5 meest populaire huisdieren voor gezinnen

Heeft jouw kind een huisdier ook hoog op zijn verlanglijstje staan? Huisdieren leveren veel plezier op, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kies een huisdier dat past bij je kind en jullie gezin. Dit zijn de vijf meest populaire...

Bloedverlies tijdens je tweede trimester

Als je zwanger bent wil je absoluut geen bloed vinden in het toilet of in je onderbroek. Toch kan het gebeuren dat je er tijdens je zwangerschap te maken krijgt. Ook als je al in het tweede trimester van je zwangerschap zit. In dit artikel lees je wat mogelijke...

Veilig internetten: Hoe bescherm je je kind online?

Veilig internetten is belangrijk. Je kind komt overal in aanraking met het internet. Op school, om een werkstuk te kunnen maken, bij vriendjes en vriendinnetjes thuis, en waarschijnlijk ook thuis op de computer. We kunnen niet meer zonder het internet. Je kind...

Groeicurve baby: de groeiontwikkeling van je kind

Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...

Vroeggeboorte

Normaal duurt een zwangerschap ongeveer 40 weken, maar in Nederland worden ieder jaar ongeveer tussen de 12.000 en 15.000 kinderen te vroeg geboren. Als we spreken over een vroeggeboorte dan bedoelen we niet de baby’s die met 38 of 39 weken geboren worden. Pas als een...

Gemiddeld gezien is Nederland een van de grootste fietslanden van de wereld. Kinderen leren bij ons op jonge leeftijd al fietsen. Dit is ook hartstikke belangrijk, want goed fietsen is essentieel. Zeker wanneer je in een relatief grote stad woont. Je krijgt als kind dan te maken met veel verkeer. Niet alleen fietsers, maar bijvoorbeeld ook motorvoertuigen en dergelijke. Veel mensen vragen zich af of hun kind een fietshelm nodig heeft. Dat is een belangrijke vraag. In dit artikel zullen een aantal redenen worden genoemd om een fietshelm voor je kind te kopen.

Hoofdletsel is gevaarlijk

Kinderen kunnen nogal snel vallen met hun fiets, zeker als ze nog maar pas fietsen. Omdat ze minder ervaring hebben met fietsen en snel afgeleid kunnen worden door hun omgeving. Omdat het hoofd kwetsbaar is en een van de ergste vormen van letsel is het verstandig om een fietshelm voor je kind te kopen. Met een goede helm behoed jij je kind daar voor.

Kinderfietsen vallen minder op

Een andere reden om een helm op te hebben, is omdat kinderfietsen over het algemeen veel minder opvallen in het verkeer. Een kind op een kinderfiets is echt een heel stuk kleiner dan een volwassen fietser en kan gauw over het hoofd worden gezien door een automobilist. Je kunt je kind op twee manieren op de fiets. Enerzijds kun je gebruikmaken van een goede fietshelm voor je kind. Met de fietshelm zorg je ervoor dat, mocht er iets gebeuren, het hoofd van je kind in ieder geval beschermd is.

Maar om een aanrading te voorkomen is het soms aan te raden om een vlaggetje op de fiets van je kind te monteren. Dankzij een vlaggetje weet je zeker dat je kind een stuk veiliger is. Deze valt namelijk erg op, waardoor automobilisten en dergelijke je kind gemakkelijk kunnen zien. Bovendien vinden kinderen het over het algemeen ook nog eens heel leuk om een vlaggetje op hun fiets te hebben. Je slaat in principe dus twee vliegen in één klap.

kinderfiets met vlaggetje - fietshelm voor je kind

Fietshelm voor je kind verplicht?

Een fietshelm voor kinderen is in Nederland niet verplicht. Om die reden zijn er vrij weinig mensen die hun kinderen met een fietshelm veilig leren fietsen. In andere landen bestaat wel een helmplicht voor fietsers, zoals in Duitsland. In Nederland lopen wel discussies om fietshelmen verplicht te maken bij kinderen, maar tot nu toe stuit dat op weerstand in vele kringen.

Een van de redenen van tegenstanders van een helmplicht is dat er niet altijd een extreem grote kans op letsel is bij een val van de fiets. Allereerst ga je met een fiets niet zo snel, waardoor de val minder zwaar is. Daarnaast biedt een fietshelm alleen goede bescherming bij een val van ongeveer 20 km per uur of trager. Daarom mogen brommerrijders bijvoorbeeld ook geen fietshelm dragen, maar een speciale brommerhelm. Deze biedt meer bescherming dan een fietshelm. Mede daarom wordt de fietshelm door sommigen als nutteloos gezien. De kans op letsel is klein bij een trage val, maar de kans dat de fietshelm alles gaat beschermen is ook niet groot bij een snelle val.

fietshelm voor je kind - twee meisjes met fietshelm

Wanneer kun je een fietshelm voor je kind overwegen?

Ondanks het bovenstaande gegeven kan het alsnog aan te raden zijn om een fietshelm voor je kind te kopen. Daar zijn dan ook wel een paar goede argumenten voor:

1. Je geeft zelf het goede voorbeeld

Het kan een goede les zijn voor je kind om hem of haar te verplichten een fietshelm te dragen. Op die manier geef jij als ouder het goede voorbeeld en informeer je je kinderen al vroeg over de gevaren op de weg.

2. Baat het niet dan schaadt het niet

Misschien kan een helm niet elke val breken, maar het kan er in ieder geval voor zorgen dat de schade wordt beperkt. De kans op letselschade bij fietsen dus niet zo groot is als bij motorvoertuigen, kan je natuurlijk ongelukkig terecht komen.

3. Bijzondere situaties

Ook in bijzondere situaties kan het verstandig zijn om een fietshelm voor je kind te kopen. In principe geldt namelijk: hoe harder je kind fietst, hoe relevanter het is om een goede fietshelm voor hem of haar te kopen. Bij wielrennen of mountainbiken is het bijvoorbeeld wel verstandig om een helm te dragen. Bij wielrennen fiets je soms wel twee keer zo hard als een reguliere fiets.

Ook is er tegenwoordig de opkomst van de e-bikes. Naast veel volwassenen gaan ook steeds meer kinderen gebruik maken van een elektrische fiets. Je hoeft met een e-bike een stuk minder hard te trappen en kunt langere afstanden in minder tijd overbruggen. Een nadeel ervan is dat er ook mogelijke gevaren schuilgaan achter een elektrische fiets. Met een e-bike fiets je sneller dan een reguliere fiets, waardoor een val harder kan zijn. Bij wielrennen en het gebruik van een elektrische fiets, is het dus altijd verstandig om een fietshelm te dragen.

twee kinderen in het bos op mountainbike - fietshelm voor je kind

Eisen fietshelm voor je kind

Als je besloten hebt om toch een fietshelm voor je kind te kopen, is het van belang dat deze fietshelm aan verschillende eisen voldoet. Allereerst moet je ervoor zorgen dat de fietshelm niet te strak zit, maar ook zeker niet te los. Er moet ongeveer nog een vinger tussen het riempje en de kind van je kind zitten. Daarnaast is een belangrijke eis dat de oren vrij worden gehouden. Ook moet je ervoor zorgen dat de helm goed om je hoofd heen past en goed op het hoofd zit (niet achterop het hoofd, zoals je wel eens ziet).

Er zijn heel veel goede fietshelmen in de omloop. Vraag advies in een fietswinkel, hier kun je samen met je kind helmen passen en de juiste maat kiezen. De verkoper kan je voorzien van duidelijk advies.