Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Krijg je ook zo’n stress in de ochtend, als je iedereen op tijd klaar moet hebben op een bepaalde tijd? Oh ja, en dan moet je jezelf ook nog klaar maken. Als je nog geen duidelijke ochtendroutine hebt, dan wordt het er nu tijd voor!
1. Leg alles de avond van te voren klaar
Dit is de eerste, maar ook de belangrijkste tip van allemaal. Een goed begin is het halve werk. Door de benodigde spullen klaar te leggen scheelt dit de meeste stress en zorgen in de ochtend. Zo kun je in de ochtend die tien minuten (of meer) aan stress benutten aan wat extra tijd voor jezelf. Leg ‘s avonds alle kleding klaar die jullie de volgende dag nodig zullen hebben. Kindjes die al wat groter zijn kunnen jou hierbij meehelpen. Leg ook eventuele schooltassen klaar, en andere zaken die jullie de volgende dag nodig hebben. Bedenk alvast wat jullie gaan eten voor het ontbijt, en leg daar de benodigdheden voor klaar. Ook kun je de schoollunch klaarmaken. Dit alles scheelt superveel tijd, waardoor jij in de ochtend als een stralend zonnetje wakker kunt worden, zonder het bed uit te racen omdat het “al zo laat is”.
2. Op tijd naar bed
Wil je dat iedereen in de ochtend fris en fruitig het bed uit komt springen? Dan is het belangrijk dat iedereen een goede nachtrust krijgt. Kies een tijd uit voor iedereen, en hou je aan deze tijden. Zorg dus ook voor een avondroutine. Zodat alle dingen, zoals douchen, pyjama aantrekken, tanden poetsen, boekje lezen, knuffelen, etc, op tijd afgerond zijn.
3. Niet snoozen!
Klinkt vreemd hè? Niet snoozen.. Veel mensen denken dat je van snoozen beter uitgerust zult zijn, omdat je dan rustig wakker kunt worden. Niet dus. Snoozen zorgt ervoor dat je hersenen flink door de war geschopt worden. Dus in plaats van snoozen zorg je voor een wekker met een rustige toon, zodat je niet het bed uit gedreund wordt. Maar daarna sta je dan wel gelijk op, en ga je iets doen waar je wakker van wordt; bijvoorbeeld jezelf opfrissen, of even stretchen en een glas citroenwater drinken.
4. Een duidelijke ochtendroutine voor de kids
Als je de hele ochtend bezig bent met dirigeren wat iedereen moet doen, dan is het waarschijnlijk een goed idee om voor je kindjes een ochtendroutine op te schrijven. Je kindjes kunnen hierop zien wat ze moeten doen, en in welke volgorde. Voor de kleintjes kun je plaatjes kiezen in plaats van tekst. Bijvoorbeeld voor tanden poetsen kies je een plaatje van een tandenborstel en tandpasta, enzovoorts. Je kunt ze natuurlijk een kleine beloning geven voor onderdelen die ze goed hebben afgerond, om ze te stimuleren.
5. Noodpakket
We hebben allemaal hetzelfde probleem dat we niet elke dag superwoman kunnen zijn. Soms heb je net even minder goed geslapen, of je voelt je niet lekker in je vel… Voor zulke momenten is het een pre om een S.O.S. Pakket klaar te hebben liggen. Je kunt dus voor ieder kind (en voor jezelf) een setje kleding klaar leggen in de kast. Ook kun je in het weekend gerechten voor het ontbijt voorbereiden. Mocht je een keer toch wat later wakker worden, dan kun je snel iets in elkaar fiksen and you’re good to go. Goede voorbeelden hiervan zijn smoothiezakjes. Dit is een kwestie van gesneden fruit in plastic zakjes in de vriezer stoppen. Op drukke ochtenden kun je het fruit met melk of sap in de blender stoppen, en voila! Je hebt een heerlijke smoothie. Ook kun je boterhammen prepareren met ham en kaas, en deze in de vriezer stoppen. Het is dan een kwestie van in het tostiapparaat, en klaar is kees. Ondertussen kun je bezig met aankleden, zodat je kids niet in hun pyjama’s naar school hoeven.
6. Knuffels
Niet dat het ervoor zorgt dat je op tijd op school zult zijn, maar het is wel heel belangrijk! Zorg voor een vijf minuten tijd met je kinderen, zodat jullie samen even kunnen knuffelen. Dat zijn de momenten die ze later nooit zullen vergeten!