Ieder kind moet er vroeg of laat aan geloven: de zwemles. Maar tot ze die felbegeerde diploma in hun handen hebben, is het belangrijk je kindje op een veilige manier te laten spelen in het water. Zwembandjes bieden daarin de uitkomst en zijn in de meeste zwembaden zelfs verplicht voor kinderen die nog geen zwemdiploma hebben. De bandjes, ook wel zwemvleugels genoemd, zijn opblaasbare rubberen bandjes die je om de bovenarmen van je kind schuift. Zo zorgen de bandjes dat het hoofd van je kind in ieder geval boven water blijft. Ze zijn meestal van fel van kleur, zodat ze goed te zien zijn in het water.

Veiligheid

Welk type zwembandje of drijfmiddel je ook gebruikt, het belangrijkste is dat je je kind nooit zonder toezicht in het water laat spelen. Zelfs wanneer je kind wél een zwemdiploma heeft is het belangrijk altijd zicht op je kind te houden. Daarnaast is het belangrijk bij elke situatie goed na te denken of je kind misschien toch extra ondersteuning nodig heeft. Denk hierbij aan een open water op vakantie, met wellicht een sterkere stroming dan je kind gewend is uit het zwembad. Maar ook op de boot of in troebel water kan de situatie net weer even anders zijn. Een zwembandje of drijfmiddel is dus altijd goed om te overwegen. Maar, welke kies je?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van zwembandjes:

  • De maat van het zwembandje
  • Meerdere ventielen en/of luchtkamers
  • Veiligheidseisen

Maat

De welbekende zwembandjes die je om de bovenarmen van je kind schuift, zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De maten worden meestal op de verpakking van de bandjes aangeduid in maanden of gewicht. Het is van belang dat je de juiste maat kiest, zodat de bandjes goed blijven zitten en niet tijdens het zwemmen van de armen af kunnen glijden.

Meerdere ventielen en/of luchtkamers

De meeste zwembandjes zorgen voor drijfvermogen doordat ze moeten worden opgeblazen. De lucht in de kamers zorgt er dan voor dat het bandje, en dus je kind, boven water blijft. Het is hierin belangrijk om te letten op de hoeveelheid luchtkamers in het bandje. Een zwembandje met meerdere luchtkamers is een stuk veiliger, omdat ze ook zal blijven drijven wanneer een van de kamers lek raakt of het ventiel los gaat. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer bandjes op de markt die van schuimrubber zijn gemaakt. Deze kunnen niet lek en zullen dus altijd blijven drijven.

Veiligheidseisen

Opblaasbare zwembandjes moeten voldoen aan Europese veiligheidseisen om het risico op verdrinken te verkleinen. Wanneer de code EN13138 op de bandjes vermeld staat, voldoen de bandjes in principe aan de eisen. Er bestaan ook andere normcodes, voor bijvoorbeeld drijfmiddelen die gebruikt worden tijdens zwemlessen of voor recreatief gebruik. De Consumentenbond raadt echter aan de EN13138 norm te hanteren, omdat deze de strengste eisen heeft. Je kan online, bijvoorbeeld op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, zien hoe de bandjes die jij hebt uitgekozen worden beoordeeld.

peuter-aan-het-zwemmen-met-floater

Alternatieven

Naast zwembandjes zijn er nog veel meer soorten drijfmiddelen op de markt, welke wellicht ook interessant kunnen zijn in je afweging. Bedenk vooral goed in welke situatie je het drijfmiddel wil gaan gebruiken en welke daarin de meest geschikte en veilige keuze zal zijn.

Babyfloat

Voor de allerkleinsten zie je vaak dat er een babyfloat wordt gebruikt, een grote gele opblaasbare band met een soort zitje in het midden. Dit recreatieve drijfmiddel moet voldoen aan de EN15649-norm en mag absoluut niet zonder toezicht worden gebruikt. Het biedt je de mogelijkheid lekker met je kindje samen te dobberen en contact te maken zonder dat je direct je handen vol hebt.

Vest of badpak met drijvers

Ze lijken op een zwemvest, maar het is toch echt een anders. Een 'ouderwets' zwemvest is vooral een redmiddel en kan door kindjes zelf worden uitgedaan, niet echt een veilig optie dus. Wanneer je kiest voor een vest (of badpak) met ingebouwde drijvers is het wel belangrijk dat je kind al sterk genoeg is om door middel van trappelen het hoofd een beetje boven water te houden. Het voordeel is dat de vesten niet lek kunnen, de kids het vest zelf niet eenvoudig uit kunnen trekken én dat ze vaak ook UV-bescherming bieden.

Kurk of puddle jumpers

Hoe klein of groot je kind ook is, de meest veilige optie is een drijfmiddel om het bovenlijf én de armen. Zo komt de ouderwetse kurk toch ook weer om de hoek kijken. Wist je dat je deze kurken ook voor eigen gebruik kan aanschaffen? Een kurk in combinatie met zwemvleugels is nog steeds een prima combinatie voor een veilig middag in het water. Je kan tegenwoordig ook kiezen voor 'puddle jumpers', een soort klein vestje met zwembandjes eraan vast. Het geeft hetzelfde effect als een losse kurk en zwembandjes en is volledig van drijvend materiaal gemaakt.