Binnen de opvoeding van een peuter hoort ook het boodschappen doen met kinderen. Voor veel moeders is het een groot probleem. Zoals iedereen weet heeft een kind een kleine concentratieboog en kan deze dus niet lang op één ding gefocust zijn. Wanneer je echter boodschappen moet doen kan dit even duren, en zeker op jonge leeftijd kun je als moeder natuurlijk je kind niet alleen laten. En oppas regelen voor boodschappen doen is natuurlijk ook zeer onpraktisch. Het kind zal dan toch mee moeten. Het is echter algemeen bekend dat veel kinderen boodschappen doen erg saai vinden. Het is natuurlijk ook niet zo denderend, een beetje met een karretje vooruit en dan overal producten weghalen. Zeker als je bijvoorbeeld niet dichtbij een winkel woont, maar eens in de maand of week boodschappen haalt, kan het wel even duren voor je alle producten hebt gevonden.

Een kind moet zich in die tijd dan dus zien te vermaken. En dat kan best lastig zijn. Dit is ook één van de redenen dat je vaak huilende baby's in een supermarkt ziet. Het is een ware horror voor elk kind! Gelukkig zijn er wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat een kind meer geniet van boodschappen doen. Zo kan het voor een kind dragelijk worden gemaakt, en zelfs zeer leuk. De onderstaande tips kunnen er namelijk zelfs in resulteren dat een kind graag boodschappen wilt gaan doen. Hij of zij zal juichen wanneer je met die aankondiging komt, en dat is natuurlijk goed voor de algemene sfeer. Boodschappen doen met kinderen: zo blijft het leuk.

Tip 1: Het belang van het goede tijdstip uitkiezen

Dit is iets wat veel moeders vergeten wanneer ze boodschappen gaan doen. Een kind kan nogal snel humeurig zijn en laat dit dan ook blijken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het kind slaaptekort heeft gehad, of wanneer het kind slaap nodig heeft. Wanneer die momenten voorkomen is het van belang om ervoor te zorgen om dan géén boodschappen te gaan doen. Het kind is dan namelijk al chagrijnig en dit gaat dan alleen maar van kwaad tot erger. Daarentegen is het juist verstandiger om boodschappen te gaan op de momenten dat het kind het best geluimd is. Je kind zal dan meer in the mood zijn om boodschappen te doen, aangezien zijn tolerantie een stuk groter is. Daarom is het van belang om goed na te gaan wanneer je kind doorgaans het meest vrolijk is. Daar kun je dan vervolgens je boodschappen-planning op aanpassen, zodat je kind tevreden is en er minder problemen ontstaan.

Tip 2: Goed eten van te voren

Ook dit is van belang voordat je op pad gaat om boodschappen te doen. Wanneer je kind een lege maag heeft, zal deze ook een stuk humeuriger zijn. Om dit te voorkomen is het dan ook van belang om ervoor te zorgen dat je kind van te voren voldoende eten binnen rijgt. Niet alleen is dat van belang voor de gemoedstoestand, maar dit zorgt er ook voor dat je kind niet tijdens het boodschappen gaat klagen over het feit dat hij of zij honger heeft. Dit kan het boodschappen doen namelijk goed verpesten.

Tip 3: Laat je kind meehelpen: Boodschappen doen met kinderen: zo blijft het leuk.

Kinderen houden van spelen en dit kan ook gecombineerd worden met het doen van boodschappen. Dit zorgt ervoor dat het kind bezig blijft en dat hij of zij geen speelgoed nodig heeft om een leuke tijd te hebben. Het is dus nog eens voordeliger ook. Je kunt een aantal spelletjes met een kind doen, waarvan de één praktischer is dan de ander, maar dat is ook afhankelijk van de leeftijd.

Laat je kind meehelpen

Kinderen vinden het leuk om mee te helpen met het doen van boodschappen. Je kunt dus bijvoorbeeld een boodschappenlijstje maken voor jezelf én voor je kind. Je laat dan je kind de producten zoeken die laag liggen en gemakkelijk te pakken zijn. Op die manier heeft je kind iets te doen. En daarnaast is het bovendien ook nog eens erg handig, want dit betekent dat je sneller klaar bent met het doen van boodschappen. Je kunt namelijk met zijn tweeën sneller werken dan alleen. Let wel: dit kan enkel bij bepaalde leeftijden, waarbij je kind al kan praten, lopen en ook lezen. Bij jongere leeftijden is het lastiger en kan dit plan moeilijker worden uitgevoerd.

