Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Je zag waarschijnlijk de filmpjes wel eens voorbij komen over kindjes die van een maaltijd een echte smeerboel maken. Ze kliederen met het eten, gooien hun bord op de grond of stoten hun beker omver en het eten zit tot in hun oortjes. Een echt rampscenario voor wanneer je met het hele gezin een avondje geboekt hebt in een gezellig restaurant. Uit eten gaan met kleine kinderen is niet altijd evident maar met een goede aanpak hoeft het echt geen ramp te zijn.

Maar hoe komt het dat sommige kinderen zich netjes kunnen gedragen en anderen er een regelrechte beestenboel van maken. Wat kun je als ouder doen zodat jouw kleintje zich netjes gedraagt aan tafel en, hoe pak je het aan indien het mis dreigt te lopen? Wellicht kom je een eind verder met deze tips over hoe je het aanpakt om uit eten te gaan met kleine kinderen.

Het is niet wat je zegt maar wat je doet

Elke ouder vindt het fijn als hun kleintje rustig aan tafel blijft zitten tijdens de maaltijd. En wat doet mama intussen? Gauw nog even een lepel uit de la halen, gauw nog even een fles water op tafel zetten? Als je wil dat je kind netjes op de stoel blijft zitten dan ben jij het die het goede voorbeeld geeft. Zorg er daarom voor dat, wanneer je de tafel dekt, alles aanwezig is zodat je niet meer hoeft op te staan. Een kind kopieert jouw gedrag en het is aan jou om hierbij het goede voorbeeld te geven.

Een gezellige knoeiboel

Kleintjes die zelfstandig leren eten maken er sowieso een knoeiboel van en dat is onvermijdelijk. Zelf het lepeltje hanteren, zelf opscheppen en naar het mondje brengen vergt een goede fijne motoriek en coördinatie. Ouders maken vaak 'de fout' om het zelf te blijven doen omdat ze opkijken tegen het geknoei. Indien je ervoor zorgt dat het bordje een opstaande rand heeft, het lepeltje op formaat is van een kinderhandje en het drinkbekertje een brede basis heeft, zal jouw kleintje makkelijker netjes kunnen eten. Zolang je maar consequent bent in wat kan en wat niet kan, leert je kind dat fatsoenlijk eten minder stress brengt aan tafel. Knoeit het per ongeluk en doet het zijn uiterste best om flink te eten dan doe je er goed aan om het gewoon te negeren. Word er met opzet geknoeid, blijf dan vooral rustig, neem even het bord weg en doe verder alsof er niets aan de hand is. Je kleintje zal veel minder geneigd zijn om negatieve aandacht te zoeken op deze manier dan wanneer je het voortdurend een standje geeft.

Fictieve tafelgenoten

De eerste regel van tafelen thuis: geen mobieltjes aan tafel. Een kleintje ziet een mobieltje als speelgoedje voor mama of papa en speelgoed tijdens het eten is echt not done. Wil je kleintje een pop mee aan tafel die ze overal meesleurt? Zet de pop dan op een eigen stoeltje mee aan tafel en maak ze deel van het gezin. Niet op schoot van je kindje, niet naast het bord maar gewoon op een eigen stoel. Kan jullie zoontje zijn autootjes niet loslaten? Parkeer ze eventjes in de garage tot hij klaar is met eten. Je bent wellicht inventief genoeg om er een verhaaltje bij te verzinnen zodat zoonlief zonder protest op de stoel blijft zitten.

Ober!

Wanneer je graag uit eten gaat en de kinderen wil meenemen, kun je thuis alvast gaan oefenen met een rollenspel. Hoe je dat rollenspel invult hangt vooral af van de leeftijd van je hummeltje. Vanaf het moment dat een kind zelfstandig leert te eten kun je er mee aan de slag. Samen restaurantje spelen, waarbij jij of jouw partner de ober is, leert het om zich netjes te gedragen in een echte eetgelegenheid. Dit hoef je uiteraard niet elke dag te doen, je gaat tenslotte ook niet elke dag uit eten.

peuter-als-ober

Eten in stijl of toch maar fastfood?

Uit eten met kleine kinderen doe je best in een kindvriendelijk restaurant. Fastfoodketens staan gekend om hun uitgebreide speelhoekjes maar niet echt de uitgelezen plek om een kind op de stoel te houden. Indien je toch kiest voor een fastfood restaurant maak je best eerst goede afspraken over wat voor jou kan of niet. In zulke restaurants krijgen kinderen heel wat prikkels te verwerken, en komt eten zelf, in een tweederangs positie te staan. Spreek duidelijk af wat je van het kind verlangt en hoe je wil dat het etentje verloopt; Eerst netjes eten, daarna mag je spelen. Indien je het zo aanpakt gaat je kleintje ook merken dat samen uit eten gaan een echt feest kan zijn.

Restaurant versus speeltuin

Je hebt je er hoogstwaarschijnlijk zelf ook al aan geërgerd wanneer andere kinderen in een restaurant gillend door de tent lopen. Het is dan ook helemaal niet fijn voor mensen die rustig van hun maaltijd willen genieten. Maak je kinderen vooraf heel duidelijk dat rondrennen, schreeuwen en spelen in een restaurant getolereerd wordt. Je kunt altijd een ijsje of ander toetje achter de hand houden, als bedankje, wanneer ze zich netjes gedroegen tijdens het eten.