Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Een hobby voor je kind is een positieve verrijking voor zijn ontwikkeling. Je zou het misschien niet zo snel zeggen, maar er zijn verschillende levensvaardigheden die je kind kan leren door zijn hobby. Daarom hebben we een lijstje samengesteld met de tien punten waarom een hobby goed is voor je kind!

1. Het maakt je kind slimmer

Je kind leert veel als hij bezig is met zijn hobby. Dit maakt hem niet alleen slimmer wat betreft de gekozen hobby, maar ook heeft het een algemeen positief effect op de vaardigheid om dingen te leren. Door nieuwe dingen te leren zal het makkelijker worden voor je kind om ook andere zaken sneller te leren, en dus wordt je kind letterlijk slimmer van het beoefenen van een hobby.

2. Geduld

Je kind leert geduldig te zijn tijdens het beoefenen van zijn hobby. Tegenslagen of een moment dat iets mislukt, het zijn geweldige situaties voor je kind om zijn geduld te trainen. Doordat je kind geïnteresseerd is in het te leren onderdeel, zal hij makkelijker geduld op kunnen brengen, en dit zal ervoor zorgen dat hij het sneller onder de knie zal krijgen om geduldig te zijn. Een belangrijke vaardigheid waar hij nog veel aan zal hebben in het leven.

3. Ontspannend

Een hobby waar je kind zijn interesse in kan uiten, zorgt ervoor dat hij lekker ontspannen bezig kan gaan. Doordat hij zich met plezier focust op een project, zal je kind zich lekker in zijn vel voelen, en kan hij alles om zich heen even vergeten. Je kind kan zich uitleven in zijn hobby, en dit zorgt voor stressvermindering en ontspanning.

4. Afwisseling

Elke dag hetzelfde ritme kan best saai zijn voor je kind. Naar school, huiswerk, en dan is er een stuk vrije tijd waar hij maar wat mee aan moet. Kinderen zijn net sponzen als het gaat om leergierigheid, en dus is het goed voor je kind om ook in dat lege vak iets aan te bieden wat zorgt voor afwisseling en plezier.

5. Creatief denken

Creativiteit is iets wat kinderen van nature meer hebben dan volwassenen. Het is een positieve vaardigheid waar je kind later nog veel aan kan hebben, en dus is het goed om deze eigenschap in leven te houden. Door het beoefenen van een hobby kan je kind zijn creatieve ideeën uiten, en raakt het meer gewend aan het vinden van oplossingen die niet altijd voor de hand liggen.

6. Zelfvertrouwen

Natuurlijk zorgt het beoefenen van een hobby voor zelfvertrouwen. Kinderen leren snel, en ook jouw kind zal zich de uitgekozen hobby snel eigen maken, en het op zijn eigen unieke manier uitvoeren. Doordat je kind met de tijd een nieuwe hobby leert, heeft hij iets om trots op te zijn, en dat zorgt voor een zelfverzekerd kind.

7. Initiatief tonen

Eén van de dingen dat je kind leert tijdens een hobby, is om zelf initiatief te tonen. Bij een hobby leer je namelijk verschillende nieuwe dingen, maar niet alles is altijd precies uitgestippeld hoe je kind dat nou moet aanpakken. Je kind zal dus zelf dingen uit moeten proberen om zo het gewenste resultaat te bereiken, en daar is initiatief voor nodig.

8. Sociale vaardigheden

Het ligt er maar net aan wat voor hobby je kind kiest, maar veel hobby’s vragen ook om samenwerking en goede sociale vaardigheden. Door het beoefenen van een hobby zal je kind andere kinderen leren kennen die dezelfde interesses hebben, en zo zijn sociale vaardigheden beter ontwikkelen. Ook het leren samenwerken met anderen is een vaardigheid waar hij zeker wat aan heeft. Je kind leert anderen te helpen, loyaal te zijn, en samen te zoeken naar oplossingen.

9. Doorzettingsvermogen

Een hobby leer je niet in één dag. Het is een proces dat tijd nodig heeft en doorzettingsvermogen eist. Je kind zal er energie in moeten steken om goed te worden in datgene wat hij leuk vind. Door zijn interesse in de hobby zal dit echter makkelijker worden, en dus is een hobby de perfecte manier om het doorzettingsvermogen te trainen.

10. Zichzelf leren kennen

Je kind zal meer over zichzelf te weten komen tijdens het beoefenen van een hobby. Het leert hem wat hij wel of juist niet leuk vindt, waar hij goed in is en wat meer aandacht van hem vereist, en verschillende dingen over zijn eigen karakter. Houdt hij ervan om in teamverband te werken, of is hij juist meer een zelfstandige werker? Houdt hij ervan om de leiding te nemen, of is hij juist meer introvert en bescheiden? Het zijn allemaal kleine puntjes waardoor je kind zichzelf beter leert kennen, en in de toekomst daar ook beter op in zal kunnen spelen.