10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buiten activiteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

In de blog 'Zes tips om je kind dankbaar op te voeden' lees je hoe je grenzen kan trekken zodat je kind dankbaar wordt opgevoed. Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om kinderen op de juiste wijze iets te ontzeggen. Veel nakomelingen leven tegenwoordig in een vrij riante luxueuze status en denken vaak dat het een verworven recht is. Nochtans is het als ouders belangrijk je kinderen op te voeden met het rekbaar begrip dankbaarheid. Lees hier praktische info hoe je daarmee omgaat.

Dankbare mensen zijn het meest gelukkig

Een zopas gepubliceerd onderzoek wees uit dat dankbare mensen het meest gelukkig zijn. En wat willen ouders precies van hun kinderen? Juist ja, dat ze gelukkig zijn. De meeste ouders voeden tegenwoordig de kinderen op met meer luxe dan dat dit ooit het geval was. Maar hoe kunnen wij kinderen aanleren om dankbaar te zijn. Hieronder lees je zes manieren om dankbare kinderen te ondersteunen en aan te moedigen.

1. Leer kinderen het verschil tussen wensen en behoeften

Simpelweg uitgedrukt is een behoefte iets waar je niet omheen kunt. Dat 'moet' je hebben om te kunnen overleven zoals drinken of eten. Dit in tegenstelling met 'wensen' dat niet noodzakelijk is om te overleven. Bijvoorbeeld een ijsje eten of naar een pretpark bezoeken.

2. Huishoudelijke taken meehelpen opknappen

In vele gevallen heb je de onhebbelijke gewoonte om huishoudelijke klussen en taken zelf op te knappen omdat je dan weet dat het goed gedaan is en om het gebakkelei met de kinderen te vermijden. Als je het gevoel krijgt dat de kinderen minder dankbaarheid aan de dag leggen, kan je op een voorzichtige manier de kinderen enkele huishoudelijke taken opdragen. Zeg nooit klussen want dat klinkt zo vies en dat wekt alleen maar gezeur op waar niemand iets aan heeft.

kleuter-met-stofzuiger

3. Het concept ontzeggen

Het is heel belangrijk om kinderen erop te wijzen dat ontzeggen van bepaalde dingen, ook wel ertoe bijdraagt tot dankbaarheid. Hoewel het de normaalste zaak van de wereld is dat wij ons dingen willen toedichten die we (nog) niet hebben, is het als ouder de taak te wijzen dat ze bepaalde wensen onder controle moeten houden. Overdaad schaadt nu éénmaal en als kind zal je op een persoonlijke manier er achter moeten komen wat kan en wat niet binnen handbereik ligt. Een juist evenwicht en balans vinden is geen overbodige luxe.

4. Geef als ouder altijd het goede voorbeeld

Voeg de daad bij het woord als je je kinderen dankbaarheid wil leren door altijd zelf het goede voorbeeld te geven. Neem elke omstandigheid te baat om dankbaarheid uit te stralen in je gewone normale dagdagelijkse leven. Wanneer je kinderen dat 'schoolvoorbeeld' zien, zullen ze zelf automatisch die goede gedragsattitude aannemen.

5. Door je positief op te stellen, imiteren je kinderen dezelfde vibe

Door de hele tijd positief in het leven te staan, nemen je kinderen diezelfde positieve gedragscode aan. Die gezonde mentaliteit van dankbaarheid is het ideale tegengif voor het onrecht dat op deze aardbol leeft. Het helpt ook de kinderen te focussen op hun eigen dankbaar gedrag.

6. Model dankbaarheid in de verf zetten

Een van de betere strategieën wat opvoeding betreft, is het modelleren van het gedrag dat je met de kinderen beoogt. Mis geen ogenblik om de kassier in de supermarkt te bedanken, de serveerster in een eethuis of een schouderklopje te geven. Door dit te doen, kijken en horen je kinderen hoe je die dankbaarheid aan boord legt. Het spreekt voor zich dat je dit ook doet in aanwezigheid van familieleden of in je vriendenkring.