Verzin spelletjes

Als je liever zelf alle boodschappen doet, kun je ook spelletjes verzinnen die het kind kan doen terwijl jij als ouder boodschappen aan het doen bent. Dit kan bijvoorbeeld snel door de winkel rennen zijn. Het voordeel is dat veel supermarkten erg groot zijn en er daardoor ook veel ruimte is. Dit heeft als voordeel dat een kind lekker zijn energie kwijt kan en je andere mensen die boodschappen aan het doen zijn ook niet heel snel tot last bent. Om dit spel uit te voeren is het dus wel belangrijk dat het niet heel erg druk in de supermarkt is. Daarom is het belangrijk om in een rustige periode naar de supermarkt te gaan, zodat je zeker weet dat je niemand tot last bent.

Ook kun je een kind bijvoorbeeld bepaalde producten laten pakken met eenzelfde kleur. Niet alleen is dit een leuker dan een puzzel, het is bovendien ook nog eens zeer educatief. Op die manier kun je dus boodschappen doen, terwijl je je kind zijn cognitieve vermogens traint. Zo sla je als ouder twee vliegen in één klap. Natuurlijk zijn er nog veel meer spelletjes die je kunt verzinnen. Niet alles hoeft gerelateerd te zijn aan het boodschappen doen. Je kunt ook spelletjes doen tijdens de boodschappen. Dit om het kind af te leiden, zodat hij of zij zich minder stoort aan het doen van boodschappen. Dit kunnen verschillende spelletjes zijn, zoals het imiteren van dieren of iets dergelijks. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het belangrijkste is dat het kind plezier heeft en dat het niet snel verveelt. Zodat het er niet er voor zorgt dat het kind eenmaal met plezier meegaat, maar dat het er daarentegen op de lange termijn er ook plezier aan heeft. Dat is natuurlijk een groot voordeel.

Tip 4: Wees van te voren duidelijk

Voor het boodschappen doen is het belangrijk om de nodige discussies te vermijden. Om het protest van je kind in te perken, kun je duidelijke afspraken van te voren maken. Zeg bijvoorbeeld: 'jij en mama gaan even boodschappen doen. Dit duurt hoogstens een uurtje en daarna gaan we naar de speelgoedwinkel en mag je naar het mooie speelgoed kijken en misschien zit er wel iets leuks voor je tussen!'. Met dergelijke afspraken is het een stuk makkelijker om je kind mee te krijgen, aangezien er duidelijke verwachtingen worden geschept en het kind iets heeft om naar uit te kijken. Let wel: het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je je ook aan die afspraken houdt. Anders kan je kind je niet meer vertrouwen en dat is natuurlijk geen goed teken.

Tip 5: Neem andere familie mee

Het nadeel van alleen boodschappen doen met je kind is dat er niemand anders bij is. Jij bent dan druk bezig met het doen van boodschappen, waardoor je minder aandacht aan je kind kunt besteden. Dit is natuurlijk erg jammer, maar dat is op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld andere familieleden meenemen bij het boodschappen doen. Bijvoorbeeld je broer, zus, of bijvoorbeeld je vader of moeder. Het voordeel daarvan is dat die dan je kind bezig kunnen houden, terwijl jij in alle rust boodschappen doet. Dat is natuurlijk een groot voordeel te noemen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer andere zaken waar je aan kunt denken. Maar met deze 5 tips zal het boodschappen doen met je kind een stuk gemakkelijker verlopen en dat is altijd voordelig. Dit is wel zo leuk voor de sfeer, want met een kind boodschappen doen die vrolijk is, is het natuurlijk een stuk leuker dan boodschappen doen met een kind die de hele tijd verdrietig is. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je zelf ook verdrietig wordt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Probeer daarom van boodschappen doen een waar feest te maken, zodat je kind er later ook nog met plezier op kan terugkijken.