Een kind hebben is voor veel mensen het leukste wat er is. Veel gezinnen worden dan ook echt gelukkig van het feit dat ze kinderen hebben. Met kinderen kun je natuurlijk ook zoveel leuke dingen doen, dat het wel logisch is dat mensen er gelukkig van worden. Denk bijvoorbeeld aan heerlijk spelen met je kind en hem of haar op een juiste manier opvoeden. Niet alleen leer je het kind zoveel bij. Ouders worden er zelf ook een stuk wijzer van. Een kind maakt je vaak ook een stuk volwassenen en je maakt een belangrijke ontwikkeling door.

Wanneer je eenmaal een kind hebt genomen, zal je leven over het algemeen ook nooit meer hetzelfde zijn. Alles is anders en dit zal de komende tijd dan ook zo blijven. Ook kunnen kinderen de nodige kopzorgen met zich meebrengen. Een kind hebben is niet altijd leuk. Een kind kan bijvoorbeeld ook ziek worden en ongerustheid bij ouders is iets wat veel voorkomt. Voor sommige ouders is dit zelfs ondragelijk. Je kind is namelijk het belangrijkste in je leven. Kinderen kunnen zich ook bezeren. Het is dan van belang dat je daar als ouders op een goede manier mee weet mee om te gaan. Soms is dat lastig, want bij veel zaken weten ouders niet precies wat ze moeten doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan blaren bij peuters. Hoe moet je die op een goede manier behandelen? In dit artikel zal duidelijkheid omtrent die vraag worden gegeven.

Het ontstaan van blaren

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten hoe blaren precies ontstaan. Op die manier kunnen blaren in de toekomst worden voorkomen, onder het credo: voorkomen is beter dan genezen. Blaren ontstaan vaak op plekken waar veel wrijving is. Er zijn bepaalde plekken die veel vatbaarder zijn voor blaren dan andere locaties. Zo zijn de voeten namelijk heel erg vatbaar voor blaren,. Met name het type schoenen dat je aan hebt. Wanneer de voeten dan tegen de schoenen aan gaan schuren, kunnen deze typische blaren ontstaan. Dit met alle gevolgen van dien. Ook aan de handen kunnen blaren voorkomen. In principe komen ze vaak voor op vochtige plekken. Hieronder een aantal tips om blaren te voorkomen bij kinderen.

Waterdichte schoenen

Enerzijds kan het verstandig zijn om goede waterdichte schoenen te kopen voor je peuter. Schoenen waar snel vocht doorheen komt zijn nadelig en werken blaren in de hand. Allereerst zorgt het namelijk voor zweetvoeten. Ten tweede zorgt het ervoor dat je er ziek van kan worden. En dan kunnen zweetvoeten er ook nog eens voor zorgen dat je last krijgt van blaren. Waterdichte schoenen voor je peuter zijn dus echt noodzakelijk. Dit reduceert de kans op blaren bij je peuter al aanzienlijk.

Speciale sokken

Tegenwoordig heb je ook speciale sokken die kunnen worden gebruikt om blaren te voorkomen. Deze sokken bieden een soort bescherming, waardoor de kans op blaren aanzienlijk wordt gereduceerd. Dit is vooral handig als je peuter een activiteit gaat verrichten waarbij de kans groot is dat deze blaren krijgt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een schoolreisje. Tijdens een schoolreisje moeten kinderen heel veel lopen. Dan ontstaan er dus ook veel blaren. Maar ook tijdens gymnastiek of iets dergelijks kan het aan te raden zijn om van deze speciale sokken te kopen. De speciale sokken zijn te vinden op internet, maar ook in heel veel fysieke winkels.

Juiste schoenmaat

Het is belangrijk dat je altijd de juiste schoenmaat voor je peuter koopt. De oorzaak van veel blaren is namelijk te wijten aan het gebruik van verkeerde schoenen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je altijd schoenen koopt die passen. Om die reden kan het verstandig zijn om de schoenen in een fysieke winkel te kopen. Je kunt dan veel meer schoenen passen en dit is veel gemakkelijker dan schoenen kopen via de webwinkel. Dan kun je ze namelijk veel minder goed passen. Vaak kun je wel retourneren, maar dit is over het algemeen ook best veel gedoe. Om blaren te voorkomen is het dus verstandig om naar de schoenenwinkel te gaan. De medewerkers daar kunnen je helpen en weten ook precies welke maat je peuter nodig heeft. Ook kan het verstandig zijn om goede zolen voor je kind te kopen. Daar kan hij of zij ook veel profijt van hebben. Blaren kunnen namelijk ook regelmatig op de hakken voorkomen.

Het behandelen van blaren

Soms is het toch niet te voorkomen dat je peuter blaren krijgt. Mocht dit gebeuren, dan is er over het algemeen geen enkele reden tot paniek. Blaren zijn over het algemeen niet gevaarlijk, ze kunnen echter wel enigszins storend zijn. Dat kan dan ook de reden zijn om de blaren te behandelen, zodat je peuter er niet veel last van zal hebben. Let wel op dat je de blaar op een goede manier gaat behandelen, anders is er namelijk kans op infectiegevaar en dat levert alleen maar meer problemen op.

Het doorprikken van de blaar

Een van de opties die je hebt is de blaar doorprikken. Doe doe dit alleen als je kind er erg veel last van heeft. Anders kun je de blaar beter niet gaan behandelen, aangezien er dan een risico is op infectie, zoals reeds verkondigd. Bij het doorprikken van de blaar, is het allereerst van groot belang dat je je handen goed wast. Dit moet je voor het behandelen doen, maar ook na het behandelen is het belangrijk dat je je handen goed wast. Op die manier minimaliseer je het risico op infecties.

Om het risico nog iets meer te minimaliseren kun je ook nog gebruikmaken van ontsmettingsmiddelen. Het is belangrijk dat je dit op een schone manier aanbrengt en van te voren informeert of dit middel voor blaren gebruikt kan worden. Pak vervolgens een naald en prik de blaar door. Let ook op dat je een schone naald gebruikt en geen smerige naald. Ook hiermee kun je namelijk infecties in de hand werken en dat wil je natuurlijk niet.

Wanneer de blaar eenmaal is doorgeprikt, zal er hoogstwaarschijnlijk vocht uitkomen. Het is belangrijk om deze vocht goed op te vangen, zodat dit geen infectie kan veroorzaken. Maak na de behandeling alles goed schoon.

Pas op bij brandblaren

Bij brandblaren is het van belang dat je deze nooit doorprikt! Wanneer de brandblaren klein zijn, gaat dit over het algemeen vanzelf over. Bij grotere wonden is het belangrijk om medische hulp in te schakelen.