Back to school: 5 handige tips

Als de zomervakantie zijn einde nadert en je kind gaat 'back to school', is het hoog tijd om je kind nieuwe schoolspullen te geven. Dat geldt voor de allerkleinsten, de peuters die naar een peuterspeelzaal gaan, maar zeker ook voor de wat oudere basisschoolkinderen....

GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Een hobby voor je kind is een positieve verrijking voor zijn ontwikkeling. Je zou het misschien niet zo snel zeggen, maar er zijn verschillende levensvaardigheden die je kind kan leren door zijn hobby. Daarom hebben we een lijstje samengesteld met de tien punten waarom een hobby goed is voor je kind!

1. Het maakt je kind slimmer

Je kind leert veel als hij bezig is met zijn hobby. Dit maakt hem niet alleen slimmer wat betreft de gekozen hobby, maar ook heeft het een algemeen positief effect op de vaardigheid om dingen te leren. Door nieuwe dingen te leren zal het makkelijker worden voor je kind om ook andere zaken sneller te leren, en dus wordt je kind letterlijk slimmer van het beoefenen van een hobby.

2. Geduld

Je kind leert geduldig te zijn tijdens het beoefenen van zijn hobby. Tegenslagen of een moment dat iets mislukt, het zijn geweldige situaties voor je kind om zijn geduld te trainen. Doordat je kind geïnteresseerd is in het te leren onderdeel, zal hij makkelijker geduld op kunnen brengen, en dit zal ervoor zorgen dat hij het sneller onder de knie zal krijgen om geduldig te zijn. Een belangrijke vaardigheid waar hij nog veel aan zal hebben in het leven.

3. Ontspannend

Een hobby waar je kind zijn interesse in kan uiten, zorgt ervoor dat hij lekker ontspannen bezig kan gaan. Doordat hij zich met plezier focust op een project, zal je kind zich lekker in zijn vel voelen, en kan hij alles om zich heen even vergeten. Je kind kan zich uitleven in zijn hobby, en dit zorgt voor stressvermindering en ontspanning.

4. Afwisseling

Elke dag hetzelfde ritme kan best saai zijn voor je kind. Naar school, huiswerk, en dan is er een stuk vrije tijd waar hij maar wat mee aan moet. Kinderen zijn net sponzen als het gaat om leergierigheid, en dus is het goed voor je kind om ook in dat lege vak iets aan te bieden wat zorgt voor afwisseling en plezier.

5. Creatief denken

Creativiteit is iets wat kinderen van nature meer hebben dan volwassenen. Het is een positieve vaardigheid waar je kind later nog veel aan kan hebben, en dus is het goed om deze eigenschap in leven te houden. Door het beoefenen van een hobby kan je kind zijn creatieve ideeën uiten, en raakt het meer gewend aan het vinden van oplossingen die niet altijd voor de hand liggen.

6. Zelfvertrouwen

Natuurlijk zorgt het beoefenen van een hobby voor zelfvertrouwen. Kinderen leren snel, en ook jouw kind zal zich de uitgekozen hobby snel eigen maken, en het op zijn eigen unieke manier uitvoeren. Doordat je kind met de tijd een nieuwe hobby leert, heeft hij iets om trots op te zijn, en dat zorgt voor een zelfverzekerd kind.

7. Initiatief tonen

Eén van de dingen dat je kind leert tijdens een hobby, is om zelf initiatief te tonen. Bij een hobby leer je namelijk verschillende nieuwe dingen, maar niet alles is altijd precies uitgestippeld hoe je kind dat nou moet aanpakken. Je kind zal dus zelf dingen uit moeten proberen om zo het gewenste resultaat te bereiken, en daar is initiatief voor nodig.

8. Sociale vaardigheden

Het ligt er maar net aan wat voor hobby je kind kiest, maar veel hobby’s vragen ook om samenwerking en goede sociale vaardigheden. Door het beoefenen van een hobby zal je kind andere kinderen leren kennen die dezelfde interesses hebben, en zo zijn sociale vaardigheden beter ontwikkelen. Ook het leren samenwerken met anderen is een vaardigheid waar hij zeker wat aan heeft. Je kind leert anderen te helpen, loyaal te zijn, en samen te zoeken naar oplossingen.

9. Doorzettingsvermogen

Een hobby leer je niet in één dag. Het is een proces dat tijd nodig heeft en doorzettingsvermogen eist. Je kind zal er energie in moeten steken om goed te worden in datgene wat hij leuk vind. Door zijn interesse in de hobby zal dit echter makkelijker worden, en dus is een hobby de perfecte manier om het doorzettingsvermogen te trainen.

10. Zichzelf leren kennen

Je kind zal meer over zichzelf te weten komen tijdens het beoefenen van een hobby. Het leert hem wat hij wel of juist niet leuk vindt, waar hij goed in is en wat meer aandacht van hem vereist, en verschillende dingen over zijn eigen karakter. Houdt hij ervan om in teamverband te werken, of is hij juist meer een zelfstandige werker? Houdt hij ervan om de leiding te nemen, of is hij juist meer introvert en bescheiden? Het zijn allemaal kleine puntjes waardoor je kind zichzelf beter leert kennen, en in de toekomst daar ook beter op in zal kunnen spelen.