Het is tragiek wat bij het leven hoort: sterven. Dat gaat namelijk gepaard met het leven en dat is natuurlijk zeer tragisch. Als het om mensen gaat uiteraard, maar ook als je huisdier overleden is. Als jij een gezin hebt met jonge kinderen, dan is een huisdier natuurlijk zeer leuk om te hebben. Het kan echter onverhoopt gebeuren dat je huisdier komt te overlijden.

Bijvoorbeeld door ouderdom, maar natuurlijk ook een ziekte of tragisch ongeluk kan ten grondslag liggen aan het overlijden van je huisdier. Niet alleen het overlijden van je huisdier is tragisch, maar als je jonge kinderen hebt dan vinden veel ouders het ook lastig om te vertellen wat er precies is gebeurd. Want hoe breng je zoiets subtiel naar voren. Zodat je kind niet schrikt, maar dat hij of zij toch begrijpt hoe de vork in de steel zit? In dit artikel geven we enkele tips over hoe je dit het beste kunt vertellen aan je kind als jullie huisdier overleden is.

Huisdier overleden hoe vertel je het je kind

Is je huisdier overleden; vertel de waarheid!

Veel ouders die denken dat het verstandig is om hun kinderen niet de waarheid te vertellen als hun huisdier overleden is. Dit klinkt aan de ene kant wel logisch, want welke redenen hebben ouders daar doorgaans voor? In principe is een belangrijke reden dat ze het kind niet willen kwetsen. Misschien ken je het welbekende cliché wel dat ook regelmatig in films opduikt. Wanneer de cavia dan dood is, wordt er door de ouders verkondigd dat de cavia op vakantie is. Of dat de cavia is weggelopen. Hiermee proberen ze hun kinderen te beschermen voor het leed dat er bestaat als het gaat om de sterfelijkheid.

Maar dit is om twee redenen niet aan te raden. De eerste reden is dat jij je kinderen ongetwijfeld leert om niet te liegen. Dat is namelijk een slechte deugd waar je andere mensen veel verdriet mee kan doen. Daarom vertellen veel ouders tijdens de opvoeding van hun kind dan ook dat liegen hartstikke slecht is en dat je dit nooit moet doen. Het nadeel is dan wanneer je als ouder zelf gaat liegen je natuurlijk geen goed voorbeeld aan het stellen bent. De waarheid wordt immers vroeg of laat altijd achterhaald. En het is dan natuurlijk zeer gênant wanneer je kinderen je daarmee confronteren.

Een andere reden waarom dit niet verstandig is: je houdt je kinderen een sprookjeswereld voor. Een nadeel van veel kinderen die een zeer beschermende opvoeding hebben gehad, is dat ze in de rest van het leven daar problemen mee krijgen. Omdat ze niet opgewassen zijn tegen veel zaken en dit kan ook tot gevolg hebben dat er bepaalde stoornissen ontstaan. Klinkt heftig allemaal, maar het is belangrijk dat kinderen al snel snappen hoe de wereld in elkaar steekt en dat overlijden daar nu eenmaal bij hoort. Om deze twee redenen is het dus zeer aan te raden om het eerlijk te vertellen.

Natuurlijk kun je het wel een beetje op een subtiele manier brengen. Je hoeft uiteraard niet heel hardnekkig en cynisch te verkondigen dat het leven tragisch is en dat pijnlijk sterven er nu eenmaal bij hoort. Een kind heeft namelijk nog een geweldige toekomst voor zich. Je kunt het dus het beste op een subtiele manier brengen. Dat je wel eerlijk aangeeft dat het huisdier is overleden, maar dat deze bijvoorbeeld nu in de hemel is en daar veel plezier heeft. Op die manier kun jij je kind natuurlijk wel geruststellen.

