Enkele decennia geleden, tot globaal de jaren 1970, was het kindergebit niet echt een belangrijk issue. Tandenpoetsen werd niet belangrijk geacht, want er bestonden immer kunstgebitten? Verder was er in Nederland naar verhouding ook weinig aandacht voor het corrigeren van kindergebitten. En dat terwijl de orthodontie toen al minstens 2000 jaar oud is. De eerste ons bekende orthodontist was een zekere Aulus Cornelius Celsus. Deze medisch onderlegde schrijver publiceerde in 25 voor Christus het medische handboek De Re Medicina. Hierin beschreef hij hoe tanden rechter konden worden gezet door er tegenaan te duwen.

Tegenwoordig gaat het rechtzetten van tanden via beugels gelukkig een stuk gemakkelijker en minder pijnlijk. Vandaag de dag zijn er in Nederland, anders dan vroeger, veel beugeldragers onder de jeugd. Maar liefst 40 procent van de jongeren tot achttien jaar is beugeldragend. En dat is maar goed ook, want een scheef gebit knapt door beugelgebruik enorm op en is een geschenk voor het leven!

Hoe zit het met de beugelkosten bij kinderbeugels?

Maar hoe zit het met de kosten van een kinderbeugel? Beugels zijn, dat weet iedereen, niet goedkoop. Gemiddeld kost een beugel voor een kind tussen de € 2.000 en € 3.000. Hierbij hanteren orthodontisten altijd vergelijkbare tarieven, omdat de tarieven per handeling wettelijk zijn vastgelegd. Orthodontistenpraktijken mogen niet van deze vastgestelde bedragen afwijken. De orthodontistenkosten kunnen overigens flink in de papieren lopen. Dit geldt zeker als je meerdere kinderen hebt die behoefte hebben aan een beugel. Daarbij zijn de totale kosten afhankelijk van de complexiteit van de gebitsbehandeling en de totale duur van de behandeling.

Maar gelukkig zijn er aanvullende verzekeringen mogelijk waarmee de kosten in de hand te houden zijn. Deze aanvullende verzekeringen zijn bedoeld voor kinderen tot achttien jaar. Als volwassene zijn er vrijwel geen vergoedingen mogelijk, of hele lage vergoedingen, en moeten de kosten vrijwel altijd uit eigen zak worden betaald.

Hoeveel invloed heb je op de totaalkosten?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert mensen die zorgvuldig geïnformeerd willen worden over de beugelkosten om minstens twee zaken goed in de gaten te houden. Hoewel de behandelingskosten voor beugels landelijk gelijkgetrokken zijn, betekent dit niet dat je bij elke orthodontist hetzelfde betaalt. Vraag daarom in de eerste plaats op een specifieke behandeling wel nodig is of dat er voordeliger alternatieven zijn. Vaak zijn er namelijk meerdere opties mogelijke qua behandeling!

Een tweede advies van de NZa is om bij meerdere orthodontisten offertes voor mogelijke behandelingstrajecten op te vragen. Als er sprake is van orthodontie kosten die boven de € 250 uitkomen, is een orthodontist namelijk verplicht om vooraf een prijsopgave te verstrekken. Zo'n 25 procent van de orthodontisten – zo blijkt uit onderzoek – geven echter niet uit zichzelf een offerte af. Is dit bij jou het geval, vraag er dan specifiek om. Op die manier kun je namelijk, in gunstige gevallen, snel tientallen tot honderden euro's besparen op een behandelingstraject.

Hoe zit het met de aanvullende verzekering qua voorwaarden?

Kosten die je maakt voor gebitscorrectie via een orthodontist vallen niet onder de basisverzekering. Hiervoor dien je een aanvullende verzekering af te sluiten. Bij deze aanvullende verzekeringen kunnen kinderen gratis worden meeverzekerd in de aanvullende verzekering die je als ouder afsluit. Wanneer je als ouder vermoedt dat jouw kind(eren) een beugel nodig gaat/gaan hebben, is het aan te raden om tijdig een aanvullende verzekering af te sluiten.

Houd hierbij rekening met het feit dat de meerderheid van de Nederlandse verzekeraars een minimale wachtperiode van een jaar, soms ook twee jaar, hanteert. Dit wordt gedaan om misbruik tegen te gaan en de kosten in de hand te kunnen houden. Zorg er daarom voor dat je op tijd een aanvullende verzekering afsluit. Qua (extra) kosten voor dit type verzekering kun je uitgaan van bedragen tussen de € 10 en € 60 per maand.

Welke vergoedingen zijn er mogelijk via een aanvullende verzekering?

Wie ervoor kiest om een aanvullende verzekering voor de orthodontist af te sluiten, kan rekenen op totaalvergoedingen voor een beugeltraject die liggen tussen de € 500 en € 2500. Kies je qua verzekering voor een dekking tot bijvoorbeeld € 1500, dan kun je er op rekenen dat je bij en gebitsbehandeling met een beugel dus zelf een deel van de kosten moet bijleggen. Als dat niet wenselijk is, dien je jezelf voor een hoger bedrag te verzekeren.

Of dit uit kan in jouw situatie, is gemakkelijk te berekenen. Betaal je bijvoorbeeld € 40 per maand premie voor een toekomstige beugel die twee jaar wordt gedragen, dan kost je dit qua verzekering in drie jaar tijd een premie van € 1440 voor de beugel. In deze drie jaar is één jaar wachttijd en twee jaar draagtijd opgenomen. Kost de beugel meer dan € 1440, wat vrij waarschijnlijk is, dan levert dit dus een besparing op. Bedraagt jouw premie € 50 per maand, dan betaal je over drie jaar € 1800 premie. Mocht de beugel € 1500 kosten, dan schiet je in dit geval met een aanvullende verzekering niks op. Sterker nog: je legt als aanvullende verzekerde oude maar liefst € 300 extra bij. Probeer daarom voorafgaand aan het afsluiten van een verzekering in te schatten welke behandeling waarschijnlijk is en wat dit financieel kan betekenen. Door hier weldoordacht mee om te gaan, kun je honderden euro's bezuinigen op de beugelkosten. En in deze dure tijden is elke euro natuurlijk mooi meegenomen.

Nog enkele tips

Ten slotte nog enkele tips om voordelig uit te zijn. Belangrijk is om via een eerlijke vergelijkingssite verschillende soorten verzekeringen te vergelijken qua kosten. Qua maandpremie en dekkingsvoorwaarden zijn er namelijk best grote verschillen tussen de beschikbare verzekeringsbedrijven. Online vergelijken is razendsnel gebeurt en levert je in no time een flinke duit extra op.

En sluit als volwassene zeker geen speciale extra verzekering af als jezelf een beugel nodig hebt. Vaak dekt een verzekering maximaal € 500 van de totaalkosten, hetgeen natuurlijk niet opweegt tegen de extra premielasten.