werk en gezinsleven wilt combineren komt het altijd neer op goed kunnen plannen. Wanneer dit goed gaat is er geen probleem, maar wanneer er maar een facet uitvalt, kan het al een groot probleem worden. De oppas is ziek of de crèche is gesloten wegens een feestdag. Je blijft dan maar plannen en schema's maken, een nanny is dan een stuk handiger. Je bent stressvrij en weet precies waar je aan toe bent.

Kleine huishoudelijke taken

Wat extra handig is aan een nanny, is dat dit zoveel meer is als slechts een oppas. Wanneer de kinderen naar school zijn, kan jouw nanny ook wat lichte huishoudelijke taken verrichten. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de was, het eten koken en is jouw woning altijd netjes opgeruimd.

Voorschoolse opvang

Is het iedere ochtend bij jullie in huis ook een en al stress? Iedereen moet op tijd de deur uit, aangekleed zijn en gegeten hebben. Een nanny kan de ochtendroutine ook behoorlijk versoepelen. Zo kun jij 's ochtends jezelf klaarmaken en op tijd komen en hoeven jouw kinderen niet iedere ochtend mee te stressen.

Band met kinderen

Wanneer een nanny iedere dag met jouw kinderen omgaat, zorgt dit ervoor dat jouw kinderen ook een goede band met de nanny krijgen. Ze hebben een extra volwassen persoon om tegenop te kijken en kunnen veel van de nanny leren.

Taal

Wanneer je kiest voor een internationale nanny is de taalontwikkeling ook een groot voordeel. Jouw kinderen leren bijvoorbeeld om iedere dag Engels te spreken en zullen qua Engelse taalontwikkeling met sprongen voorruit gaan.

De nadelen

Het leven is niet alleen rozengeur en maneschijn wanneer je in een nanny in huis hebt. Er kunnen echter ook behoorlijk wat nadelen plakken aan een inwonende nanny. Deze hebben wij hieronder verder uitgelicht:

Invloed op opvoeding

Wanneer je een nanny in huis hebt, zal deze nanny veel taken op zich nemen qua de opvoeding. Het kan zijn dat jouw kinderen de nanny meer en vaker zien dat jou of jouw partner. Dit betekent dat de nanny een grote invloed kan hebben op de opvoeding. Dit is iets wat je vooraf flink moet nagaan en goed op papier moet hebben wat jij belangrijk vindt.

Een goede match

Een flink nadeel is dat het vinden van een goede match tussen nanny en jouw gezin nog een flinke opgave is. Het is toch iemand die 24 uur per dag, zeven dagen per week in huis is. Je wilt iemand die een goed voorbeeld voor jouw kinderen is, verantwoordelijk is, maar ook leuk omgaat met jouw kinderen. Een verkeerde match kost veel tijd, geld en energie. Vooraf weet je niet altijd of het daadwerkelijk een goede match kan zijn. Wanneer jouw nanny na een paar weken weer vertrekt omdat het geen match is, is dit een verspilling van jouw tijd en moeite.

Punctualiteit en vrijheden

Op papier klinkt een nanny geweldig, maar de realiteit kan altijd anders uitvallen. Wanneer jouw nanny bijvoorbeeld de kinderen te laat ophaalt van school of op het laatste moment niet kan oppassen omdat het zelf al een uitje gepland heeft. Je moet er altijd rekening mee houden dat je niet voor de volle 100% zekerheid hebt. Je moet soms alsnog een oppas inhuren of de kinderen naar de buitenschoolse opvang sturen. Is de keuze het dan uiteindelijk wel waard?

Band met kinderen

Een goede band met de kinderen klinkt natuurlijk als een voordeel, maar dit hoeft het in werkelijkheid niet altijd te betekenen. Als ouder kan het juist moeilijk zijn wanneer jouw kinderen een hele goede band hebben met de nanny. Je kunt letterlijk jaloezie gevoelens ontwikkelen wanneer jouw kinderen liever met de nanny spelen dan met jou. Daarnaast is een goede band soms ook schadelijk voor de kinderen, want de nanny gaat toch op een gegeven moment weer weg. Dit kan emotioneel zwaar zijn voor jouw kinderen. Ze gaan een lange tijd intensief met iemand om, creëren een vertrouwensband en dan moeten ze weer afscheid nemen.

Relationele problemen

Hoe goed jullie relatie als partners of echtgenoten ook is, toch moet je met een nanny in huis ook rekening houden met relationele problemen. Het is niet voor niets een cliché dat er een relatie tussen ouder en nanny kan ontstaan. Om het spreekwoord 'je moet de kat niet op het spek binden' te gebruiken, soms is een inwonende nanny niet de beste optie voor jullie relatie.

Privacy

Als laatste moet ook de privacy meegewogen worden. Hoe handig het ook is om een nanny in huis te hebben, je deelt wel jouw hele leven met deze persoon. Je zult een deel van jouw privacy moeten inleveren en jouw gezinsleven moeten delen. Dit kan in de realiteit een stuk zwaarder zijn dan dat het lijkt. Ben jij er klaar voor om jouw hele leven en gezin te delen met iemand?

Een nanny in huis is een echte uitkomst voor veel gezinnen. Er zijn voor voordelen aan een inwonende nanny. Je kunt wat flexibeler leven, jouw kinderen hebben een extra persoon om tegenop te kijken en om wat te leren en jouw leven wordt een stuk gemakkelijker. Toch moet je ook eerst de nadelen onder ogen zien voordat je de keuze maakt om een nanny in huis te nemen. Er zijn toch nog heel wat haken en ogen aan deze beslissing. Ben je bereid om jouw privacy op te geven, wat is de invloed op de opvoeding en hoe ga je met jaloezie om? Maak zelf de overweging of een nanny jouw leven beter maakt, of juist veel negatieve aspecten met zich meebrengt. En, is een nanny iets voor jou?