Klaagt je peuter of pijn in de bovenbenen en komt hij moeilijk in slaap? Dan kan het zijn dat hij last heeft van groeipijn. Het is een onschuldig verschijnsel, maar kan wel erg vervelend zijn. Daarnaast maken veel ouders zich druk om de pijn van de peuter.

Wat is groeipijn?

Groeipijn is een pijn die peuters vaak ervaren in de bovenbenen. Echter kan groeipijn bij peuters ook voorkomen in de kuiten knieën, dijbenen en scheenbenen. Waardoor het komt dat kinderen hier last van krijgen is nog niet bekend. Wel komt het vaker voor wanneer de peuter heel de dag actief is geweest. Groeipijn treedt meestal in de avond en of s nachts op. Echter kan het ook zijn dat kinderen overdag ook groeipijn ervaren er hier dan minder mee bezig zijn en het daardoor meer naar de achtergrond vervaagt. Op het moment dat ze dan lekker in hun bedje liggen valt de groeipijn ineens op.

De pijnscheuten bij groeipijn

Groeipijn duurt over het algemeen niet lang, meestal is het in tien tot 15 minuten verdwenen. Echter kan de groeipijn ook in scheuten komen. Het kan dan zijn dat de peuter nachts wakker wordt door de pijn. Dit zorgt ervoor dat de ouders en de peuter geen goede nachten maken. De groeipijn is onschuldig, maar kan dus wel erg vervelend zijn. Wel zijn er verschillende methodes die de groeipijn kunnen verlichten. Zo kan een massage op de locatie van de groeipijn zorgen voor minder pijn. Een ander effectieve methode om de pijn te verlichten, is door gebruik te maken van warmte. Een warm bad of een warme kruik, neemt veel van de pijn weg. Een andere methode die ervoor kan zorgen dat de peuter minder last heeft van groeipijn, is door zijn benen te strekken. Hierdoor ontstaat er een betere doorbloeding en verlicht pijn. Mocht dit allemaal niet werken, dan kun je de peuter eventueel ook een paracetamol geven.

Belangrijke symptomen

Naast de hierboven genoemde symptomen, zijn er ook een aantal andere klachten waar de peuter last van kan hebben. Hetgeen wat vaak voorkomt, is dat de pijn zich enkel voordoet in één been. Dit is erg vervelend, maar betekent gelukkig niet dat het ene been sneller groeit dan de ander. Voor veel ouders een hele opluchting. Wel kan het zijn dat de peuter zoveel pijn in dit been heeft, dat hij of zij hem niet meer kan bewegen. Dit komt erg vaak voor bij kinderen, maar is zeker niet iets waar je je druk om moet maken. Ook kan het zijn dat de peuter pijn ervaart bij het bewegen. Dit trekt meestal door de beweging ook erg snel weer weg. Groeipijn komt vaak voor in de gewrichten, voornamelijk de heupen en knieën. Het komt weleens voor dat er bij de knie een zwelling ontstaat. In sommige gevallen ervaart een peuter koorts door de groeipijn. Dit is erg vervelend, want ouders weten op zo’n moment niet waar de pijn vandaan komt.

Waar komt groeipijn toch vandaan?

Over het onderwerp groeipijn is nog erg weinig bekend. Wel wordt er gesuggereerd dat de groeipijn ontstaat doordat de pezen die aan de botten vastzitten, opgerekt worden. Echter groeit een kind ook weer niet zo snel en wordt deze oorzaak niet als reëel gezien. Om erachter te komen waar groeipijn door ontstaat zijn er wel regelmatig onderzoeken verricht. Echter viel er op röntgenfoto’s niks te zien. De directe oorzaak van groeipijn is dus nog vrij onbekend. Wel komt groeipijn vaker voor bij kinderen waarvan de ouders er ook last van hebben gehad.

Interessante weetjes groeipijn

Over groeipijn zijn er een aantal interessante weetjes bekend. Zo is er ooit een onderzoek gedaan naar lammetjes en bleek het dat 90% van de groei in de botten plaatsvond tijdens de slaap, of wanneer het lammetje lag. Hiermee kan dus gesteld worden dat groeipijn vooral s avonds en nachts optreed. Een peuter kan tijdens groeipijn ook last krijgen van buikpijn en hoofdpijn. Daarnaast komt het ook erg voor dat de peuter een huilbui krijgt door de groeipijn. Een ander interessant feit is dat meisjes vaker last hebben van groeipijn. De reden hiervan is echter niet bekend. Groeipijn komt het meest voor bij kinderen tussen de twee en twaalf jaar oud. Tijdens de pubertijd treed er meestal geen groeipijn meer op. Een ander erg interessant feit is dat groei bij jonge kinderen in sprongen gaat. Zo groeien ze een paar weken geen millimeter en de dag erna groeien ze in één nacht wel twee millimeter. Door zo’n spontaan snelle groei, kan er nog meer pijn ervaren worden. Wanneer een peuter snachts pijn ervaart, kan het slaapschema van de peuter in gevaar komen.

Groeipijn is erg normaal

dat groeipijn door veel peuters als erg vervelend wordt ervaren is een feit. Wel blijkt het erg normaal te zijn en is het gelukkig niet iets waar je je druk om hoeft te maken. De groeipijn is net zoiets als luizen, vrijwel elke peuter heeft er op zijn tijd last van. Echter wanneer de pijn erg lang aanhoudt, kan het zijn dat het iets anders is dan groeipijn en wordt het aangeraden om langs de dokter te gaan.