Zoals je ongetwijfeld wel weet hebben kinderen meer slaap nodig dan volwassenen. Hoeveel slaap je kind nodig heeft, is volledig afhankelijk van zijn leeftijd, maar tegelijkertijd ligt dat per kind ook verschillend natuurlijk. In de regel geldt: hoe jonger een kind is, hoe meer slaap hij of zij nodig heeft. In dit artikel gaan we dieper in op de slaaptijden van je kind. Daarvoor pakken we een paar essentiële leeftijden. Leeftijden waarbij ouders vaak niet weten hoeveel slaap de kinderen nodig hebben en op welke tijden je dan het beste je kind naar bed moet brengen. Lees dus snel verder, zodat je precies weet op welke tijden je het kind het best naar bed kan sturen. En ook waar je op moet letten als je kind moe wordt.

De leeftijd 0 tot en met 3 jaar

Natuurlijk maakt een kind veel ontwikkelingen mee tussen de leeftijd 0 en 3 jaar, maar de slaapbehoefte van kinderen is in deze periode het grootst. Laten we daarvoor even een voorbeeld nemen. Een baby van 0 tot en met 3 maand heeft een slaapbehoefte van meer dan 16 uur. Om aan die slaap te voldoen, moet je je kind dus in de ochtend, middag en nacht laten slapen. Welke tijden dat precies zijn, is natuurlijk ook afhankelijk van je kind en je eigen voorkeuren. Maar verstandig zou bijvoorbeeld het volgende zijn: om 7 uur s' avonds naar bed. Dan slapen tot 7 uur s' ochtends. Dan heb je al 12 uur te pakken. Dan aan het eind van de ochtend nog een paar uurtjes en in de middag.

Naarmate je kind ouder wordt, kun je de slaap natuurlijk verminderen. Is je kind bijvoorbeeld tussen de 1 en 2 jaar? In die gevallen heeft hij meestal 13 uur slaap nodig. De nacht wordt dan vaak iets korter en daarbij het slaapje aan het einde van de ochtend en in de middag ook. Vaak is het dan lastiger te bepalen wanneer je je kind het beste naar bed kunt sturen. Het beste kijk je naar bepaalde indicaties. Krijgt je kind slaap in de ogen? Begint je kind druk te doen? Begint je kind hard te huilen? In al die situaties is het aan te raden om je kind naar bed te brengen. Dit zijn namelijk tekenen dat je kind erg moe is.

Is je kind bijna 3 jaar? Dan begint het zogenoemde afbouwproces. Voor deze leeftijd is het doorgaans gangbaar om je kind drie maal daags naar bed te sturen. In de ochtend, nacht en middag. Maar als je kind bijna 3 jaar is, kun je één dagdeel daarvan overslaan omdat je kind minder slaap nodig heeft. Vaak slaapt je kind dan alleen nog in de middag en in de nacht. De ochtendslaap is doorgaans niet meer nodig. Let wel: dit is dus de norm, maar daar zijn natuurlijk uitzondering op. Het kan ook zo zijn dat je kind wel extra slaap nodig heeft. Die slaap moet je je kind dan natuurlijk ook wel geven, want het is belangrijk dat je kind naar zijn lichaam luistert. Hoe laat breng je je kind naar bed in de middag? Dit is afhankelijk van twee zaken. Hoe moe is je kind? En nog belangrijker; hoe laat is je kind uit bed gegaan? Is je kind zeer laat uit bed gegaan die ochtend? In die gevallen is het meestal aan te raden om je kind wat later in de middag naar bed te sturen. Is hij of zij echter zeer vroeg wakker. Dan kun je je kind wel wat eerder naar bed sturen. Zeker als hij moeheidstrekken begint te vertonen.

4 jaar en ouder

Vanaf de leeftijd van 4 jaar en ouder heeft je kind meestal een slaapbehoefte van circa 11 uur. Dit is dan ook het moment waarop er afgebouwd kan worden. In deze periode is het vaak de vraag: heeft je kind nog een middagslaapje nodig? Daarvoor moet je weer op de typische indicaties letten. Allereerst kan je kind het natuurlijk zelf aangeven. Laat je kind duidelijk blijken dat het graag wil slapen? Onthoud hem of haar die slaap dan niet. Het ene kind heeft natuurlijk ook meer slaap nodig dan de ander. Maar in de regel is de middagslaap niet meer nodig tijdens het vierde levensjaar. Een goed slaapritme is dan om je kind rond 8 uur s' avonds naar bed te sturen en hem of haar te laten slapen tot 7 uur s' ochtends. Maar er kunnen natuurlijk uitzonderingen op deze regel zijn. Wanneer is het aan te raden om je kind van 4 jaar en ouder toch nog in de middag te laten slapen?

– In de vakantie

Ga je op vakantie, dan is het aan te raden om je kind wel in de middag te laten slapen. Dit is namelijk erg intensief voor een kind. Een kind is dan ook sneller moe. Het probleem is dat je kind vaak niet zal toegeven dat hij of zij slaap nodig heeft. Omwille van die reden moet je dat dan dus ook aangeven. Vertel hem of haar dat het verstandig is om even te rusten, zodat die extra energie heeft om vervolgens leuke dingen te doen. Op die manier motiveer je je kind om te gaan slapen.

– Sportdagen van school

Kinderen hebben vaak sportdagen van school. Dit zijn de dagen waarin ze gymles krijgen, of het is een gehele sportdag. Wat het ook is: in die gevallen is het altijd aan te raden om je kind in de middag ook te laten slapen. Een sportdag is namelijk heel intensief en als kind verbruik je dan ook veel meer energie. Ook dan is het vanaf de leeftijd van 4 jaar nog aan te raden om je kind af en toe in de middag te laten rusten.