Het is niet alleen heerlijk voor je kind, maar ook voor jou om af en toe samen met je kind te stoeien. Het zorgt voor meer fysiek contact en een moment van positieve aandacht voor je kind, en je creeërt daardoor een extra dimensie in de band tussen jou en je kind. Mama’s zijn over het algemeen niet zo stoeierig als vaders. Daar de vader het kleine kind ruig in de lucht kan gooien, staat moeder vaak zenuwachtig toe te kijken of het allemaal wel goed gaat zo. Geen zorgen mama, want deze vorm van stoeien is erg positief voor je kind. In dit artikel leggen we je uit waarom, en geven we je tips hoe je op verschillende manieren kunt stoeien met je kind.

Het verschil tussen jongens en meisjes

Stoeien is een mooie manier voor vader en kind om extra fysiek contact te hebben, want vaak zijn vaders niet zulke knuffelberen als moeders. Jongens vinden het heerlijk om met hun vader te stoeien, maar ook meisjes zijn er helemaal gek op. Wel zit er een duidelijk verschil tussen jongens en meisjes. Met meisjes is het gestoei vaak minder ruig dan bij jongens, en als vaderlief het toch te ruig maakt, vindt ze het niet meer leuk. Ook als de jongens met mama stoeien is het minder ruig, en blijft het vooral bij kietelen, doen alsof bijten, en samen gek doen. Dit is een normaal fenomeen wat zich bij de meeste gezinnen voordoet, en beschrijft ons weer op een mooie manier het verschil tussen de rol van vader en moeder. Moeder is beschermend, lief, en troostend, en papa is ruig, avontuurlijk, en houdt van risico’s. Moeders willen hun kinderen het liefste beschermen tegen al het slechte wat haar kinderen ooit tegen zouden kunnen komen, terwijl vaders vanaf jonge leeftijd de kinderen op een subtiele manier wil leren om hier op de juiste manier mee om te gaan. Geweldig is dus de balans tussen deze twee, en dit zorgt ervoor dat je kind op alle vlakken datgene krijgt wat het nodig heeft. Bescherming en liefde op de momenten dat je kind die behoefte heeft, en ook avontuur en risico’s zodat je kind rustig en op een effectieve manier aan deze wereld kan wennen.

De positieve effecten van stoeien

Stoeien is dus niet alleen een mooie manier om de band tussen kind en ouders te versterken, ook leert je kind verschillende vaardigheden door middel van stoeien. Hij leert sociale vaardigheden, want door middel van stoeien ontdekt je kind waar iemand zijn grenzen stelt, en hoe hij hier mee om moet gaan. Deskundigen zeggen dat stoeien een hele goede manier is voor je kind om op een veilige manier zijn mogelijkheden en grenzen te ontdekken, en zo een beter zelfvertrouwen te creëren.

Sterker en zelfbewuster

Vooral het onverwachte en risicovolle stoeien van vaders schijnt erg positief te zijn voor de ontwikkeling van een kind. Het zorgt ervoor dat je kind op een veilige manier kan wennen aan risicovolle situaties. Hierdoor leert je kind om stevig in zijn schoenen te staan, moedig te zijn, en obstakels te overwinnen. Verder leert je kind om op de juiste manier om te gaan met angst, en leert hij zijn agressie te beheersen. Je zit dus dat er aardig wat vaardigheden op de juiste manier ontwikkeld kunnen worden door middel van stoeien. Ook zorgt het natuurlijk voor een heleboel pret. Kinderen houden nou eenmaal van avontuur, dus dit is een mooie manier om je kind spelenderwijs sterker en zelfbewuster te maken. Voor alle bezorgde moeders: Laat papa dus maar lekker zijn gang gaan, want die verrassende en risicovolle acties heeft je kind hard nodig!

