Iedereen die een of meer jonge kinderen heeft en een tuin achter het huis, wil natuurlijk dat de tuin past ingericht is voor de klein(tj)e(s), zodat je samen in de tuin genieten kunt. Peuters en baby’s moeten onbezorgd en veilig in de tuin kunnen spelen en ontspannen. Als jij snel naar binnen moet om iets te pakken, moet je tuin zodanig veilig zijn dat je je kind(eren) even alleen kunt laten zonder je zorgen te hoeven maken. Maar waar moet je op letten om zorgeloos met je peuter of baby in de tuin te kunnen genieten? Hoe maak je jouw tuin veilig én comfortabel voor je jonge kroost? Hieronder lees je een aantal belangrijke adviezen om je tuin kidsproof te maken!

Koop een comfortabele tuinset met tuinstoelen om samen spelletjes te doen

Onmisbaar in een kindvriendelijke tuin is een stevige tuinset met fijne tuinstoelen van bijvoorbeeld Kees Smit Tuinmeubelen, zodat je met je kleintje gezellig in de tuin aan tafel spelletjes kunt doen of samen kunt knutselen. Het is hierbij slim om voor je baby of peuter als extra ene speciale kindertuinstoel aan te schaffen, met een lage instaphoogte.
moederdagtafel-met-stoelen-in-de-tuin

Zorg ervoor dat je kind niet weg kan kruipen of lopen

Als je een kleuter of peuter hebt, is een van de belangrijkste aandachtspunten bij de tuininrichting om ervoor te zorgen dat je kleintje niet zomaar uit de tuin kan ontsnappen. Zorg er daarom voor dat je een stevige heg, struiken een hek of een schutting rond je tuin hebt waar je kleintje niet langs kan komen. Zo kun je met een gerust hart je kindje in de tuin laten spelen, zonder bang te hoeven zijn dat hij of zij kan weglopen of op de straat kan belanden.

Pas goed op als je een tuinvijver hebt

Veel stellen die kinderen krijgen en op dat moment een vijver in de tuin hebben, gooien die vijver direct dicht. Dat is een slimme keuze, want zo voorkom je dat je baby’tje of je peuter kan verdrinken. Zeker als de tuinvijver groot is, is het daarom slim om het zekere voor het onzekere te nemen. Heb je een fraaie en kleurrijke tuinvijver met vissen waar je echt geen afstand van kunt doen? Dan kun je er ook voor kiezen om een stevig en betrouwbaar hek om je vijver heen te plaatsen, eventueel in combinatie met beschermend gaas langs de vijverranden.
jongens-die-in-de-tuin-schommelen

Kinderspeelgoed: een speelhuisje schommel en/of zandbak zijn onmisbaar

Een kindvriendelijk ingerichte tuin biedt voldoende speel- en ontdekmogelijkheden voor je kleintje(s)! Een van de leukste soorten kinderspeelgoed voor in de tuin is een speelhuisje, waarin je peuter zijn of haar fantasie de vrije loop kan laten. Een praktische babyschommel en/of een vrolijke zandbak worden door de kleintjes ook altijd gewaardeerd.

Een mooi grasveldje of gazon van kunstgras hoort er ook bij

Last-but-not-least is een belangrijk kenmerk van een kindvriendelijke tuin een mooi grasveldje van natuurlijk gras of, ook dat kan, een gazon met kunstgras erin. Een grasveldje geeft je kid(s) de ruimte om even lekker te bewegen en te ravotten. Overigens is kunstgras een prima optie als je kleine kinderen hebt. Dit gras kan goed tegen speelgoedtoestellen die erop geplaatst worden. Prettig is ook dat kunstgras niet zorgt voor lelijke groene vlekken in de kinderkleding.