Stel je voor dat je op restaurant gaat eten met je peuter. Jij en je gezin zitten allemaal aan tafel en genieten van een heerlijke maaltijd. Je kijkt naar je kind en in plaats van dat je peuter zijn voedsel eet, speelt hij of zij ermee. En niet alleen dat, je kind kauwt zijn eten met de mond open en boert hard aan tafel. Bovendien lijkt hij of zij het allemaal heel erg leuk te vinden. Absoluut niet de tafelmanieren die jij geleerd hebt toen je een kind was. Niettemin, als je peuter mee aan tafel gaat met de rest van het gezin, is het tijd om je kind tafelmanieren te leren. De meeste ouders gaan er echter van uit dat hun kinderen automatisch weten hoe ze moeten handelen, wat ze moeten doen en wat ze niet mogen doen en hoe ze de juiste tafelmanieren kunnen vertonen. Helaas is dit niet het geval. Dit artikel geeft je strategieën en technieken die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat je kind geweldige tafelmanieren heeft.

Wanneer je kind tafelmanieren aanleren?

Van jongs af aan is je kind in staat om tafelmanieren te leren als je het doel ervan uitlegt. Het heeft geen zin om te zeggen “praat niet met je mond vol” als je kind niet begrijpt waarom. Leg je kind uit dat er manieren worden gebruikt om vriendelijkheid te tonen aan anderen die aan tafel zitten, of ze nu thuis eten, bij familieleden, bij vrienden of in een restaurant. Maaltijden met het volledige gezin zijn een goed moment om je peuter tafelmanieren te leren. Hier zijn een paar strategieën die je kunt gebruiken om je kind te leren tafelmanieren te gebruiken:

Handen wassen

Het is heel belangrijk dat je je kind leert dat ze hun handen moeten wassen voordat ze een maaltijd of snack eten. Je kind moet zijn handen wassen met zeep, onder warm water gedurende 20 seconden. Laat je peuter desnoods een lied zingen terwijl hij of zij de handen wast. Vergeet ook niet het juiste voorbeeld te geven en je eigen handen te wassen voordat je aan tafel gaat, je peuter zal je zeker in de gaten houden en je erop wijzen als je het niet doet.

Bestek gebruiken

Voor een kind kan het moeilijk zijn om met een vork of een lepel te eten. Moedig je kind aan om het mes, de vork en de lepel correct in elke hand te houden tijdens het eten aan tafel. Denk niet dat je kind beter zou moeten weten, soms vergeten ze het. Moedig je kind gewoon zachtjes aan. Bijvoorbeeld: “Waarom probeer je niet in plaats van je handen een vork te gebruiken, het is misschien gemakkelijker voor je”.

Handen gebruiken

Zodra je kind het bestek kan gebruiken, raad je je peuter af om voedsel met de handen te nemen tijdens een maaltijd. Er kunnen echter enkele uitzonderingen zijn, zoals het eten van pizza, hamburgers, kipnuggets en broodjes. In sommige culturen gebruiken mensen hun handen eigenlijk om te eten. In dit geval is het een goed idee om je kind de juiste manier van eten met de handen te laten zien.

Met gesloten mond eten

Moedig je peuter aan om zijn mond te sluiten tijdens het kauwen op zijn voedsel. Meestal laat een kind indirect zijn mond open hangen tijdens het kauwen. Leg hem of haar op een begrijpbare manier uit waarom het niet beaamt om met de mond open te eten.

Afvegen van de mond

Dit is een gewoonte die vaak opduikt. Misschien heb je zelf al gemerkt dat je peuter zijn mond afveegt met zijn hand of mouw. Leer daarom je kind een servet te gebruiken. Als je hem of haar uitlegt dat het vele properder is om een servet te gebruiken, zal het nog steeds wat moeite kosten om hem of haar eraan te herinneren. Maar de meeste peuters zijn leergierig en vinden het leuk om mama en papa te imiteren. Dus, zorg ervoor dat ook jij een servet gebruikt!

Einde van de maaltijd

Wanneer de maaltijd is afgelopen, moedig je kind aan om op zijn stoel te blijven zitten tot je zegt dat het goed is om van tafel te gaan. Het is een goed idee om op jonge leeftijd je kind te leren zichzelf te verontschuldigen wanneer het klaar is en van tafel wil gaan. Bijvoorbeeld: “Kan ik me alsjeblieft verontschuldigen”. Dit is veel beleefder dan zich door een maaltijd haasten, opstaan __en vertrekken om iets op tv te kijken of een videogame te spelen.

Uitdrukken van dankbaarheid voor de maaltijd

Herinner je kind eraan om te bedanken voor zijn maaltijd, zelfs als hij of zij het niet echt lekker vond. Iedereen die zich inspant om te koken, moet worden bedankt en dit is een goede gewoonte om je kind aan te leren.

Wees een rolmodel aan tafel

Zonder enige twijfel imiteert je kind waarschijnlijk alles wat je zegt en doet. Zorg er dus voor dat je zelf je eigen tafelmanieren oefent. Voor de papa's betekent dit niet boeren aan tafel. Geef een positief voorbeeld en je kind wordt automatisch aan de juiste tafelmanieren herinnerd.

Verwacht geen wonderen

Terwijl je je kind tafelmanieren aanleert, voer alle veranderingen stapsgewijs uit en leg alles goed uit zodat je kind niet in de war raakt. Een overvloed aan regels tegelijk, kan een beetje overweldigend zijn om te onthouden en te oefenen voor je kleine peuter. Het is belangrijk dat jij en je kind zich realiseren dat het niet verkeerd is om fouten te maken. Je kunt niet verwachten dat je kind meteen perfecte tafelmanieren vertoond tijdens de volgende maaltijd. Je kind kan nog steeds met zijn eten spelen, hard boeren of zijn mond aan zijn mouw afvegen, maar het is jouw taak om je peuter voorzichtig te blijven herinneren aan zijn of haar tafelmanieren en op een dag zal hij of zij automatisch de tafelmanieren toepassen.

Samengevat

Gezinsmaaltijden zijn een geweldige gelegenheid om de familie aan het eind van de dag te verzamelen en spannende momenten en nieuws te delen. Je kind zal er naar uitkijken deel te nemen aan dit dagelijkse ritueel. Samen met de bovenstaande lijst zijn er nog andere tafelgewoonten die je kind moet leren. Dit omvat: om de beurt spreken, items aan elkaar doorgeven en luisteren terwijl anderen praten.