Het allerbelangrijkst vind ik dat mijn zoontje het leuk vindt op school, dat hij er met plezier naartoe gaat en dat ie vriendjes maakt. Natuurlijk wil ik dat ie zijn best doet, maar het laatste wat ik wil is dat ik hem push in zijn schoolprestaties. Voorlopig is dat niet aan de orde, want op de kleuterschool mag hij gewoon lekker spelen. Wel merk ik dat hij het ontzettend leuk vindt om quizjes te doen en om dingen te leren. Hij zuigt informatie echt op. Én hij houdt van spelletjes spelen. Nu hij pas op school zit merk ik dat het allemaal nog sneller gaat. Hij heeft kennelijk uitdaging nodig en die wil ik hem graag geven, ook thuis. Dat kan met Squla, en ik vertel graag wat mijn ervaring is, hoe het werkt en waarom ik blij ben met deze 'verantwoorde schermtijd'. Verantwoorde schermtijd, kan dat? Yup! Ik ben niet zo moeilijk met schermpjes, van ons mag Finn regelmatig even een filmpje kijken of een spelletje spelen. Zelf ben ik niet zo'n fan van YouTube, waar hij vaak doorklikt naar van die vreselijke filmpjes waar ze speelgoed uitpakken of testen. Ik bied liever iets zonder reclame aan, en een goed alternatief voor filmpjes vond ik een tijdje geleden al in een aantal leuke spelletjes voor de iPad. Squla is wat dat betreft een nog beter alternatief, omdat het spellen en quizzen bevat die zijn ontwikkeld samen met onderwijsexperts.

Wat is Squla?

Squla is een online programma waar kinderen spelenderwijs kunnen oefenen voor alle vakken van de basisschool. Of, zoals ik het zelf graag omschrijf: Squla is een app met superleuke en gevarieerde spelletjes, waar je kind óók nog wat van opsteekt. Je kunt op je laptop, mobiele telefoon of tablet spelen. In verschillende categorieën zoals de wereld, taal en rekenen zijn er quizzen, puzzels en spellen te doen. Alles is afgestemd op het niveau van je kind en er zit dus best wat uitdaging in. Zo zet ik voor Finn af en toe het groepsniveau al op groep 2 als ik merk dat het hem wat te makkelijk af gaat. En wat ik ook leuk vind is dat we Engels kunnen oefenen (dat is al vanaf groep 1 te spelen). Hij krijgt op school ook Engelse les en dit is een mooie aanvulling. Heel leuk ook om spellen samen te doen, want ik steek er af en toe ook nog wat van op. Vanaf groep 3 kunnen kinderen naast het spelen van reken- en taalquizzen ook oefenen met alle andere vakken van de basisschool. En op Squla laat je je kind alvast spelenderwijs kennismaken met de vraagstelling van Cito.

Voor wie is Squla?

Squla is voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd, van groep 1 tot en met groep 8. Je kunt Squla inzetten als leuk tijdverdrijf, voor extra uitdaging maar bijvoorbeeld ook als (extra) oefening voor bepaalde vakken. Als je kind een vak lastig vindt of lesstof niet zo snel tot zich neemt kan het met Squla extra oefenen en het motiveert je kind door het uit te dagen op een speelse manier. Kinderen kunnen op hun eigen niveau (groep 1 t/m 8) en in hun eigen tempo oefenen/spelen. De oefeningen en quizzen sluiten perfect aan bij de lesstof in de klas. Maar Squla is nog veel meer dan alleen maar 'oefenen'. Je kunt leuke en educatieve filmpjes bekijken, meedoen aan prijsvragen waar je leuke prijzen mee kunt winnen, er zijn leuke themaquizzen die worden ontwikkeld in samenwerking met o.a. UNICEF, WNF, OERRR en André Kuipers, er is een interessant ouderprogramma (waar ik zo meer over vertel) en daarbij is de interface van de app heel gebruiksvriendelijk.

blauw-ipad

squala-blauw-scherm

TaalExtra

Een van de onderdelen van Squla die ik heel waardevol vind is TaalExtra, een speciale methode met extra oefening en hulpmiddelen om kinderen makkelijker en met meer zelfvertrouwen te laten lezen en spellen. Als je kind moeite heeft met lezen, langzaam leest, moeite heeft met spelling (bijvoorbeeld als het woorden fonetisch opschrijft) of als het letters als p, d en b door elkaar haalt, dan is dit een fijne module om spelenderwijs extra te oefenen met spelling, lezen en schrijven. Je kind volgt een persoonlijke leerroute die met een instaptoets wordt bepaald. In kleine stapjes wordt je kind vervolgens door alle spellingsregels meegenomen door middel van online quizzen en games. Elke reeks oefeningen wordt getoetst met een dictee en daarna kan je kind verder met het volgende onderdeel. Om het digitale programma te ondersteunen is er ook een ouder-kindpakket voor thuis met handige hulpmiddelen zoals een waaier met steunkaarten en een poster met stickers.

