Waar moet je op letten bij het aanschaffen van kinderschoenen?

Kindervoetjes groeien ontzettend snel. Binnen enkele maanden kunnen de voeten van jouw kind alweer een hele maat groter zijn. Het is dus erg belangrijk dat de schoenen van je kind goed passen en dat ze de snel groeiende voeten goed ondersteunen. Maar waar moet je nou...

Ontwikkeling van je baby vastleggen: dit zijn 5 leuke manieren

De tijd gaat zo snel voorbij, zeker het eerste jaar van je baby. Wil je dat niet vergeten en de ontwikkeling van je baby vastleggen? Het is later een mooie herinnering aan deze bijzondere tijd. Wij zetten 5 leuke manieren op een rij om de ontwikkeling van je baby vast...

23 Natuurspeeltuinen in Nederland

Spelen en ravotten in de natuur is het allerleukst. Als ik mijn zoon met vieze handen, een smoezelige snoet en een blij gezicht weer mee naar huis neem na een dag spelen is het voor mij een geslaagde dag geweest. Ik wilde daarom graag op zoek naar leuke...

Vroege zwangerschapstest: alles wat je moet weten

Vraag je je af of je in verwachting bent? Als aanstaande ouders wil je natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, waaronder de vroege zwangerschapstest of de early...

7 pluspunten van een autovakantie met kinderen

Een autovakantie met kinderen, is dat wel leuk voor iedereen? Als je verder weg wil is het een lange rit, misschien heel vermoeiend en vervelend. Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, een autovakantie is heel goed te doen en dit kun je zelf heel makkelijk leuk...

Je hebt je kindje in bed gelegd en een nachtzoen gegeven. Je loopt naar de woonkamer, maar even later hoor je voetstapjes. Je kind is zijn bed uitgekomen. Je stopt hem weer toe, maar even later hoor je weer voetstappen. Zo gaat het vaker. Je hebt al van alles geprobeerd, van stickers tot straf. Dit zijn vijf tips als je kind steeds zijn bed uitkomt.

1. Blijf rustig en consistent als je kind steeds zijn bed uitkomt

Hoe vaak je kind ook zijn bed uit komt, het is belangrijk om rustig en consistent te blijven. Word niet boos en geef niet toe door je kind mee naar de woonkamer te nemen of in je eigen bed te laten slapen. Breng hem steeds zo snel mogelijk terug naar zijn eigen bed als hij ’s avonds zijn bed uitkomt. Zijn verzoeken om in jouw bed te slapen, zijn knuffel te zoeken of nog een verhaaltje voor te lezen, kun je in je eigen woorden teruggeven zodat je kind weet dat je hem gehoord hebt.

Moeder stopt kind toe voor slapen

Je hoeft echter niet aan de verzoeken van je kind gehoor te geven. Blijf vriendelijk en standvastig. De verzoeken van je kind kunnen echt zijn. Het kan ook zijn dat je kind jouw grenzen aan het uittesten is. Ga ook niet een heel gesprek aan met je kind, want dit maakt hem wakker en zorgt ervoor dat het voor hem alleen maar aantrekkelijk is om zijn bed uit te komen.

Rustig en consistent blijven kan betekenen dat je na het instoppen van je kindje niet naar de woonkamer gaat, maar vlakbij zijn kamer blijft totdat hij slaapt. Leg een goed boek klaar of neem je telefoon mee om de tijd te verdrijven. Het kost wellicht even wat moeite, maar meestal helpt dit vrij snel om je kind in zijn eigen bed te houden.

2. Leg uit wat je doet

Probeer je kind uit te leggen wat maakt dat je het belangrijk vindt dat hij gaat slapen. Maak er geen discussie van, maar vertelt rustig dat je graag wil dat hij goed slaapt zodat hij de volgende dag weer volop energie heeft en lekker kan spelen. Je kind zal misschien niet alle woorden meteen begrijpen, maar hij hoort aan je stem en hoe je over slapen praat dat het iets positiefs is.

3. Check de vitamine D-status van je kind

Een vitamine D-tekort kan leiden tot slaapproblemen. Het kan dus een idee zijn om de vitamine D status van je kind te checken. Voldoende vitamine D is belangrijk voor een gezond slaap-waakritme.

Kind wakker maken om te plassen

4. Maak je kind zelf wakker

Dat is misschien wel het laatste wat je zou doen. Toch is het het proberen waard als je kind iedere nacht om dezelfde tijd uit bed komt. Het gaat erom dit patroon te doorbreken en een gezond slaap-waakritme te creëren. Zet hiervoor allereerst je wekker een half uur voor de tijd dat je kind normaal gesproken wakker wordt. Ga dan naar je kind toe en maak hem zachtjes wakker of bijna wakker.

Je kunt je kind bijvoorbeeld een plasje laten doen op het potje of de wc en dan weer in bed stoppen. Je kind blijft hierdoor in een slaperige stemming en zal waarschijnlijk weer snel in slaap vallen, zonder op de gebruikelijke tijd wakker te worden. Als je dit drie nachten achter elkaar probeert, slaapt je kind in de meeste gevallen door. Mocht hij toch weer om een bepaalde tijd wakker worden, herhaal dan wat je eerder hebt gedaan. Net zolang totdat je kind lekker blijft doorslapen en niet meer zijn bed uit komt.

5. Haal de suiker uit het dieet van je kind

Wist je dat suiker je kind wakker kan houden? Door ervoor te zorgen dat je kind na een bepaalde tijd geen suiker meer binnenkrijgt, kan zijn slaappatroon sterk verbeteren. Haal daarom suiker uit het dieet van je kind als kind steeds zijn bed uitkomt. Het kan helpen om te zorgen dat hij lekker doorslaapt.

Kind opstaan in de ochtend