Hoewel meestal ongevaarlijk en onschuldig, is het altijd even schrikken als je peuter zomaar ineens een bloedneus krijgt. Een bloedneus is niets meer of minder dan het stuk gaan van de kleine en kwetsbare bloedvaatjes van het slijmvlies aan de binnenkant van de neus. Dit slijmvlies is dun en zeer kwetsbaar en bloedt relatief snel. Omdat kinderen tot tien jaar simpelweg een kleinere neus hebben, krijgen ze vaker te maken met een bloedneus. Een kleinere neus betekent nog kleinere en dunnere bloedvaten die dus ook veel gemakkelijker beschadigen. Net iets te hard persen op het toilet is een veel voorkomende oorzaak van een bloedneus, net als het in de kleine neus verstoppen van zaken die er niet thuishoren zoals bijvoorbeeld een kraaltje, een knikker of ander klein speelgoed. Overigens is onderzocht dat jongens net iets vaker een bloedneus krijgen dan meisjes. Waarom dat is, is niet precies bekend. Lees hier alles over bloedneus stoppen.

In de neus peuteren

Je peuter heeft zomaar ineens een bloedneus, paniek alom. Behalve persen of een kraaltje of knikker in de neus, kan ook een tik op de neus of net iets te hard in de neus peuteren al voor een bloeding zorgen. Zelfs droge lucht kan voor een bloedneus zorgen, net als hooikoorts, korstjes in de neus en een allergie. Overigens is in een kwart van de gevallen sprake van een combinatie van factoren die een bloedneus veroorzaken. Heeft je kind regelmatig te maken met een bloedneus, dan is het verstandig om toch even de huisarts te bezoeken. Wil je voorkomen dat je peuter vaak een bloedneus heeft, probeer dan veelvuldig neuspeuteren af te leren en zorg er in elk geval voor dat de nagels van je zoon of dochter altijd kort geknipt zijn. Dit maakt ondanks neuspeuteren de kans op een bloeding kleiner. Overigens kan een bloedneus ook ontstaan als de neus te hard gesnoten worden. De hamvraag is en blijft op het moment van een bloeding: hoe moet je de bloedneus stoppen?

Bloedneus stoppen

In negen van de tien gevallen is een bloedneus onschuldig en ook ongevaarlijk. Het gaat vaak vanzelf weer over, al zal elk kind blijven schrikken van bloed dat toch in ruime mate kan vloeien als er sprake is van een bloedneus, Het is als ouder dus altijd zaak om de rust te bewaren. Blijf zelf altijd kalm en ga samen met je peuter even zitten. Wie de bloedneus zo snel mogelijk wil stoppen, die houdt het hoofd van de peuter licht voorovergebogen en laat de peuter de neus eerst een keer goed snuiten. Op die manier worden de meeste stolsels uit de neus verwijderd. Uiteraard doe je dit niet als je vermoedt dat de neus weleens gebroken kan zijn als de neus bijvoorbeeld geraakt is door een bal of als je peuter uiteraard per ongeluk een stomp op de neus gekregen heeft. Overigens kunnen ook neuspoliepen de oorzaak zijn van een bloedneus, al is dit minder vaak het geval dan de eerdergenoemde oorzaken. Het is in elk geval altijd erg belangrijk om de peuter in een licht voorover gebogen houding te houden. Laat je je zoon of dochter namelijk naar achteren buigen, dan is het mogelijk dat er bloed via de slokdarm in de maag terecht komt. Je peuter kan daar behoorlijk misselijk van worden met zelfs braken als gevolg. En het vervelende is dat door braken en de daarmee gepaard gaande druk op het hoofd opnieuw een bloedneus kan ontstaan.

Laat de neus een paar dagen met rust

Zit je met je kleintje en is die ondanks het bloed weer wat rustiger geworden, knijp dan om de bloedneus te stoppen het neusje van de peuter precies onder het neusbeen voor ongeveer een periode van vijf minuten dicht. Vertel je zoon of dochter dat er dus even door de mond geademd moet worden. Daarna kijk je of de bloeding is gestopt. Tijdens het afknijpen is het verstandig om je peuter enigszins af te leiden. Dit doe je door het voorlezen van een verhaaltje of het samen zingen van een liedje. Is het bloeden in de neus inderdaad gestopt, laat de neus dan bij voorkeur een paar dagen met rust. Zorg dat je peuter dus niet in de neus peutert en vermijd het snuiten van de neus zoveel mogelijk. Op die manier krijgt de neus even de tijd om te herstellen. Behalve het dicht knijpen van de neus – niet te hard uiteraard- kan een aantal minuten een koud kompres tegen de neus houden ook helpen om een bloedneus te stoppen.

Neem contact op met de huisarts

Is het bloeden na die periode van dicht knijpen of koelen nog niet gestopt? Is bloedneus stoppen dus niet mogelijk? Blijf de neus dan dicht houden en neem contact op met je huisarts. Dit doe je overigens ook altijd als je peuter bloedverdunners gebruikt en dus als er frequent sprake is van het bloeden van de neus. Dit is het geval als je zoon of dochter tenminste eens per maand een bloedneus heeft. Als een peuter (maar ook een volwassene) regelmatig een bloedneus heeft, dan zou er eventueel sprake kunnen zijn van een stollingsstoornis en wordt om dit vast te kunnen stellen in elk geval een bloedonderzoek gedaan waarna vaak een verwijzing naar de KNO-arts volgt. Ook als de neus uit beide neusgaten bloedt is het verstandig om even contact op te nemen met de huisarts. Een stollingsstoornis gaat behalve met een bloedneus vaak ook gepaard met meerdere, kleine blauwe plekjes op het lichaam. Uiteraard neem je ook contact met je huisarts op als je moederlijke of vaderlijke instinct je vertelt dat er wel eens meer met je zoon of dochter aan de hand kan zijn.