TaalExtra is een spellingmethode ontwikkeld samen met orthopedagogen en dyslexie-experts van RID, ZIEN in de Klas en Marant, en gebaseerd op de behandeling van dyslexie. TaalExtra is aan te raden voor kinderen vanaf groep 4.

Aan de slag met Squla

Aanmelden gaat heel simpel. Je maakt een account aan en koppelt dat aan jouw e-mailadres. Vervolgens maak je een profielnaam aan voor je kind en kies je het niveau (groep 1 tot en met 8). Dan kun je een korte demo krijgen als ouder, zodat je weet hoe Squla werkt en wat je zelf kunt doen. Dat vind ik zelf altijd wel fijn, dat doe ik met andere spellen die ik download ook altijd: even checken wat het is en hoe het werkt. Voor de groepen 1 tot en met 3 is alles binnen Squla ingesproken, omdat kinderen dan natuurlijk nog niet kunnen lezen. Zoals ik al eerder vermeldde vind ik de app heel gebruiksvriendelijk en is het voor een kind ook heel natuurlijk om erdoorheen te navigeren. Mijn zoontje had als snel door hoe het werkte en dat je soms op het luidsprekertje moet tikken om de antwoordopties of de verhalen te horen. Het enige nadeel daarvan vind ik dat het geluid altijd aan moet zijn en dat ik vervolgens het Squla-deuntje de rest van de dag niet meer uit mijn hoofd krijg. Ach, goed excuus om die kinderkoptelefoon op zijn verlanglijstje te zetten voor zijn verjaardag.

squala-groen-scherm

Het is vooral leuk

Er zijn meer dan 70.000 games en quizzen, in heel diverse categorieën. Zo kan Finn (groep 1) aan de slag met rekenen, taal, de wereld, de ruimte en Engels. In hogere groepen worden de categorieën uitgebreid met onder andere begrijpend lezen, topografie, natuur en techniek, muziek, aardrijkskunde en spelling. Het eerste spel dat we doen is 'taal – rijmen'. Na een keer of drie snapt Finn het concept rijmen en dan gaan de oefeningen in razend tempo. Het leuke is dat ie precies de week daarna ook in de klas ging oefenen met rijmen. En inmiddels rijmt ie alles aan elkaar thuis, inclusief zelf verzonnen woorden, echt heel leuk. Maar dat terzijde. De vakken zijn ook weer onderverdeeld in categorieën. Bij het 'vak' rekenen kun je bijvoorbeeld kiezen voor vormen en kleuren, getallen herkennen, klokkijken (dat bleek nog een stapje te ver) of oefenen met meer, minder en evenveel. Vervolgens kun je dan een moeilijkheidsgraad kiezen (1, 2 of 3 sterren) of een filmpje. In elke moeilijkheidsgraad begin je bij level 1 en ga je door naar het volgende level als je alle oefeningen hebt gedaan. Finn doet lekker alles door elkaar heen en dat is prima, ik ben echt niet bezig met of hij alle levels wel af maakt. Het moet vooral leuk zijn, vind ik. En dat is het ook. Vaak zit er na een aantal oefeningen een puzzel die je moet leggen of een memoryspel die teruggrijpt op het onderwerp/de categorie.

squala-memory

Squla ouderomgeving

Squla heeft een speciale omgeving voor ouders, waar je kunt zien wat je kind voor quizzen, oefeningen en spellen gedaan heeft. Ook kun je daar je kind motiveren door doelstellingen aan te maken, bijvoorbeeld om die week 20 minuten te oefenen aan een bepaald vak. Daarna kun je dan een lief berichtje typen voor je kind voor als het doel behaald is. Als dit voltooid is, krijgt je kind dit te zien of horen. Naast de optie om de voortgang van je kind te bekijken, zijn er nog meer waardevolle toevoegingen. Je krijgt regelmatig een mail met de voortgang van je kind en soms worden ook online ouderavonden gegeven. Verder kun je een speelschema downloaden en printen, waar je kind op kan bijhouden wanneer het op Squla heeft geoefend. Iedere dag een sterretje inkleuren of stickers plakken.

Kortingscode Squla & Meer Voor Mama's

Spelend leren met Squla kan nu al vanaf €7,95 per maand en voor €4,95 extra krijg je er ook TaalExtra bij. Je kunt bij Squla kiezen voor een maand-, halfjaar- of een jaarlidmaatschap en voor één of meerdere kinderen. Speciaal voor de lezers van Meer Voor Mama's hebben we een toffe actie: met de speciale actiecode krijg je nog eens €10 korting op een jaarlidmaatschap en krijg je een coole Squla rugzak cadeau! Meld je aan vóór 30 april 2019 via deze speciale link, voer op de bestelpagina de actiecode MAMABLOG10 en ontvang direct 10 euro korting! En als je nu voor een heel jaar Squla bestelt, krijg je een coole Squla-rugzak cadeau! Deze actie is geldig t/m 30 april 2019. Veel speelplezier!

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking. Alle meningen en bevindingen zijn van de schrijver van het blog.