Gesprekken tussen ouders over zwemles gaan meestal gepaard met gezucht en oogrollen en ik snap het wel: in een binnenzwembad zitten met veel te veel kleding is niet comfortabel. En het is ook niet met een paar maandjes klaar, het duurt nogal lang voordat je kind klaar is met het hele Zwem-ABC. Als je meer dan één kind hebt, betekent het dat je jaren achtereen wekelijks in het snikhete binnenbad moet zitten.

Toch kan ik niet wachten tot mijn zoon begint met zwemlessen. Het lijkt mij namelijk heel leuk! Ja ja, kom maar door met die oogrol.

Ook toen ik op de info-avond hoorde hoe lang het minimaal zou gaan duren voordat het diploma A in de pocket is, dacht ik: kom maar door met die zwemlessen. Misschien omdat ik er ‘maar één’ heb, misschien omdat ik zelf heel graag zwem, misschien omdat het me heerlijk lijkt om iedere week vanaf de zijlijn te zien hoe mijn kind (en de anderen) een van de belangrijkste vaardigheden van zijn leven aanleert, misschien omdat ik er naar uitkijk dat hij zichzelf kan redden in het water, dat we samen kunnen zwemmen en duiken. Of misschien ben ik gewoon een gekkie. En misschien kom ik er na een paar maanden wel op terug.

Hoe-lang-heeft-je-kind-zwemles-nodig

Hoe dan ook, zwemlessen zijn onvermijdelijk in de opvoeding van je kind. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is zwemles officieel niet verplicht. Maar het is evident dat dit hoort bij de opvoeding en bij het zorgen voor de veiligheid van je kind.

En ook vooral omdat zwemmen heel erg leuk is!

Hoe lang duurt het om diploma A te halen?

Ieder kind is anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Dat geldt ook voor zwemles. Het is van tevoren moeilijk te zeggen wanneer jouw kind klaar is om af te zwemmen voor diploma A. Het hangt van een aantal factoren af, zoals bijvoorbeeld of je kind al ‘watervrij’ is voordat het begint met zwemlessen. Daarnaast pikt het ene kind instructies sneller op dan het andere. Ook spierkracht speelt mee, het ene kind heeft wat meer tijd nodig om kracht op te bouwen dan het andere.

Daarbij kost het aanleren van de juiste zwemtechniek en alle zwemvaardigheden tijd. Dus reken op zeker een jaar en gemiddeld nog iets langer – ongeveer anderhalf jaar – voordat je kind ‘opgaat’ voor diploma A. Maar het kan dus zijn dat jouw kind een stuk sneller is en binnen het jaar afzwemt. Anderzijds kan het zijn dat je twee jaar aan het bad zit voordat je kind het A-diploma behaalt. In alle gevallen: heb geduld en houd vertrouwen dat het echt gaat lukken.

Hoe lang duurt diploma B?

Als je kind eenmaal diploma A heeft behaald, gaat het allemaal een stuk sneller. Je kind kan goed zwemmen, door een gat duiken, met kleding aan zwemmen en nu komen daar extra vaardigheden bij. Voor diploma B laat je kind zien dat het een goede conditie heeft en veilig kan bewegen in en onder water. Ook kan het zich redden in een zwembad met attracties zoals een wildwaterbaan of golfstroomversnelling. Gemiddeld duurt het drie maanden tot je kind klaar is om af te zwemmen voor diploma B.

Hoe lang zwemles nodig diploma halen

Wanneer kan je kind op voor diploma C?

Voor diploma C heeft je kind voldaan aan de zogenoemde Nationale Norm Zwemveiligheid. Je kind heeft nu een zeer goede conditie en kan zich redden in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Voor diploma C volgt je kind nog gemiddeld 4 maanden zwemles voordat het kan afzwemmen.

Voor het volledige Zwem-ABC zal je kind dus best een tijdje bezig zijn, reken op ongeveer twee jaar. Heel veel sneller gaat het doorgaans niet, tenzij je een turbo-cursus doet bijvoorbeeld. Mocht je daar voor kiezen, houd er dan rekening mee dat het geleerde sneller ‘wegzakt’ en dat je het beste wekelijks kunt blijven zwemmen met je kind om het bij te houden.

Deskundigen raden om deze reden – het snelle ‘wegzakken’ van de vaardigheden – toch echt aan om reguliere lessen te nemen en op een normaal tempo het zwemmen aan te leren. Geef je kind de kans om kracht op te bouwen en op eigen tempo te leren zwemmen.

Kijk voor meer informatie over zwemlessen op www.allesoverzwemles.nl