Het ontwikkelen van sterke, gezonde botten al vanop zeer jonge leeftijd is de beste manier om jezelf te beschermen tegen osteoporose voor als je ouder wordt. Vitamine D speelt een cruciale rol in dit proces. Dit artikel gaat over het belang van vitamine D in zwangerschap en het vroege leven van je baby. Lees verder en ontdek de manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat jij en je baby genoeg vitamine D krijgen.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D speelt een essentiële rol in de algehele gezondheid in alle stadia van het leven. Vitamine D verbetert de opname van calcium uit de darm voor botvorming. Vitamine D is dus cruciaal voor de groei en onderhoud van een sterk skelet. Vitamine D is ook belangrijk voor spierkracht en helpt het de calciumspiegels in het bloed te beheersen, wat essentieel is voor de goede werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem van het lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat een lage vitamine D inname tijdens de zwangerschap, geassocieerd wordt met een breed scala aan gezondheidsproblemen van baby's als ze in de volwassenheid komen.

Waarom is vitamine K belangrijk?

Vitamine K helpt het bloed te stollen. Het is essentieel om ernstige bloedingen te voorkomen. Tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft, krijgt je baby niet genoeg vitamine K binnen. Zonder vitamine K loopt je baby het risico bloedingen in de hersenen te krijgen, wat kan leiden tot hersenschade of zelfs de dood. De gevaarlijke bloedingen zijn te voorkomen door je baby extra vitamine K te geven. Tegen de leeftijd van ongeveer zes maanden heeft je baby zijn of haar eigen voorraad opgebouwd.

Zwangerschap en vitamine D

Tijdens de zwangerschap past je lichaam zich op natuurlijke wijze aan aan de eisen van je groeiende baby. Als je een normaal niveau van vitamine D hebt tijdens je zwangerschap, dan is het mogelijk om de juiste hoeveelheid te verstrekken voor je eigen gezondheid en de behoeften van je baby. Maar als je niet genoeg vitamine D hebt tijden je zwangerschap, dan zal ook jouw baby een tekort aan vitamine D hebben. Baby's en opgroeiende jonge kinderen kennen perioden van snelle botontwikkeling en groei, dus voldoende vitamine D is op deze momenten heel belangrijk. Een ernstig vitamine D-tekort bij zuigelingen en jonge kinderen kan leiden tot rachitis, een ziekte die zwakke en vervormde botten veroorzaakt die gevoelig zijn voor fracturen. Kinderen met een vitamine D tekort hebben mogelijk ook pijn in de botten en spieren. Als je baby een ernstig vitamine D-tekort heeft, zal hij of zij mogelijk niet in een normaal tempo groeien en ontwikkelen. Zo kan je baby later zijn of haar tandjes krijgen, meer borstinfecties krijgen en andere gezondheidsproblemen hebben. Vergeet dus je baby geen vitamine D te geven.

Wat zijn de beste bronnen voor vitamine D?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D voor mensen van alle leeftijden, inclusief baby's die borstvoeding krijgen en zuigelingen. De hoeveelheid benodigde zonblootstelling is afhankelijk van de huidskleur, de tijd van het jaar, het tijdstip van de dag of de huid bedekt is (met kleding of zonnebrandcrème) en de locatie. In de zomer is het aanbevolen om je baby te beschermen met kleding, zonnebrandcrème en een hoed. Dit is vooral belangrijk voor je baby om zonnebrand en huidbeschadiging te vermijden voor je baby. Daarnaast is vitamine D uit voeding halen voor je baby niet eenvoudig omdat hij of zij nog geen vast voedsel eet. Maar sommige merken melk hebben een kleine toevoeging van vitamine D. Hoewel moedermelk zeer gunstig is, bevat het zeer weinig vitamine D. Zuigelingen die borstvoeding krijgen, vertrouwen bijna volledig op een veilige blootstelling aan de zon voor hun vitamine D-vereisten. Zuigelingen die gevoed worden met een formule melk, zouden de vitamine D moeten krijgen die ze nodig hebben. Als je zwanger bent, is het mogelijk om een normaal niveau aan vitamine D te behouden voor jezelf en je baby door vijf tot 10 minuten buiten te vertoeven met je armen blootgesteld aan de zon (in de zomer). In de winter heb je wat meer tijd nodig (40 minuten).

Wie loopt het meeste risico op een vitamine D-tekort?

Vitamine D-tekort is mogelijk als jij of je baby:

  • Opzettelijk zonlicht vermijdt
  • Kleding draagt die het grootste deel van de huid bedekt
  • Lange periodes binnenshuis doorbrengt
  • Van nature een donkere huid heeft
  • Een medische aandoening heeft of medicatie neemt die het vitamine D-niveau beïnvloedt, zoals obesitas, lever- of nierziekte, cystische fibrose, coeliakie of een inflammatoire darmziekte

Als je je zorgen maakt over je vitamine D-niveau tijdens je zwangerschap, vraag dan een vitamine D-test bij je eerste prenatale bezoek.

Kan een vitamine D-tekort worden behandeld?

Regelmatig tijd buiten doorbrengen als je zwanger bent of samen met je baby is de beste manier om een mild vitamine D-tekort te corrigeren. Je arts kan ook aanraden een dagelijks vitamine D-supplement aan je dieet toe te voegen. Een ernstig tekort kan behandeld worden met een hoge dosis vitamine D, gevolgd door een regelmatige lagere dosis om een normaal niveau te handhaven. Het is uiteraard belangrijk dat je dit eerst bespreekt met je arts.

baby-krijgt-injectie-met-vitamine-k

Hoe wordt vitamine K toegediend?

De eenvoudigste en meest betrouwbare manier om je baby vitamine K te geven, is via een injectie. Eén injectie vlak na de geboorte beschermt een baby vele maanden. Sinds de jaren 80 krijgen de meeste pasgeboren baby's een vitamine K-injectie. Vitamine K kan ook via de mond worden gegeven. Verschillende orale doses zijn essentieel om voldoende bescherming te geven, omdat vitamine K niet zo goed wordt opgenomen als het oraal wordt toegediend en het effect niet zo lang duurt. Als je verkiest om vitamine K via de mond toe te dienen, moet je baby drie doses hebben:

  • dosis 1 bij de geboorte
  • dosis 2 meestal drie tot vijf dagen later
  • dosis 3 in de vierde week, als de baby volledig borstvoeding krijgt (baby's die voornamelijk via de formule melk worden gevoed, hebben de derde dosis niet nodig)

Als je baby binnen een uur na het innemen van de vitamine K-dosis braakt, moet je baby een nieuwe dosis krijgen.