Als je kind jarig is gaat dat natuurlijk een groot feest worden. Zeker bij de eerste levensjaren van een kind, is de verjaardag echt een prachtige aangelegenheid. Het is zeer bijzonder en als ouder wil jij daar dan ook een geweldig avontuur van maken. Maar hoeveel cadeaus geef je bij de verjaardag van je kind? En wat voor cadeaus? Wat is leuk om te geven op een verjaardag en wat juist niet? In dit artikel lees je er alles over.

Een groot cadeau geven

Je kunt er als ouders voor kiezen om aan je kind één groot cadeau te geven. Met een groot cadeau wordt dan een cadeau bedoeld dat nogal aan de prijs is. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een spelcomputer, een fiets of iets in die trant. Deze cadeaus zijn natuurlijk zeer prijzig, daarom geef je als ouder ook niet nog eens extra cadeaus erbij. Je kunt dit van te voren natuurlijk ook altijd overleggen met je kind. Bij veel verjaardagen is het namelijk zo dat het kind van hun ouders één groot cadeau krijgen. Van de rest van de familie krijgen ze dan kleinere cadeaus. Op die manier heeft je kind op één verjaardag dan één groot cadeau en meerdere kleinere cadeaus. Maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden. Je kunt ook overleggen met de familie dat deze gezamenlijk één groot cadeau kopen. Je kind heeft dan in totaal twee cadeaus. Misschien niet veel, maar als je kind er veel plezier van heeft is dit nuttiger dan allemaal kleine cadeaus geven.

Meerdere kleinere cadeaus geven

Heeft je kind niet een bepaalde voorkeur voor één groot cadeau? Je kunt er dan voor kiezen om meerdere kleinere cadeaus te geven aan je kind. Met kleine cadeaus worden dan cadeaus bedoeld die een stuk goedkoper zijn. Denk daarbij aan een leuk kaartspel of verschillende knutselproducten. Veel kinderen vinden het heel erg leuk om te knutselen. Dergelijke cadeaus kosten niet veel geld en daarom kun je als ouder daar ook meerdere cadeaus voor aanschaffen.

Hoeveel cadeaus: vergelijk met andere kinderen

Veel ouders weten niet hoeveel cadeaus ze hun kind moeten geven. Wanneer geef je te weinig en wanneer geef je juist weer te veel? Om daar achter te komen kun je dit natuurlijk overleggen met andere ouders. Deze ouders spreek je ongetwijfeld wel ergens. Bijvoorbeeld tijdens een ouderenavond of op het schoolplein. Je kunt dan kijken hoeveel cadeaus zij hun kinderen geven. Op basis daarvan kun je dan ook besluiten hoeveel cadeaus volstaan.

Cadeaus achterhouden

Heeft je kind veel cadeaus gekregen? Dan is de kans groot dat hij of zij niet met al deze cadeaus gaat spelen. Je kunt er dan als ouder voor kiezen om bepaalde cadeaus achter te houden. Is je kind dan uitgespeeld met één cadeau? Pas dan geef je je kind een ander cadeau. Op die manier leert je kind ook de waarde van producten kennen. Ook belangrijk voor de opvoeding in de verdere toekomst van je kind. Maar wat voor cadeaus kun je nu allemaal aan je kind geven? Lees hieronder verder voor wat inspiratie.

Het eerste jaar

Voor veel ouders is het geven van cadeaus tijdens de eerste verjaardag van het kind erg lastig. Logisch natuurlijk. Het kind kan dan niet communiceren en je weet dan dus ook niet wat hij of zij leuk vindt. Bovendien kan je kind op die leeftijd nog niet echt goed spelen en is hij of zij nog te afhankelijk van de ouders daaromtrent. Maar wat kun je dan aan een baby geven? Hieronder een paar tips wat betreft cadeaus voor een 1-jarige.

Een loopfiets

Een zeer functioneel en leuk cadeau voor een 1-jarige is een loopfiets. Het voordeel van dit cadeau is dat je kind er ook echt iets aan heeft. Op 1-jarige leeftijd kunnen de meeste kinderen nog niet lopen, maar ze beginnen wel de fundamenten van het lopen onder de knie te krijgen. Door dan een loopfiets te kopen kan je kind oefenen met lopen. Bovendien is je kind dan mobiel en kan hij of zij naar andere plekken toe gaan. Hartstikke leuk natuurlijk, want juist daardoor zorg je ervoor dat je kind plezier heeft. Voor de eerste verjaardag is dit echt een goed idee.

