In de blog 'Zes tips om je kind dankbaar op te voeden' lees je hoe je grenzen kan trekken zodat je kind dankbaar wordt opgevoed. Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om kinderen op de juiste wijze iets te ontzeggen. Veel nakomelingen leven tegenwoordig in een vrij riante luxueuze status en denken vaak dat het een verworven recht is. Nochtans is het als ouders belangrijk je kinderen op te voeden met het rekbaar begrip dankbaarheid. Lees hier praktische info hoe je daarmee omgaat.

Dankbare mensen zijn het meest gelukkig

Een zopas gepubliceerd onderzoek wees uit dat dankbare mensen het meest gelukkig zijn. En wat willen ouders precies van hun kinderen? Juist ja, dat ze gelukkig zijn. De meeste ouders voeden tegenwoordig de kinderen op met meer luxe dan dat dit ooit het geval was. Maar hoe kunnen wij kinderen aanleren om dankbaar te zijn. Hieronder lees je zes manieren om dankbare kinderen te ondersteunen en aan te moedigen.

1. Leer kinderen het verschil tussen wensen en behoeften

Simpelweg uitgedrukt is een behoefte iets waar je niet omheen kunt. Dat 'moet' je hebben om te kunnen overleven zoals drinken of eten. Dit in tegenstelling met 'wensen' dat niet noodzakelijk is om te overleven. Bijvoorbeeld een ijsje eten of naar een pretpark bezoeken.

2. Huishoudelijke taken meehelpen opknappen

In vele gevallen heb je de onhebbelijke gewoonte om huishoudelijke klussen en taken zelf op te knappen omdat je dan weet dat het goed gedaan is en om het gebakkelei met de kinderen te vermijden. Als je het gevoel krijgt dat de kinderen minder dankbaarheid aan de dag leggen, kan je op een voorzichtige manier de kinderen enkele huishoudelijke taken opdragen. Zeg nooit klussen want dat klinkt zo vies en dat wekt alleen maar gezeur op waar niemand iets aan heeft.

kleuter-met-stofzuiger

3. Het concept ontzeggen

Het is heel belangrijk om kinderen erop te wijzen dat ontzeggen van bepaalde dingen, ook wel ertoe bijdraagt tot dankbaarheid. Hoewel het de normaalste zaak van de wereld is dat wij ons dingen willen toedichten die we (nog) niet hebben, is het als ouder de taak te wijzen dat ze bepaalde wensen onder controle moeten houden. Overdaad schaadt nu éénmaal en als kind zal je op een persoonlijke manier er achter moeten komen wat kan en wat niet binnen handbereik ligt. Een juist evenwicht en balans vinden is geen overbodige luxe.

4. Geef als ouder altijd het goede voorbeeld

Voeg de daad bij het woord als je je kinderen dankbaarheid wil leren door altijd zelf het goede voorbeeld te geven. Neem elke omstandigheid te baat om dankbaarheid uit te stralen in je gewone normale dagdagelijkse leven. Wanneer je kinderen dat 'schoolvoorbeeld' zien, zullen ze zelf automatisch die goede gedragsattitude aannemen.

5. Door je positief op te stellen, imiteren je kinderen dezelfde vibe

Door de hele tijd positief in het leven te staan, nemen je kinderen diezelfde positieve gedragscode aan. Die gezonde mentaliteit van dankbaarheid is het ideale tegengif voor het onrecht dat op deze aardbol leeft. Het helpt ook de kinderen te focussen op hun eigen dankbaar gedrag.

6. Model dankbaarheid in de verf zetten

Een van de betere strategieën wat opvoeding betreft, is het modelleren van het gedrag dat je met de kinderen beoogt. Mis geen ogenblik om de kassier in de supermarkt te bedanken, de serveerster in een eethuis of een schouderklopje te geven. Door dit te doen, kijken en horen je kinderen hoe je die dankbaarheid aan boord legt. Het spreekt voor zich dat je dit ook doet in aanwezigheid van familieleden of in je vriendenkring.