Een peuterbrein kan razendsnel informatie opnemen en opslaan. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd de juiste normen en waarden bij te brengen. Het is een onderdeel van de opvoeding van je peuter en de peuterleeftijd is hier uitermate geschikt voor. Jouw peuter leert wat wel en niet kan en waarom dingen wel en niet mogen. Het belangrijk voor zowel de sociale als emotionele ontwikkeling van jouw peuter, dan je hem of haar kaders aanbiedt. Wil je weten hoe je jouw peuter normen en waarden kunt bijbrengen? In dit artikel lees je handige tips en manier hoe je jouw peuter normen en waarden leert.

Het belang van normen en waarden

Jouw peuter heeft veel baat bij het leren van normen en waarden. De peuterfase is een unieke fase waarin jouw peuter grote sprongen maakt op sociaal en emotioneel gebied. Jouw peuter leert precies wat wel mag en wat niet. Door normen en waarden bij te brengen, weet jouw peuter precies hoe het kan reageren in bepaalde situaties. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor wanneer jouw peuter naar peuterspeelzaal gaat, dat hij of zij al goede sociale vaardigheden heeft. Dit betekent ook dat jouw peuter weet hoe het kan reageren en wat wel en niet mag.

Het is belangrijk voor een goede sociale ontwikkeling dat jouw peuter weet waarom iets wel of niet kan. Normen en waarden bijbrengen geeft jouw peuter een kader. Jouw peuter weet tot hoever hij of zij kan gaan en wanneer de lijn wordt overschreden.

Welke normen en waarden?

Over welke normen en waarden hebben we het dan precies en hoe ziet dit er dan in werkelijk uit? Goede normen en waarden voor peuters zijn sociale interacties. Wat kan wel, wat is gewenst en wat niet? Je kunt jouw peuter het principe van delen bijbrengen. Niet alles in de wereld is alleen voor jouw peuter, maar je kunt alles delen. Wanneer je deelt ben je leuker om mee te spelen bijvoorbeeld.

Het concept van delen is eenvoudig bij te brengen aan peuters. Tijdens het spelen en eten bijvoorbeeld. Een hapje voor jou en een hapje voor mij. Wanneer er meerdere spullen zijn om mee te spelen kun je altijd samen met een ander spelen. Normen en waarden bijbrengen gaat op spelenderwijs.

Ook is het belangrijk om een peuter bij te brengen dat schoppen en slaan geen goede eigenschappen zijn. Wanneer er iets is wat niet leuk is, mag je dat zeggen, maar niet fysiek laten blijken. Er zijn genoeg normen en waarden die je ongemerkt bijbrengt aan jouw peuter.

In dagelijkse gebruiken

De beste manier hoe je normen en waarden kunt bijbrengen aan jouw peuter, is in jouw dagelijkse gebruiken. Een peuter leert vrijwel alles van de ouders en kopieert gedrag. Je bent dus zelf het grootste voorbeeld als het aankomt op normen en waarden bijbrengen. Je leert jouw peuter wat de norm is door zelf het goede voorbeeld te geven. Dit doe je al door te stoppen wanneer een stoplicht op rood staat en jouw kinderen te corrigeren wanneer zij iets doen wat niet mag.

Het is belangrijk om consequent te zijn met jouw acties. Door consequent te blijven leert jouw peuter precies wat wel en niet kan. Dit is een belangrijk onderdeel van de emotionele en sociale groei van jouw peuter. Driftbuien horen niet bij de norm en samen kun je alles delen om leuker te spelen.

Tijdens het spelen

Wil je jouw peuter bewust wat normen en waarden bijbrengen? Dan is samen spelen wellicht de beste manier. Een kind leert de meeste vaardigheden door te spelen. Wanneer je samen speelt, kun je jouw peuter veel bijbrengen. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens het spelen met poppen en knuffels. Jouw peuter kan goed de connectie leggen tussen spelen en de realiteit. Wanneer je samen een leuk verhaaltje speelt met de poppen en hoe je het beste met elkaar omgaat, kan jouw peuter veel leren tijdens dit speelkwartiertje.

Het is ook belangrijk voor jouw peuter om zelf ervaring op te doen met de geleerde normen en waarden. Het is dus belangrijk dat jouw peuter met leeftijdsgenootjes kan spelen. Ze leren dan samen hoe ze een ruzie kunnen oplossen en om samen speelgoed te delen. Een ochtendje per week naar de peuterspeelzaal of een neefje/nichtje uitnodigen is dus een goede idee.

Verhaaltjes voor het slapengaan

Kinderverhalen zijn geschreven om te entertainen, maar ook om normen en waarden bij te brengen. Het verhaaltje voor het slapengaan is dus niet alleen een goede optie om jouw peuter in slaap te krijgen, maar ook om normen en waarden bij te brengen. Kies de boekjes met de leukste en de beste verhalen met een goed moraal. Hierdoor kan jouw peuter veel leren over normen en waarden.

Kinderprogramma's

Ben jij geen voorstander van tv kijken voor peuters? Dan kun je jouw mening nog best eens aanpassen als je het moraal van het verhaal leert van kinderprogramma's op de televisie. Het is natuurlijk een manier voor jouw peuter om zich te amuseren, maar ook een manier om normen en waarden op te doen. De programma's schetsen realistische gebeurtenissen en hoe hierop wordt gereageerd. Jouw kind pikt deze subtiele dingen maar al te makkelijk op. Het is dus helemaal geen slecht idee om jouw peuter af en toe voor de tv te zetten.

Goede normen en waarden hebben, brengt je ver in het leven. Je weet wat juist en onjuist is en kunt goed zaken relativeren. Het bijbrengen van normen en waarden begint al op jonge leeftijd. Breng jouw peuter normen en waarden bij voor de beste emotionele en sociale ontwikkeling van jouw peuter. Kleine levenslessen zoals delen en lief voor elkaar zijn, kan iedere peuter leren. Een peuter leert door te spelen, een verhaal te horen, dagelijkse gebruiken en speciale kinderprogramma's op tv. Een goed voorbeeld doet goed volgen, wees dus het beste voorbeeld voor jouw peuter om de juiste normen en waarden bij te brengen.