Als je kind in gevaar is, zal je moederinstinct meteen in actie komen. Sommige noodgevallen vragen om een EHBO-cursus en kunnen een behoorlijke impact hebben. Maar er zijn ook ongelukjes van een wat kleinere aard, waarbij het handig is als je direct weet wat je moet doen. Daarom geven we je vier handige hacks met huismiddeltjes om ze snel op te lossen. Het is beter om alvast te weten wat je moet doen als je met zo’n situatie wordt geconfronteerd.

Kwallenbeet: gebruik warm water

In een bekende aflevering van de hitserie Friends beweren de personages Chandler en Joey dat ze over de kwallenbeet van Monica moeten plassen. Dat klinkt vies, maar je hoort dit verhaal over urine regelmatig. Hoewel je een kwallenbeet uiteraard snel wilt verzachten, is het beter om niet over een kwallensteek te plassen. Gelukkig maar!

Kwallenbeet

Warm water, of zelfs zeewater, werkt beter tegen een kwallenbeet. Dus nee, urine is geen goed idee, maar koud water ook niet! Als je een thermoskan met lauwe thee mee hebt die de voetjes van je kleintje niet zullen verbranden, is dat dus de beste remedie in nood.

Secondelijm op je vingers: olijfolie

Kinderen knutselen meestal met veiligere lijm, gemaakt van aardappelzetmeel. Dat kun je in theorie zelfs eten. Toch zullen wat grotere kinderen, die bijvoorbeeld helemaal gek zijn van modelbouwen, liever met een stevige lijm spelen. En hoewel ze ouder en verantwoordelijker zijn, kan er altijd wat lijm op hun handen komen. Maar, geen nood, er zijn oplossingen.

Secondelijm verwijderen gaat bijvoorbeeld makkelijk met olijfolie, wasmiddel of citroensap. Dat zijn allemaal middelen die de grip van de lijm op de hand moeilijker maken en zo snel de lijm van de hand kunnen halen.

Zeep en warm water is ook heel effectief. Je kunt alle middeltjes gerust door elkaar gebruiken, want ze zijn volledig veilig voor je kind. Als al deze veilige huismiddeltjes niet werken, is aceton je laatste redmiddel. Maar gezien de irritatie die dit veroorzaakt, is dit geen ideale optie.

Een muggenbult: gebruik citroen of azijn

Muggen kunnen kinderen vaak lelijk steken met enorm jeukende bulten tot gevolg. De kans dat je kind ooit of vaker door een mug wordt gestoken is vrij groot. Een hor voor het raam is daarom belangrijk, maar dan kunnen kinderen in de tuin of in het bos alsnog gestoken worden.

Kind met muggenbulten

Om irritatie te voorkomen zijn er goede middeltjes bij de drogist of apotheek. Toch kun je ook simpele huismiddeltjes zoals citroensap of azijn al veel doen. Zolang de bult maar niet opengekrabd is, kunnen deze zure middeltjes ervoor zorgen dat de muggenbult minder jeukt en minder irriteert. Het proberen waard dus.

Plakband tegen de eikenprocessierups

We blijven eventjes bij de beestjes, want plakband is een handig product om in huis te hebben als je kind last heeft van de haartjes van die vervelende eikenprocessierups. Zodra het warm wordt, zijn deze haartjes een ware plaag. Als je kind ergens de haartjes op een lichaamsdeel heeft kan plakband de haartjes snel van de huid afhalen. Natuurlijk zal dat even pijn doen, maar je kind is dan wel van de haartjes af.

Eikenprocessierups

Huismiddeltjes tot slot

Voorkomen blijft uiteraard beter dan genezen, maar met deze simpele huismiddeltjes die bijna iedereen wel in huis heeft kun je sommige ongelukjes snel en eenvoudig verhelpen. Wel zo fijn als je kind last heeft van jeuk van een kwallenbeet, muggensteek of door de haartjes van de eikenprocessierups. Ook het snel oplossen een probleem met secondelijm is prettig en scheelt een hoop stress en paniek. Naast onze bovenstaande lifehacks met huismiddeltjes hebben we nog een laatste belangrijke tip: Blijf vooral rustig!