Als je op zoek bent naar een leuk uitje in de herfst voor je peuter of kleuter denk je misschien al snel aan een (binnen)speeltuin of dierentuin. Toch zijn er ook genoeg andere leuke dingen te verzinnen. Ben je bijvoorbeeld al eens naar kindertheater met je peuter of kleuter geweest? Dit is niet alleen een erg leuk uitstapje, maar ook nog eens ontzettend leerzaam. We vertellen je waarom kindertheater een goed idee is en hoe je van het theaterbezoek een groot succes maakt.

Kindertheater is leuk

Een uitje met je peuter of kleuter moet vooral leuk zijn voor jullie allebei. Een theatervoorstelling die speciaal gericht is op de leeftijd van jouw kind prikkelt de fantasie. Ook speelt het in op de belevingswereld van jouw peuter of kleuter. Dat maakt het herkenbaar en erg leuk voor het kind. Omdat kinderen niet zo’n lange spanningsboog hebben, zijn de meeste kindertheatervoorstellingen interactief. Zo worden de kleine theaterbezoekers betrokken bij het verhaal en blijven ze actief opletten. Voor jou is dit extra leuk om te zien. Geniet van de lach van je zoon of dochter en zie hoe hij of zij meezingt, danst, springt en vooral volop geniet.

kind-voor-de-spiegel-in-het-theater

Leerzaam voor je peuter of kleuter

Naar kindertheater met je kleuter of peuter is niet alleen leuk, maar ook nog eens ontzettend leerzaam. Veel voorstellingen verwerken educatieve delen in het spel. Zo leert je peuter bijvoorbeeld over kleuren en tellen en je kleuter over delen met andere kinderen. Dit soort dingen zitten vaak op een subtiele manier verweven in de voorstelling, waardoor het voor iedereen leuk blijft. Dit een van de redenen dat het belangrijk is om naar de leeftijdsaanduiding van een kindertheatervoorstelling te kijken.

Ga je naar een voorstelling voor 5+ met je peuter van 2,5 dan zal hij er nog weinig van snappen en niets van leren. Ook zijn voorstellingen dan soms nog te spannend of te lang. Het is een minder groot probleem om naar een voorstelling voor een wat lagere leeftijd te gaan. Kinderen vinden het dan vaak nog steeds erg leuk, hoewel het misschien iets minder leerzaam is.

twee-mime-spelers-aan-het-oefenen

Goed voor de culturele ontwikkeling

Naar kindertheater met je peuter of kleuter is ook erg goed voor hun algemene ontwikkeling. In een theatervoorstelling komen ze in aanraking met een andere manier van dingen ervaren. De ene theatervoorstelling zal hier meer op inspelen dan een andere, maar een bezoek aan het theater is altijd goed voor de algemene ontwikkeling. Kindertheater laat je peuter of kleuter andere dingen zien en ervaren dan waar ze thuis of op TV mee in aanraking komen. Zelfs als het een voorstelling van het favoriete tekenfilmfiguur van jouw kind is, zal de theaterervaring heel anders zijn dan de filmpjes die je kind zo graag kijkt.

Hoe maak je een theaterbezoek leuk?

Kindertheater is heel erg leuk én leerzaam, maar een bezoek aan de schouwburg vereist wel enige voorbereiding. Als je rekening houdt met onderstaande punten wordt het zeker een succes.

Kies de voorstelling zorgvuldig

Om dit uitje tot een succes te maken is het kiezen van de juiste voorstelling het allerbelangrijkste. Kies een voorstelling die aansluit op de leeftijd van je peuter of kleuter, maar ook op de interesses. Een kind dat nooit naar Peppa Pig kijkt zal ook niet snel naar een kindertheatervoorstelling van het varkentje willen. Terwijl een kleine fan van Woezel en Pip direct staat te springen bij een voorstelling van deze hondjes.

Er zijn veel verschillende kindertheatervoorstellingen, dus doe grondig research voor je een keuze maakt. Heb je twee kinderen en wil je ze allebei meenemen? Kijk dan naar de leeftijd van de jongste. Grote kans dat de oudste het nog steeds hartstikke leuk vindt. Om de beurt met ze naar het theater is ook een optie. Zo kunnen ze allebei genieten van een voorstelling voor hun eigen leeftijd.

Wees op tijd aanwezig

Voor kinderen kan een eerste theaterbezoek best een beetje spannend zijn. De grote ontvangsthal, de vele mensen en de mooie stoelen maken vaak veel indruk. Zorg dus dat je goed op tijd aanwezig bent, zodat je kind een beetje kan wennen aan de omgeving voordat de lichten daadwerkelijk uitgaan. Ook is het verstandig om je zindelijke peuter of kleuter nog even naar het toilet te laten gaan. Zo hoef je je hier tijdens de voorstelling niet druk over te maken.

Hoe maak je een theaterbezoek leuk

Kies je plek zorgvuldig uit

Vaak heb je vaste zitplaatsen in een theater, maar ook dan kun je de beleving van je kind optimaliseren. Zijn er zitverhogers aanwezig? Neem er dan zeker eentje mee naar de stoel. Ga zo zitten dat het kind niet tegen het hoofd van een volwassene aan zit te kijken en ruil eventueel van stoel met je kind. Jouw kind op schoot nemen kan ook een goede optie zijn. Helemaal als je kind het in het begin misschien nog wat spannend vindt, is beginnen bij mama of papa (of opa of oma) op schoot vaak heel erg fijn.

Kijk naar de reactie van je kind

Het kan zomaar zo zijn dat je kind een stukje tijdens de voorstelling te spannend of te emotioneel vindt. Hou de reactie van je kind dan ook goed in de gaten, zodat je op tijd in kan grijpen als dat nodig is. En ook als je kind het totaal niet spannend vindt, is het heerlijk om naar dat koppie te kijken. Voor jou is de uitdrukking van je kind misschien nog wel de mooiste voorstelling.

Praat na

Een kindertheatervoorstelling zal flink wat teweegbrengen bij jouw peuter of kleuter. Praat dus vooral lekker na. Wat was het leukste? Wat was het spannendste? En wat vond je kind van het einde? Zijn er dingen die hem opgevallen zijn? Zo verwerkt je kind de voorstelling beter en leert hij er misschien nog wel meer van.

Naar welke voorstelling gaan jullie?

Naar het theater met je peuter of kleuter kan dus prima. Het is een origineel en verantwoord uitje en een fijne afwisseling van de zoveelste binnenspeeltuin. Kies een passende voorstelling en geniet van de verwondering en het plezier van je peuter of kleuter. Wanneer gaan jullie naar het theater?