Help, de volgende schoolvakantie staat weer bijna voor de deur! Voor de kinderen betekent dit vrij van school en dikke pret. Maar als ouders kan dit voor heel wat stress zorgen. Hoe regel je jouw werkdagen, welke opvang is er en hoe zorg je dat het allemaal goed samenloopt? In dit artikel geven wij jou een aantal handige tips over opvang tijdens de schoolvakantie. Zo kun jij gewoon blijven werken en is de opvang goed geregeld. Zo heeft iedereen een fijne en stressvrije vakantie.

Oppasopa en oma

De schoolvakantie is de perfecte tijd om wat extra aandacht met opa en oma te besteden. Je kunt jouw ouders inschakelen om een dagje te komen oppassen. Dit scheelt jou niet alleen een hoop stress, maar het kan ook financieel de beste optie zijn. Zo hebben zowel jouw kinderen als ouders een geweldige tijd tijdens de vakantie.

Een andere optie is om een paar nachtjes te logeren bij opa en oma. Hierdoor kan jouw dagelijkse routine gewoon doorgaan, heb jij ook een soort van vakantie en genieten opa, oma en de kinderen van een geweldige tijd samen. Dit kan voor jou heel wat stress schelen en het is een win-win situatie voor iedereen! Wil je het helemaal goed aanpakken? Vraag dan aan opa en oma aan beide kanten of een logeerpartijtje tijdens de vakantie een mogelijkheid is.

Logeren bij vriendjes

Jij bent heus niet de enige ouder die werkt tijdens de schoolvakantie. Je kunt elkaar een handje helpen door de kinderen bij elkaar te laten logeren. Op de dagen dat jij vrij bent, kan er een vriendje thuis komen logeren en wanneer jij werkt kan jouw kind bij hem of haar logeren. Heb jij goede contacten met de ouders van de basisschool? Dan is het een slim gesprek om te starten op het schoolplein. Zo help je elkaar een handje en is het een leuke manier van opvang voor de kinderen.

Kinderopvang

Tijdens de schoolvakanties is de kinderdagopvang een stuk flexibeler en langer open. Je moet er wel op tijd bij zijn om de dagen aan te vragen. Dit moet soms al minstens een jaar van tevoren. Jouw kind kan vaak op de standaard dagen dat hij of zij naar de opvang gaat terecht, maar voor extra opvang, moet je vroeg 'boeken'. Weet je al op tijd dat je niet vrij kunt zijn tijdens de schoolvakantie? Wacht dan niet met contact opnemen met de opvang.

Gastouder

Zoek je op het laatste moment nog een goede opvang voor jouw kinderen, dan is een gastouder een goede optie. Een gastouder is een gecertificeerde opvang thuis. De gastouder vangt thuis meerdere kinderen op en zorgt voor een leuke dagbesteding. Jouw kind kan met andere kinderen spelen en er is genoeg hulp. Kijk of er bij jou in de buurt een gastouderopvang is en neem contact op voor opvang tijdens de schoolvakanties. Zo kan jouw kind in een huiselijke setting worden opgevangen en samen spelen met anderen.

Een oppas

Hebben jullie een vaste oppas of iemand uit de buurt die weleens komt oppassen? Dit kan een perfecte optie zijn voor tijdens de schoolvakanties. Huur een oppas is om bij jullie thuis te komen oppassen. Zo kunnen jouw kinderen gewoon thuis zijn in de vakantie en heerlijk thuis spelen. Een oppas inhuren tijdens de schoolvakanties helpt jou om minder te stressen. Je komt gewoon na een lange dag werken thuis en hoeft de kinderen niet meer op te halen. Je kunt zelfs vragen aan de oppas of zij het eten kan regelen. Zo heb jij geen stress en hebben de kinderen een heerlijke vakantiedag thuis.

Kamp

Een slimme vorm van opvang tijdens de vakantie, en zeker de zomervakantie, is een kamp. Laat jouw kind naar een leuk kamp gaan tijdens de schoolvakantie. Er zijn genoeg soorten kampen waardoor ieder kind een unieke tijd kan beleven. Laat jouw kind bijvoorbeeld op zeilkamp, toneelkamp of ponykamp gaan. Dit is niet alleen een unieke ervaring voor jouw kind, maar ook voor jou als ouder erg handig. Wanneer jouw kind een week op kamp is, hoef jij je geen zorgen te maken over het vinden van een oppas of opvang. Het is een manier waarop jouw kind een geweldige tijd kan beleven en jij je een week geen zorgen hoeft te maken over opvang.

Mee naar het werk

Kun je helemaal geen opvang vinden of gaan jouw huidige plannen voor opvang niet door? Dat kan flink wat roet in het eten gooien, maar hoeft niet tot grote problemen te zorgen. Wanneer jij onmisbaar bent op het werk, zit er maar een ding op. De kinderen een dagje meenemen naar het werk. Bespreek dit eerst met jouw baas om te zien of dit een betere optie is dan thuisblijven. Neem jouw kinderen mee naar jouw werk en zorg voor voldoende afleiding. Laat ze een kleurboek of game meenemen waardoor ze een hele dag zoet kunnen zijn. Tijdens de pauzes kun je laten zien wat je allemaal op het werk doet en dit zorgt voor een onvergetelijke vakantiedag voor jouw kinderen.

Opvang vinden tijdens de schoolvakanties kan nog een behoorlijke klus zijn. Je wilt natuurlijk dat jouw kinderen een leuke vakantie hebben, maar ook goede opvang hebben. Je hebt als ouder gelukkig nog heel wat opties wanneer je geen vrij kunt krijgen tijdens de schoolvakanties. Schakel opa en oma in om wat extra tijd te besteden met hun kleinkinderen. Ook kun je de kinderopvang of gastouder bij jou in de buurt contacten of er nog een plekje vrij is. Willen de kinderen het liefst thuis spelen tijdens de vakantie? Dan is een oppas regelen voor tijdens de schoolvakantie de beste optie. Om helemaal geen stress te ervaren voor het regelen van oppas, kan een vakantiekamp de oplossing zijn. Geniet allemaal van een stressvrije en gezellige schoolvakantie door de opvang goed te regelen.