Een baby die zich lekker voelt in zijn badje en guitige geluidjes maakt om aan te geven dat het zich behaaglijk voelt in het warme water is een vertederend plaatje. Maar baby’s die brullend hun ongenoegen uiten vanaf het moment dat één teentje het water raakt is heel wat minder hartroerend. En toch bestaan ze, de luid schreeuwende herriemakertjes. Dat een kleintje niet van water houdt en mogelijk watervrees heeft niet altijd te maken met een foutieve aanpak maar het is een mogelijkheid.

Ongeveer één derde van de kinderen heeft last van watervrees en hebben hulp nodig om die angst los te laten. Zwemles is dan ook één van de meest logische oplossingen om je kind van deze angst af te helpen. Zorg er vooral voor dat het op het tempo van jouw kleintje gebeurt en dat het nooit geforceerd wordt om het water in te gaan. Hoe je het best watervrees aanpakt lees je in dit artikel.

Angst voor het onbekende

De fantasie van een kind kan alle kanten op gaan en daardoor angsten ontwikkelen voor dingen die helemaal niet kunnen. Zo zijn er bijvoorbeeld kindjes die als de dood zijn om meegespoeld te worden door de afvoer van het bad. Ouders kunnen ook, onbedoeld, de alarmbelletjes van een kind triggeren door verkeerde signalen te geven. Het is uiteraard de bedoeling om een kleintje te waarschuwen voor de gevaren van een vijver of zwembad maar doe dit op een rustige manier. Vaak slaan ouders in paniek als hun kind in de buurt van water komt en gaan ze hard roepend opspringen om het in veiligheid te brengen. Het onderbewuste van je kleintje gaat vanaf dat moment water opslaan als levensbedreigend.

En omdat het onderbewuste van een mens de taak heeft om hem in leven te houden gaat het een afkeer voor water creëren zodat je nooit meer in de buurt van een waterplas durft te komen. Het is dus een kwestie van een goed evenwicht te vinden in het waarschuwen zonder angst in te prenten.

Ik bang, iedereen bang

Wanneer je als ouder zelf bang bent voor water en nooit geleerd hebt om te zwemmen, doe je er goed aan om je kind met watervrees op zwemles te sturen. Zorg er wel voor dat de zwemleraar of begeleider op de hoogte is van de angsten van je kleintje. Sommige zwemleraren denken nog steeds dat een vuurdoop de beste remedie is tegen watervrees maar dit loopt in de meeste gevallen fout af. Watergewenning is dan ook echt noodzakelijk en je doet er goed aan om je te bevragen bij het zwembad in jouw buurt of er een dergelijke cursus gegeven wordt.

Het is niet omdat jij als ouder bang bent om kopje onder te gaan of zelfs alleen nog maar het water in te gaan dat je dit moet doorgeven aan je kind. Een kind dat kan zwemmen zal zich veel veiliger voelen in de buurt van water. Misschien is het tijd om jouw waterangst ook te overwinnen en kun je dit samen met je hummeltje doen.

Waterspatten en gespetter

Wil je dat je kind geen watervrees ontwikkelt kun je het een handje helpen vanaf het moment dat je baby nog heel klein is. Dit kun je doen door van het dagelijkse badmomentje een prettig feestje voor twee te maken. Zorg er vooral voor dat je een ontspannen sfeer creëert en dat je de tijd kunt nemen zodat je de baby een ontspannen water ervaring kunt bieden. Een lekker warme badkamer, geen fel licht en een muziekje op de achtergrond is de ideale omgeving voor jullie momentje samen.

Controleer of de temperatuur van het badwater ideaal is en spreek je kleintje rustig en liefdevol toe. Het zal heel even schrikken zijn voor de baby wanneer je water over het gezichtje laat lopen maar door jouw tedere benadering en geruststellende toon zal er verder niets gebeuren. Indien je dit een aantal keren kunt herhalen ga je merken dat het schrikken omslaat in lachen en dan kun je er van op aan dat je geen watervrees hebt ingeprent.

Naarmate je kleintje groter wordt kun je met waterspeeltjes het feestje helemaal compleet maken en zal het waterratje uitkijken naar elk bad moment. Samen met je kleintje in bad gaan en elkaar volspetteren kan voor hilarische taferelen zorgen die voor beiden een mooie herinnering blijven.

Begeleid wennen aan water

Vanaf het moment dat jouw baby zes maanden oud is kun je van start gaan met professionele begeleiding in watergewenning. Dit wordt altijd in kleine groepjes gedaan zodat de begeleider elk deelnemertje goed in de gaten kan houden. Eén van de ouders gaan samen met het kleintje opdrachtjes uitvoeren die ervoor gaan zorgen dat de angst voor water verdwijnt. Na deze watergewenning kun je ook kiezen voor babyzwemmen, peuter- of kleuterzwemmen maar dat zal uiteraard afhangen hoe goed jouw kleintje zich in het water voelt.

Wat ontzettend belangrijk is, is dat je de afspraken die je met je kind maakt terwijl je samen in het water bent, ook nakomt. ‘Ik laat je niet los’ bij bepaalde oefeningen moet dan ook betekenen dat je het inderdaad niet los laat. Voor jou kan het een spelletje zijn maar voor jouw kleintje is dit puur een kwestie van vertrouwen in mama of papa. Wellicht is er in je buurt wel een zwemclub die deze dienst aanbiedt maar de mogelijkheid om een privé leraar of lerares in te schakelen bestaat ook. Alleen is het prijskaartje dat daar aan vast hangt groter en dat is ook logisch.

Alles op z’n tijd

Professionele kindertherapeuten raden aan om een kind niet vroeger dan zes jaar op zwemles te sturen. Leren zwemmen is helemaal iets anders dan watergewenning en een kind met watervrees op zwemles sturen is een heel slecht idee. Wanneer een kind niet goed begeleid wordt kan de vrees toenemen in plaats van afnemen en dat is helemaal de bedoeling niet. Leren zwemmen is het leren beheersen van de techniek en een kind dat jonger is dan zes jaar kan hier behoorlijk door in de war geraken.

Een kind dat op eigen tempo kan leren genieten van water zal de angst makkelijker kunnen loslaten dan wanneer je het een bepaalde richting uit duwt. Hou altijd in gedachten dat je bezig bent met de toekomst van je kleintje en dat het van jou afhangt of het later met of zonder tegenzin het water in duikt.