Tips voor mama om te stoeien

Dat alleen papa met de kinderen kan stoeien is natuurlijk kul. Mama kan net zo leuk stoeien met haar kuikens, en kinderen kunnen daar veel plezier aan beleven. Wel is het zo dat moeders het vaak liever bij kietelen houden, en een andere manier van stoeien hebben dan vaders. Leuke manieren om te stoeien als mama zijnde is door je kind te knuffelen, en op het moment dat hij iets geks zegt je kind te kietelen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of mama lief is of stout, en op het moment dat je kind zegt dat mama stout is kun je hem blijven kietelen totdat hij zegt dat mama lief is. Vooral voor kleine kinderen is dit erg leuk, want zo hebben ze zelf controle over wanneer er gekieteld wordt. Ook het spelletje dat mama een monster is wat op haar knieën de kinderen achterna gaat om ze “op te eten” is bij ons lange tijd een rage geweest. Enkel als de kinderen op het tapijt of op de bank zijn, zijn ze veilig. Dit mondt zich uit in kinderen die hun grenzen verleggen en risico’s durven nemen omdat ze weten dat mama niet zo hard bijt als papa :-D. Dit is dus een erg leuk spelletje om te doen met je kinderen.

Stoeien tussen broertjes en zusjes

Natuurlijk stoeien broertjes en zusjes ook met elkaar. Broertjes onderling zullen vaak wat hardhandiger stoeien dan meisjes, alhoewel sommige meisjes ook pittig uit de hoek kunnen komen. Stoeien tussen broertjes en zusjes is haast net zo effectief als stoeien met papa of mama. Het doet je denken aan kleine welpjes die spelenderwijs met elkaar stoeien en zo leren te overleven. Wel is het zo dat het stoeien tussen broertjes en zusjes makkelijker uit te hand kan lopen, en het dus goed is om bepaalde regels hiervoor op te stellen zodat het een plezierige belevenis blijft voor iedereen.

Basisregels stoeien

Volwassenen zijn veel bewuster van eventuele gevaren, en zullen tijdens het stoeien dus ook meer oplettend zijn tot waar de grens is. Dit is iets wat kinderen nog moeten leren, en je ze dus stapsgewijs uit moet leggen. Als je kinderen graag willen stoeien is het in eerste instantie belangrijk om daar een goede plek voor uit te kiezen. Een plek in huis of in de tuin met geen gevaarlijke punten of breekbare objecten die kunnen vallen etc.. Verder is de basisregel “stoeien is stoeien zolang iedereen het leuk vindt” een must, en is het dus verplicht in dit spel om gelijk te stoppen als iemand het niet meer leuk vindt. Zo leert je kind op een nog betere manier om goed om te gaan met anderen, aangezien het natuurlijk soms verleidelijk kan zijn om toch door te gaan in de hitte van de strijd, en je kind rekening zal moeten houden met de emoties van het andere kind. Veel ouders zullen hierdoor het stoeien tussen hun kinderen totaal verbieden, maar wij adviseren om dit niet te doen. In plaats daarvan zorg je voor een veilige omgeving en voldoende regels zodat ze op een positieve manier samen stoei-avonturen kunnen beleven.

Leuke tips om je kinderen te laten stoeien

Als je toch wat nerveus bent om je kinderen samen te laten stoeien, dan is het spelletje “sumoworstelen” een leuk idee. Op deze manier heb je meer controle over hun spel, zorg je voor meer veiligheid, en is het makkelijker om regels toe te passen. Het spel gaat als volgt: Je bindt met een touw een kussen vast op de borst/buik van je kind, alsook een kussen op zijn rug. Door deze kussens lijken je kinderen net sumoworstelaars, en zal het ook heel wat moeilijker worden voor je kinderen om samen te worstelen. Ook zorgen de kussens voor wat extra bescherming, en dus extra rust voor moeders. 🙂 Twee kinderen kunnen op het tapijt op de knieën samen worstelen, en wie als eerste de andere op de rug heeft gekregen, heeft gewonnen. Natuurlijk kun je verschillende matches houden en zo punten optellen om nog meer plezier te beleven. Zorg ervoor dat er geen puntige meubels in de buurt staan, en voor de zekerheid zou je wat kussens kunnen plaatsen op plekken waar ze zich kunnen stoten. De regel dat de tegenstander op het tapijt op zijn rug gelegd moet worden is ook handig, want dit voorkomt chaos en zorgt ervoor dat het spelletje nog een tikkeltje moeilijker wordt.