Kinderen leren op jonge leeftijd al rekenen. Voor veel kinderen kan dit soms nog best wel een lastige materie zijn. Het is daarom belangrijk dat jouw zoon of dochter niet alleen op school wordt gestimuleerd, maar ook thuis. Wil je jouw kind helpen met rekenen? Dan is het slim om in de vakanties te blijven oefenen met rekenen. Dit kan op spelenderwijs waardoor het ook leuk is om in de vakantie met cijfers bezig te zijn. Wil je weten waarom het belangrijk is om te blijven oefenen in de vakantie en hoe je kunt oefenen thuis? In dit artikel lees je handige tips en ideeën om thuis te oefenen met rekenen.

Het belang van blijven oefenen

Wanneer rekenen niet het sterkste vak is van jouw kind en jouw kind hier weinig interesse in heeft, is het juist belangrijk om de stof warm te houden. Zeker wanneer er zomervakantie voor de deur staat. Na zes weken kan de stof namelijk best wegzakken, zeker wanneer de interesse niet optimaal is. Je hoeft niet iedere ochtend een boek met rekensommen erbij te pakken, maar het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de stof niet wegzakt. Ook wanneer je kind last heeft van dyscalculie, is het belangrijk om door te blijven oefenen!

Door te blijven oefenen, blijft de stof vers in het geheugen. Wanneer jouw kind na de vakantie dan weer naar school gaat, kan jouw kind gewoon verder waar hij of zij was gebleven. Je voorkomt dat jouw kind dan telkens weer met een achterstand begint.

De voordelen van blijven oefenen

Er zijn veel voordelen wanneer je samen met jouw kind blijft oefenen met rekenen in de vakantie. Natuurlijk is de voornaamste reden dat de stof goed blijft hangen, maar er zijn ook nog anderen voordelen aan het blijven oefenen, namelijk:

Spelend leren

Wanneer jouw kind in de vakantie blijft oefenen met rekenen, kun je unieke manieren vinden om de stof te leren. Jouw kind kan al spelend leren en deze vorm van educatie vaker gebruiken. Door nieuwe manieren en inzichten kan de stof een stuk beter tot leven komen.

De stof eigen maken

Door op andere manieren naar de sommen en cijfers te kijken dan in het klaslokaal, kan jouw kind deze stof zich helemaal eigen maken. Zijn de normale sommen te stoffig, maar spreekt een computerspel met cijfers wel tot de verbeelding? Dan kan jouw kind een stuk effectiever cijfers en sommen leren.

Invloed op de educatie

Het is niet alleen goed voor de educatie van jouw kind om te blijven oefenen, het is ook een mooi moment om samen met jouw kind te leren. Zo heb je invloed op de educatie van jouw kind en kan jouw kind ook echt van jou leren. Dit versterkt ook de band tussen ouder en kind.

Hoe kun je oefenen met rekenen?

Het is dus belangrijk dat je genoeg blijft oefenen. Wil je weten hoe je op leuke manieren kunt blijven oefenen met rekenen in de vakantie? Wij hebben een aantal handige manieren op een rijtje gezet:

Bordspelletjes

Wat is er nu leuker in de vakantie dan met het hele gezin bordspelletjes spelen? Dit is niet alleen erg leuk voor de entertainment, maar er zijn voor bordspelletjes waar je flink wat bij moet rekenen. Wanneer je tijdens een bordspel moet rekenen, blijft de stof je bij en ben je op een speelse manier aan het rekenen. Voor veel kaartspelletjes is rekenen noodzakelijk, maar bijvoorbeeld ook bij Risk en HalliGalli. Zo kan jouw kind op speelse manier blijven rekenen.

Educatieve tv

Veel ouders vinden het nog lastig om hun kinderen lang voor de tv te zetten, zeker in de vakantie. Maar wanneer je het tv momentje juist gebruikt als een educatief moment, is het een stuk minder lastig. Kies voor educatieve kinderprogramma's. Deze programma's zijn er juist voor om kinderen wat te leren. Zo zijn er speciale programma's waarmee jouw kind het alfabet leert, maar ook programma's die zich juist richten op cijfers en rekenen. Zeker voor jonge kinderen is dit een echte aanrader. Ook heb je voldoende educatieve apps waar kinderen op kunnen oefenen!

Sommetjes aan tafel

Ook kun je ervoor zorgen dat de stof niet wegzakt, door iedere dag aan tafel sommetjes op te dreunen. Dit kan bijvoorbeeld een aantal minuten na de avondmaaltijd. Je kunt iedere dan een tafel opnoemen of sommetjes uitrekenen. Maak er juist een speciaal moment van. Je kunt bijvoorbeeld 5 goede antwoorden verwachten, voordat jullie een toetje gaan eten.

Bijles

Merk je dan jouw zoon of dochter echt moeite heeft met cijfers en rekenen en is jouw kind met hakken over de sloot naar de volgende klas gegaan? Dan is het slim om dit niet zomaar voor lief te nemen. Maak gebruik van de tijd in de vakantie om de stof wat extra bij te spijkeren. Hij of zij heeft dan één op één tijd met een instructeur en krijgt zo alle aandacht dat hij of zij nodig heeft. Wanneer het nieuwe schooljaar begint, is jouw kind er helemaal klaar voor!

De vakantie is er om uit te rusten van school en leuke activiteiten te ondernemen. Maar de vakantie kan ook een ideaal moment zijn wat extra aandacht de geven aan onderwerpen dat jouw kind lastig vind. Heeft jouw kind moeite met getallen en rekenen? Dan is de vakantie een perfect moment om dit beter onder de knie te krijgen. Doe rekenspelletjes, dreun tafels op en leer al spelenderwijs met bordspelletjes het rekenen beter onder de knie te krijgen.