Veter strikken, je denkt er als volwassenen al helemaal niet meer over na. Toch heb jij op jonge leeftijd het echt even moet leren. Waar gaan die lussen nu naartoe en hoe krijg je een mooie vaste strik? Is jouw peuter op een leeftijd dat het veter strikken om de hoek komt kijken? Pak dit dan goed aan met een heus veterstrikdiploma. Dit is het eerste diploma dat jouw peuter haalt in zijn of haar leven. Het is in de beleving van een peuter dus hartstikke belangrijk dat het goed gaat! In dit artikel lees je alles over hoe je jouw peuter kunt leren veter strikken en het belang van een veterstrikdiploma voor jouw peuter.

Veter strikken leren

Hoe strik je jouw veters eigenlijk? Wanneer je het jouw peuter gaat leren, kom je erachter dat je er eigenlijk helemaal niet over nadenkt. Je pakt gewoon de veters, maakt een strik et voilà! Maar om deze vaardigheid meester te kunnen maken, is het toch nog best even aanpoten voor jouw kleuter. De fijne motoriek en het geheugen worden flink op de proef gesteld. Wil je weten hoe je ook alweer veters strikt? Hier is een stap-voor-stap uitleg voor het veter strikken:

Stap 1:

Pak een veter en maak een lus.

Stap 2:

Pak de andere veter en maak een draai om de lus.

Stap 3:

Maak een lus met de tweede veter en haal deze onder de draai van de eerste lus door.

Stap 4:

Trek aan beide lussen om de veters strak te krijgen

Oefen dit een paar keer en voor je het weet kan jouw kind zelf zijn of haar veters strikken. Het is natuurlijk logisch dat dit nog best lastig kan zijn om deze jonge leeftijd. Je doet er daarom goed aan om dit vaak te herhalen. Doe bijvoorbeeld 's avonds na het eten even veter strik tijd. Door deze handeling te herhalen, kan jouw kind het beter onthouden.

Handige trucjes en ezelsbruggetjes

Heeft jouw peuter toch nog moeite met het veter strikken? Er zijn handige trucjes en ezelsbruggetjes waarmee je het veter strikken nog beter kunt leren en onthouden, bijvoorbeeld:

Doe de konijnenoren techniek. Maak in beide veters een lus, oftewel twee konijnenoren, draai de konijnenoren over elkaar heen en onder elkaar door. Wanneer je de lussen vervolgens aantrekt, heb je een prachtige strik in de veters. Door gebruik te maken van beeldtechniek, kan jouw peuter het veel beter onthouden. Twee konijnenoren draaien is natuurlijk veel leuker dan gewoon aan die veters trekken.

Strik de veters volgens een vast ritme of methode. Begin je altijd eerst aan de linkerveter? Blijf dit dan doen. Dit is veel eenvoudiger, dan telkens veranderen van kant. Je moet dan hetzelfde in spiegelbeeld doen. Blijf een vast ritme volgen, zo is het een stuk makkelijker voor jouw peuter.

Wist je dat er veterstrikliedjes bestaan? Met een liedje leert jouw peuter het natuurlijk nog beter. Al zingend leer je hoe je jouw veters moet strikken. Weet jouw peuter even niet meer hoe het veter strikken ging? Dan hoeft jouw peuter niet in paniek te raken. Hij/zij kan gewoon het veterstrikliedje zingen en zo stap voor stap de veters strikken.

Een veterstrikdiploma thuis

In veel gevallen wordt een diploma voor het veter strikken uitgedeeld op scholen. Is jouw peuter al op jonge leeftijd toe aan het veter strikken? Dan kun je natuurlijk ook thuis een veterstrikdiploma uitreiken. Print een mooie diploma uit, schrijf de naam van jouw peuter erop en maak een officiële ceremonie. Jouw peuter moet bijvoorbeeld twee keer zelf zijn schoenen kunnen strikken en daarop volgt een luid gejuich. Jouw peuter kan vervolgens zijn of haar eerste diploma ooit ophalen en genieten van een bijzondere dag!

Een veterstrikdiploma halen op school

Het veterstrikdiploma halen op school is natuurlijk erg spannend voor jonge kinderen. Dit is hun eerste diploma en de eerste keer dat ze iets belangrijks moeten “presteren”. Zorg er daarom voor dat je jouw peuter goed voorbereid op deze belangrijke dag. Zorg dat hij/zij goed veters kan strikken, zelfverzekerd is over zijn of haar kunnen en er vooral veel plezier in heeft. Zo zorg je ervoor dat de eerste diploma-uitreiking iets is om nooit te vergeten.

Het belang van het eerste diploma

Het klinkt misschien wat vreemd voor ouders, maar het eerste diploma is echt meer dan zomaar een papiertje voor jouw peuter. Dit is de eerste keer dat jouw peuter zich heeft moeten bewijzen en een officiële bevestiging krijgt van zijn of haar kunnen. De ervaring die jouw peuter overhoud aan deze diploma-uitreiking, kan tekenend zijn voor de toekomst. Het geeft een boost van zelfvertrouwen, wanneer jouw peuter vol overtuiging de veters weet te strikken en hiervoor wordt beloond met een diploma. Wanneer jouw peuter niet goed weet hoe het moet en hulp moet krijgen, kan dit al op een jonge leeftijd een angst aanwakkeren voor presteren. Faalangst op latere leeftijd komt voort uit nare ervaringen in de vroege jeugd omtrent prestaties.

Het veterstrikdiploma is wellicht het belangrijkste wat jouw peuter kan halen, in de optiek van een peuter dan. Zorg ervoor dat je als ouder jouw peuter een goede basis geeft en tijdig leert veter strikken. Niet alleen geniet jouw peuter dan een gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid, ook van een goede prestatie wanneer hij/zij de veterstrikdiploma in handen neemt.