Kleuters kunnen heel snel ziek worden. In veel gevallen nog veel sneller dan volwassenen en als een kind ziek is dan ziet dit er altijd heel naar uit, want je kind voelt zich dan heel weerloos en dat is geen leuk gegeven. Je kunt de kans op ziektes bij je kinderen verkleinen door ze te voorzien van de belangrijkste vitamines, maar wat zijn deze vitamines dan vraag je je ongetwijfeld af? In dit artikel behandelen we de belangrijkste vitamines en geven we aan waarom die zo belangrijk zijn voor jouw kleuter.

Een belangrijk punt

Voordat we gaan bespreken wat de belangrijkste vitamines zijn, moeten we even een disclaimer plaatsen. Op veel vitaminepotjes staat namelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die een kind ervan kan innemen vermeld. Maar veel mensen zijn in de illusie dat dit zowel voor kinderen alsook voor ouderen geldt, maar dit is een misvatting. Ouderen kunnen vaak een grote dosis vitamines aan dan jongeren en daarom is het ook zeer belangrijk dat daar op wordt gelet. Want bij sommige vitamines is het zo dat bij een grote hoeveelheid er grote problemen ontstaan en dat is natuurlijk wel het laatste waar je zin in hebt. Dus probeer daar altijd rekening mee te houden en als je het niet vertrouwt, vraag dan altijd advies aan een expert of iemand anders met kennis hieromtrent.

Vitamine D

Voor kinderen is het wel belangrijk om genoeg vitamine D tot zich te nemen. Een punt is dat je dit vaak krijgt van de zon. Je lichaam maakt dit zelf aan, maar je moet beseffen dat er bepaalde groepen zijn waarvoor dit niet geldt. Zoals je misschien wel weet is het namelijk zo dat er in Nederland niet altijd evenveel zon is. Dit leidt ertoe dat er veel mensen in Nederland zijn met een Vitamine D tekort. Het punt is echter dat dit niet per se slecht hoeft te zijn voor je gezondheid. Maar voor sommige groepen wel. Zo zijn meer getinte mensen bijvoorbeeld sneller vatbaar voor een tekort aan Vitamine D met alle gevolgen van dien. Het is niet alleen slecht voor je energie, maar het kan ook problemen opleveren met je tanden en botten, dus in bepaalde situaties is het echt wel aan te raden om actie te ondernemen als het gaat om een tekort op Vitamine D.

Dit geldt dus ook voor kinderen tot en met vier jaar. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat deze meer Vitamine D nodig hebben dan een gemiddeld persoon, dus het is ook van belang dat daar rekening mee wordt gehouden. Hoeveel extra je kind nodig heeft, durf ik hier niet te zeggen en daarvoor kun je beter ten rade gaan bij een echte professional op dat gebied. Die kan met meer zekerheid zeggen aan welke hoeveelheden je ongeveer moet denken als het gaat om het aantal vitamines.

Maar kun je Vitamine D kopen?

Er zijn verscheidene plaatsen waar je Vitamine D voor je kind van onder de vier jaar kunt aanschaffen. Hieronder noemen we even de belangrijkste plaatsen op, zodat jij precies weet wat de beste plekken zijn om Vitamine D op een goede manier tot je te nemen.

Bij de apotheek

Vitamine D van een uitstekende kwaliteit vind je doorgaans bij de apotheek. Het voordeel is dat je goed wordt voorgelicht, want de apotheekmedewerkers weten meer dan de gemiddelde persoon die bij een drogisterij of iets dergelijks werkt. Dus dat is zeer voordelig. Of de kwaliteit specifiek beter is, dat kan niet worden vastgesteld want ik ben geen expert op dat gebied, maar je kunt ervan uitgaan dat apothekers de verantwoordelijkheid heeft om goede supplementen van vitamine D aan de bevolking mee te geven. Een nadeel van een apotheek is echter wel dat je daar in de regel meer betaalt voor de vitamines. Het is dus wel belangrijk om daar ook op te letten en rekening te houden met het feit dat je meer geld kwijt zal zijn dan bij een drogist.

Drogisterij

Voor kinderen kun je ook vitamine D kopen bij een lokale drogisterij. Het voordeel daarvan is dat je in de regel veel meer keuze hebt dan bij een apotheek. Daarnaast hebben ze vaak ook bepaalde huismerken die goedkoper zijn dan de meer duurdere merken die vitamines verkopen. Welke beter zijn weet ik niet exact, maar op internet staat daar veel relevante informatie over .Maar let er altijd wel op dat die informatie betrouwbaar is, want het is een feit dat het bij veel gezondheidstips zo is dat er veel foute informatie naar voren wordt gebracht. Informatie die op het eerste oog heel betrouwbaar lijkt, maar dan blijkt achteraf dat dit helemaal niet betrouwbaar is. Probeer daar dus ook altijd rekening mee te houden. Dus ga goed na welke bronnen er zijn gebruikt en kijk ook of ze ook naar de juiste plaats verwijzen. Op die manier kun je erachter komen of de vitamines bij de drogisterij van een uitstekende kwaliteit zijn.

Overige plaatsen

Hierboven zijn de twee belangrijkste plaatsen opgenoemd om aan Vitamine D te komen en daarnaast zijn er enkele voordelen en nadelen benoemd van de bepaalde plaatsen. Maar er zijn nog andere plaatsen waar je vitamines kunt kopen. Meestal wordt het ook wel eens in de supermarkt verkocht, maar niet alle supermarkten doen daar aan mee dus dat is wel belangrijk om in ogenschouw te nemen. Het is aan te raden om het bij een drogisterij of apotheek te kopen, maar als dat echt niet mogelijk is dan kan het misschien ook wel in een supermarkt.

Vitamine K

Een andere belangrijke vitamine voor jongeren is overigens Vitamine K. In de regel geldt dat dit vooral belangrijk is voor kinderen onder de 12 maanden. Ook dit kun je gewoon bij de reguliere apotheek of drogisterij aanschaffen.