Hebben jij en/of je partner een of meer (jonge) kinderen en zijn jullie van plan om je tuin aan te gaan passen? Dan is het qua inrichting belangrijk om te kiezen voor een fijne, gezellige, maar vooral ook kindvriendelijke tuin. Een tuin dus waar kinderen plezier kunnen hebben, maar ook op een veilige manier kunnen rondhuppelen en spelen, zonder dat er een risico op ongelukken is. Een tuin op een kindvriendelijke manier inrichten is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Met de onderstaande vijf praktische tips kun je een super kindvriendelijke droomtuin creëren voor jouw kleine of grotere kids!

1. Kies voor een lage loungeset, waar je kids gemakkelijk op kunnen komen

Voor je kleintjes is het fijn als ze gemakkelijk op een loungeset kunnen klimmen en zitten. Zorg daarom voor een lekkere loungeplek naar wens. Een gevarieerd assortiment loungesets vind je bij een goede en gespecialiseerde meubelzaak, zoals Kees Smit. Is er in je tuin te weinig ruimte voor een stijlvolle loungeset? Dan kun je ook kiezen voor een van de vele kindvriendelijke en comfortabele tuinbanken met een lage instap. Zo kunnen ook de kleintjes gebruikmaken van het zitcomfort dat jouw tuinset te bieden heeft!

kind-speelt-met-lage-tuinset

2. Zorg ervoor dat je geen vijver in de tuin hebt of beveilig een bestaande vijver goed

Veiligheid is voor kindvriendelijke tuin prioriteit nummer 1. Als er iets is wat je absoluut niet wilt meemaken, is dat een van je kids een (ernstig) ongeval krijgt in je eigen tuin. Daarom is het aan te raden om, als je in de tuin een vijver hebt, deze dicht te gooien als je baby’s hebt of jonge kids die nog niet kunnen zwemmen.

Kun je echt geen afstand doen van je mooie vijver? Regel dan dat je vijver veilig is, door er bijvoorbeeld een stevig hek omheen te zetten, waar je kind of kinderen niet doorheen kan/kunnen komen. Ook kun je langs de randen een strak net spannen, eventueel als extra beveiliging, die voorkomt dat je kind in de vijver terecht kan komen.

3. In een kindvriendelijke tuin mag (kunst)gras niet ontbreken

Een tuin die kindvriendelijk ingericht is, kan niet zonder een strakke natuurlijke grasmat of een kunstgrasgazon. Kinderen moeten op een veilige manier lekker kunnen spelen en ravotten om hun energie kwijt te kunnen. Kunstgras kan hierbij een goed alternatief zijn voor echt gras, omdat je hier het hele jaar door kinderspeelgoed op kunt zetten. Denk aan een speelhuisje of een wipwap. Verder voorkomt kunstgras dat je kids met groene en bruine vlekken in hun broek weer je woning instappen. Maar of je nu kiest voor natuurlijk gras of kunstgras: zorg sowieso voor een groene plek in de kindvriendelijke tuin waar ze hun ei kwijt kunnen!

kunst-gras-op-rol

4. Creëer een speelhoekje in de kindvriendelijke tuin

Wil je je spelende kids structuur geven en duidelijkheid bieden. Reserveer dan een speciale speelhoek voor ze in de tuin, waar ze lekker los kunnen gaan. Zorg voor een plekje waar speelgoed in de buurt is of waar je bijvoorbeeld veilig een trampoline kan plaatsen!

5. Een zandbak is zeker niet gedateerd!

Ten slotte: je kunt met een gerust hart een zandbak in je tuin neerzetten om je kleine kids een plezier te doen. Peuters vinden het vaak superleuk om lekker met zand, schepjes, een zeef en soortgelijk zandbakspeelgoed in de weer te zijn!

peuter-speelt-in-zandbak