Is je huisdier overleden vertel de waarheid

Vertel het zo snel mogelijk

Het is ook belangrijk om het een beetje snel te vertellen. Je moet dit niet gaan uitstellen. Veel ouders gaan dit toch uitstellen, omdat ze het een beetje spannend vinden. Ze gaan op zoek naar het goede moment om het te vertellen. Ze proberen bijvoorbeeld eerst smoesjes te verzinnen waarom het huisdier er niet is. Maar hiermee snijd jij als ouder alleen jezelf in de vingers, aangezien het dan lastiger wordt omdat je je door een web van leugens heen moet zien te gaan. Daarom kun je het beter zo snel mogelijk vertellen. Dat is voor jou een opluchting, maar dan weet je je kind ook waar deze aan toe is.

Vragen beantwoorden als je huisdier overleden is

De kans is groot dat je kind veel vragen heeft als het gaat om het overlijden van jullie huisdier. Misschien sta je dan even met de mond vol tanden. Want wat is nu precies de beste manier om daar op te reageren, vraag je je dan ongetwijfeld af. Hieronder geven we veelvoorkomende vragen die je kind kan stellen. En enkele tips over hoe je daar het beste op kunt antwoorden. Hopelijk heb je iets aan deze tips!

 

Wat is overlijden?

Het kan zijn dat je kind gaat vragen wat is overlijden dan precies. Want veel jonge kinderen die kennen het concept van de dood uiteraard nog niet. Die zijn daar nog helemaal niet mee bezig, want kinderen zijn juist net op de wereld. En die willen juist de wereld ontdekken en niet bezig zijn met de sterfelijkheid. Het is verstandig om daar rekening mee te houden als ouder. Je kind kan dan gaan vragen wat het precies inhoudt: het overlijden.

Daar kun je het beste een verzachtend antwoord op geven. Geef dan aan dat mensen geboren worden, maar dat ze vervolgens ook weer van de wereld vertrekken als ze heel oud zijn. Afhankelijk van je levensovertuiging kun je dan aan je kinderen vertellen wat er gebeurt met een persoon of dier die is gestorven. De tip is dus om heel eerlijk te zijn, maar je mag het uiteraard wel subtiel brengen.

Komt hij of zij weer terug?

Een andere vraag die kinderen kunnen stellen: komt het huisdier weer terug? Want veel kinderen begrijpen vaak niet wat het betekent dat je nooit meer terug komt op deze wereld. Ook hier moet je op een subtiele manier mee omgaan. Door te zeggen dat het huisdier niet meer terugkomt. En dat dat heel jammer is, maar dat het huisdier op een goede plaats is. En daar is je huisdier heel gelukkig. Een beetje hoopgevende woorden kunnen natuurlijk nooit kwaad. Dat waardeert je kind ongetwijfeld alleen maar.

huisdier overleden je kind gaat het op zichzelf betrekken

Je kind gaat het op zichzelf betrekken

Misschien is het de eerste keer dat je kind wordt geconfronteerd met de dood. Het kan dan zijn, zeker als je kind al iets ouder is, dat je kind dit op zichzelf gaat betrekken. Het kan dan zijn dat je kind gaat vragen of hij of zij ook gaat overlijden. Voor ouders is het vaak lastig om daar op een goede manier mee om te gaan. Want uiteraard is het antwoord ‘ja’, maar dat wil jij je kind natuurlijk niet zo op die manier gaan vertellen.

Maar je wil natuurlijk ook weer niet liegen, dus je kunt het op een beetje een verzachtende manier vertellen. Door te zeggen dat het bij het leven hoort, maar dat je kind nog jong is en dat dit nog lang niet aan de orde is.

Conclusie

In dit artikel is hopelijk duidelijk geworden welke methodes je kunt toepassen om je kind te vertellen dat je huisdier overleden is. Natuurlijk maakt het ook nog uit wat voor huisdier het is en hoe lang dit huisdier al in de familie is. Een trouwe hond die gaat overlijden, is natuurlijk tragischer voor een kind dan wanneer het een konijn of iets dergelijks is.

Al hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Een kind kan namelijk ook een goede band met een konijn hebben. Maar in de regel is dat wel zo dat er bepaalde hiërarchieën zijn. Maar hopelijk heb je iets aan deze tips gehad, zodat je op een goede manier kunt rouwen met je kinderen. En dat je geen relevante informatie achter hoeft te houden.