Als mama hebben we de verantwoordelijkheid om ons kind goede manieren aan te leren. We wensen dat ons kind een voorbeeldkind wordt op vlak van beleefdheid. Maar wat kan je verwachten van een kind? Let aandachtig op!

Onze verantwoordelijkheid

Kinderen goede manieren leren is een zeer belangrijke, maar ook moeilijke verantwoordelijkheid voor mama's en papa's. Positieve eigenschappen verwerven begint met goede manieren. Dit is bijvoorbeeld het vertrekpunt waaruit beleefdheid, respect en empathie naar anderen toe kan ontstaan. Goede manieren zijn niet alleen aangenaam voor de omgeving van je kind. Ook bevorderen ze de eigenwaarde van je kind zelf. Ouders hebben van jongs af de taak manieren bij te brengen op basis van een dagelijks leerproces. Allemaal goed en wel, maar hoe begin je hier in hemelsnaam aan?

Zo breng je je kind goede manieren bij!

1. Jij hebt een voorbeeldfunctie

Het meest essentiële: wees zelf een goed voorbeeld! Kinderen kopiëren het voorbeeld van hun rolmodellen. Dus als je zelf goede manieren hebt, zal je kind hier zeker baat bij hebben. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om altijd vriendelijk te praten tegen je kinderen en anderen. Wanneer je je kind vraagt om iets te doen, gebruik dan geen dreigementen. Anders zal je kind dit gedrag misschien ook vertonen naar leeftijdsgenoten toe. Ook al kan het soms moeilijk zijn om je geduld te bewaren, toch is het jouw verantwoordelijkheid als rolmodel om het goede voorbeeld te tonen.

2. Gevoeligheid

Respect hebben voor de ander is het begin van alle goede manieren. En hoe bekom je respect? Met gevoeligheid! Leer je kind van jongs af aan gevoelig en vriendelijk voor anderen te zijn. Wanneer je kind gevoelig is, zal het rekening houden met anderen en zo welgemanierd worden.

3. Elementaire beleefdheid

‘Alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ zeggen mag niet ontbreken bij de goede manieren van je kind, dit zijn namelijk de bouwstenen van welgemanierdheid. Moedig je kind aan om 'dankjewel' te zeggen als ze een geschenk ontvangen. Of laat ze mooie bedankbriefjes schrijven met een leuke tekening. Ook moeten ze leren beleefd te zijn naar diegenen die hen helpen en bedienen, zoals bijvoorbeeld kelners en serveersters. Wanneer er nog iemand achter hen komt, leer je kinderen dan de deur open te houden. Een mooie onderdeel van elementaire beleefdheid.

4. Conversaties

Leer je kinderen op hun beurt te wachten om te praten. Dit probleem komt wel vaker voor door het enthousiasme van kinderen. Zodra er iets in hun hoofd opkomt, willen ze het vertellen. Van nature zijn kinderen namelijk egocentrisch en moeten dus vaker geleerd worden om netjes op hun beurt te wachten. Eerst moet de ander uitgepraat zijn, dan mag het kind zijn of haar verhaal beginnen. Vinden ze het noodzakelijk de conversatie te onderbreken? Leer ze dan te starten met 'excuseer, maar…' Bij peuters en kleuters is deze regel haast onmogelijk aan te leren, maar vanaf de leeftijd van 6 jaar kan je hier zeker mee starten. Een visueel hulpmiddel zoals een toverstok helpt om deze regel aan te leren. Met de toverstok kan je dan aangeven wanneer het iemands beurt is om te praten. Kinderen zullen vaak de neiging hebben om gewoon verder te gaan met waar ze mee bezig zijn als iemand tegen hen praat. Leer hen dat ze even moeten stoppen met hun activiteiten en oogcontact moeten maken met de persoon die tegen hen spreekt. Aandacht voor wat hen verteld of gevraagd wordt is belangrijk.

5. Hygiëne

Alle kinderen lijden wel eens aan deze ongemanierdheid, maar probeer je kind in te prenten dat ze niet in hun neus mogen peuteren, en al zeker niet in het openbaar! Is je kind ziek en wat verkouden? Wanneer ze hoesten of niezen, leer ze dan hun hand voor hun mond te houden. En al zeker als er andere mensen in de buurt zijn.

6. Tafelmanieren

Met de mond vol praten? Ongemanierd! Ook met eten spelen is ongepast, dus de ijsjessoep is verleden tijd. Prent je kind ook in dat ze niet van tafel mogen totdat iedereen klaar is met eten. En laat je kind met de ellebogen dicht bij zichzelf eten, zodat hij of zij niet tegen de buur stoot. Als je je kind thuis aan tafel geregeld op deze regels wijst, zal hij of zij zich ook voorbeeldig in een restaurant gedragen.

7. Niet vloeken

Een lelijk woord dat plots uit de mond van je lieve kind komt? Ooit zal het gebeuren. Vloeken is een manier om emoties te uiten en iets extra kracht mee te geven. Maar harde vloekwoorden kunnen niet. Let vooral op je eigen taalgebruik, dan zal je kind vloeken snel afleren.

8. Wees niet te streng

Natuurlijk is het goed om je kind regelmatig aan de regels van welgemanierdheid te herinneren. Vermijd echter wel om te streng of straffend te zijn, want zo kan je soms een averechts effect bekomen. Wees vooral voorzichtig met 'alsjeblieft' en 'dankjewel'. Deze woorden kunnen kinderen snel beu worden, zelfs voordat ze de betekenis ervan kennen. Een lichte aanmaning kan zeker, maar wees vooral zelf het goede voorbeeld. Dit zal veel efficiënter werken dan de oren van het hoofd zeuren. 'Alsjeblieft' mag ook geen voorwaarde worden om aan de wensen van je kind te beantwoorden. ‘Alsjeblieft’ is namelijk geen magisch woord om zeker te bekomen wat je wilt. Een belangrijke les van beleefdheid is het wel. Het gebruik van het woord geeft je kind dus absoluut geen recht op een beloning, hoogstens op een 'goed zo'.

9. Heb geduld!

Je kind iedere dag opnieuw aan de regels herinneren zal nodig zijn om resultaat te bekomen. Veel geduld is nodig als je je kind goede manieren wilt aanleren. En geduld is toch ook een goede deugd?