Met je handen werken is altijd fijn: het is leuk om iets te creëren, het is rustgevend en het is nóg leuker om samen te doen. Knutselen samen met je kind schept een band en het kan ontprikkelend werken na een dag school en werk. Knutselideeën nodig? Met dit lijstje van 10 knutselideeën om samen met de kinderen te maken zit je altijd goed.

knutselideeen broer en zus schilderen knutselwerkjes van knijpers

1. Een kijkdoos maken

Dit is een van de knutselideeën waarbij je kind diens fantasie de vrije loop kan laten. Een kijkdoos kun je maken in elk thema dat je maar wil: een aquarium, dierentuin, een scene uit een boek of film, alles wat je maar kunt bedenken. De kijkdoos is ontstaan in de geschiedenis, toen mensen op een speciale manier een verhaal wilden vertellen. Wat is er nou leuker dan een eigen verhaal tot leven te brengen? Met een oude doos – bijvoorbeeld een schoenendoos – en papier, verf, lijm(pistool) en allerlei materialen die je in en rondom huis vindt kun je een leuke kijkdoos maken.

Kinderen vinden het erg leuk om de poppetjes zelf te maken en na afloop in hun eigen gemaakte kijkdoos te turen. Samen kunnen jullie ook een leuk verhaal erbij bedenken zodat het een groot avontuur wordt.

2. Maak zelf een vaasje

Heb je nog een glas, glazen potje of een mooi glazen flesje over? Dan is het een leuk idee om samen een vaasje te maken. Je kunt het glas versieren met verf, glasstiften of vloeipapier. Bedenk welk materiaal je wilt gebruiken – het meeste koop je bij de knutselwinkel of bij Action of Hema bijvoorbeeld – en hoe je het wil versieren en maak dan samen met je kind een uniek vaasje. Het is ook heel leuk om er een tekst of quote op te schrijven, bijvoorbeeld.

Daarna kun je het vaasje gebruiken voor (droog)bloemetjes. Ook leuk om cadeau te geven! Bijvoorbeeld als persoonlijk Moederdagcadeau, of met Kerstmis of Valentijnsdag.

3. Een plantenbak van wasknijpers maken

Een ander leuk idee is om een eigen plantenbakje of pennenbakje te maken van wasknijpers. Gebruik een lege wc-rol en plak de wasknijpers op de rol aan elkaar. Zorg er vervolgens dat je er een bodem in maakt van stevig karton. Wil je er een echt plantje in doen? Zorg dan dat je de binnenkant van het bakje goed bekleed met plastic, zodat deze waterdicht is. Om het plantenbakje of pennenbakje nog persoonlijker en leuker te maken, kun je de wasknijpers schilderen in je favoriete kleur(en).

4. Creatief met ballonnen

Ballonnen kun je goed gebruiken om mee te knutselen. Je kunt ze zelf versieren met bijvoorbeeld stiften, maar je kunt ballonnen – in verschillende formaten – ook gebruiken als mal voor papier maché. Maak er een leuke paasknutsel van door er grote paaseieren van te maken. Of gebruik een ballon in hartvorm om er een lief cadeautje van te maken voor iemand.

5. Aan de slag met strijkkralen

Iets leuks maken van strijkkralen is een van de knutselideeën waar je misschien gauw op uitgekeken bent. Maar wist je dat je met strijkkralen echt superleuke dingen kunt maken die je ook kunt gebruiken? Natuurlijk is het leuk om ‘gewoon’ leuke figuurtjes te maken van strijkkralen, maar je kunt er vanalles mee. Maak bijvoorbeeld onderzetters, of dekseltjes voor op je glas om te voorkomen dat

Het knutselen met strijkkralen is vrij makkelijk, en daarom is het ook voor velen leuk om met de kraaltjes aan de slag te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende soorten hartjes maken die je vervolgens aan een touwtje hangt.

strijkkralen-knutselwerkjes-knutselideeen

6. Een eigen boek maken

Vele kinderen vinden het leuk als hen een verhaaltje wordt voorgelezen. Daarnaast zijn er ook kinderen die zelf al kunnen lezen. Hoe leuk is het dan om een eigen boek te maken. Je kunt notitieboeken kopen en deze helemaal naar wens versieren, om vervolgens de pagina’s te vullen met een eigen verhaal.

knutselideeen - kind maakt scrapbook

7. Broches maken

Met vilt en stof kun je heel veel knutselen. Een van de leukste zaken die je kunt maken met deze twee materialen zijn broches. Broches op zichzelf zijn al leuk om op te spelden, maar je kunt er natuurlijk ook medailles van maken die opgespeld kunnen worden tijdens een wedstrijdje.

8. Bakjes voor theelichtjes knutselen

Met glaasjes – zoals bijvoorbeeld lege babyvoedingpotjes, jampotjes of dessertbakjes – kun je zelf een houdertje maken voor theelichtjes. Door doorzichtig glas komt het kaarslicht mooi tot zijn recht. Beplak het met vloeipapier of gebruik verf en lijm, glitter en glasstiften. Doe er een theelichtje (echt of met een batterijtje) in en geniet van de gezelligheid.

9. Knutselen met kastanjes

Knutselideeën met materialen uit de natuur, zoals kastanjes, is ook altijd leuk. Eerst ga je zelf naar buiten om schatten te verzamelen en vervolgens ga je thuis samen aan de slag om er iets moois van te knutselen. Er zijn oneindig veel knutselideeën te bedenken met kastanjes. Je kunt een ketting ermee maken, of je kunt er met satéprikkers dieren van maken. Maak er grappige diertjes of figuurtjes van met wiebeloogjes of gebruik een verfstift en gebruik je fantasie en teken een leuk patroontje. Op onze pagina met tips voor knutselen met kastanjes vind je nog veel meer leuke knutselideeën!

knutselideeen kastanje knutsels in een kast

10. Creatief met eten

Ook van het eten kun je een leuk knutselwerk maken. Vooral als kinderen geen makkelijke eters zijn, kun je samen met hen een leuk ‘knutselwerk’ maken van het gerecht. Samen cakejes bakken en versieren is altijd leuk natuurlijk. Maar ook door bijvoorbeeld fruit op een leuke manier te snijden en er vormpjes van te leggen en dit samen met je kind te doen, wordt het eten al veel leuker.

sandwiches met gezichtjes - knutselideeen

Heel veel plezier met knutselen samen. Wil je meer creatieve inspiratie? Kijk dan op het Meer Voor Mama’s Pinterestbord