Een hobbelpaard

Naast een loopfiets is een hobbelpaard ook een leuk cadeautje. Aan de ene kant is dit een leuke decoratie. Met een hobbelpaard zorg je er namelijk voor dat je de fantasie van je kind stimuleert. Daar kun je als ouders niet vroeg genoeg mee beginnen, met het stimuleren van de fantasie van je kind. Hij of zij haalt daar veel uit en ook voor in de toekomst is het een erg leuk cadeau. En mocht je kind er onverhoopt niet mee willen spelen (die mogelijkheid is er tenslotte), dan is er nog geen reden tot paniek. Kinderen zijn namelijk zeer onvoorspelbaar. Maar in die gevallen kun je het hobbelpaard natuurlijk ook gewoon ergens anders neerzetten. Bijvoorbeeld op de kamer. Om die reden blijft het een nuttig en functioneel cadeau.

Knuffels

Met knuffels zit je altijd goed. Een knuffel is namelijk heel duurzaam en lang houdbaar. Het probleem bij veel verjaardagscadeaus is dat ze maar enkel leuk zijn voor een bepaalde leeftijd. Meestal speelt je kind er echter niet eens mee. Niet alleen is dit zonde voor het geld, maar ook nog eens erg kostbaar voor het milieu. We leven immers al in een wegwerpmaatschappij en dat moet natuurlijk niet gestimuleerd worden. Het kan bij een knuffel zijn dat je kind van 1 jaar er nog niks van moet hebben, maar later er bijvoorbeeld wel waarde aan gaat hechten.

Het tweede jaar

Voor het tweede jaar wordt het al iets makkelijker om speelgoed te kopen waar je kind al echt iets aan heeft. Je kind kan namelijk meestal al een beetje praten in zijn tweede levensjaar en kan bovendien met meerdere dingen spelen. Wat zijn leuke cadeaus voor 2-jarigen?

Duplo

Duplo is een geweldig cadeau voor een 2-jarig kind. Het heeft namelijk meerdere voordelen. Allereerst is het educatief. Met duplo moet je kind creatief zijn. Creativiteit is goed voor de geest. Hoe sneller je kind aanleert om creatief te zijn, hoe groter de kans is dat dit ook wordt voortgezet in de rest van het leven. Mensen die zeer creatief zijn hebben een groot voordeel op mensen die totaal niet creatief zijn. Allereerst kunnen ze namelijk dingen creëren, maar ook voor de carrière is het goed. Je leert namelijk minder in hokjes te denken, maar juist meer outside the box. Juist om die reden is het dan ook zo belangrijk om de creativiteit bij je kind te stimuleren. Naast de educatie en creativiteit is het natuurlijk ook gewoon erg leuk om met duplo te spelen. Je kind leert dan kennismaken met verschillende dieren en dat is natuurlijk prachtig.

Speelgoedkassa

Een speelgoedkassa voor je twee jarige kind kopen is een waar genot. Het voordeel is dat dit cadeau niet erg duur is. Dus heb je bijvoorbeeld een klein budget, maar wil je toch een leuk cadeau voor je kind kopen? Dan kun je kiezen voor die speelgoedkassa. Maar er zijn nog meerdere voordelen. Enerzijds leert je kind op die manier rollenspellen. Hij of zij gaat namelijk in de rol van de kassabediende zitten. Dat is natuurlijk leuk. Ook is het zeer educatief. Je kind leert er namelijk van en moet bepaalde handelingen doen. Bovendien stimuleert een speelgoedkassa natuurlijk ook de creativiteit. Er zijn verschillende soorten speelgoedkassa's in de omloop. Het is leuk om een speelgoedkassa met nepgeld te kopen. Je kind leert dan ook nog eens met geld omgaan.

Step

Je kind kan op zijn tweede leeftijd meestal al lopen. Dit betekent dat er meerdere mogelijkheden zijn om producten te kopen waardoor je kind mobiel is en blijft. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een step. Je hebt speciale steps voor kinderen van twee jaar. Het voordeel van deze steps is dat ze een stukje veiliger zijn dan reguliere steps. Er komen dus niet zo snel ongelukken van. Steppen is aan de ene kant natuurlijk hartstikke leuk. Je kind kan bijvoorbeeld buiten steppen en daar veel plezier aan beleven. Maar ook binnen steppen behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Het is goed voor de motoriek van je kind en je kunt er ook een leuk rollenspel van maken.

Latere leeftijden

Na het tweede jaar wordt het allemaal een stuk makkelijker om een leuk cadeau voor je kind te kiezen. Dat is ook logisch natuurlijk, want tegen die tijd kan je kind communiceren. Maar zodra je kind ouder wordt; wat voor cadeaus moet je hem of haar dan geven? Vaak kiest je kind dan zijn eigen cadeaus, maar dan moet er wel rekening met een aantal zaken worden gehouden. Je wilt je kind immers niet veel te veel verwennen. Dat is nergens voor nodig.