Voor zowel jou als moeder als je kindje kan het in bad doen van je baby, peuter of kleuter een waar geluksmomentje zijn, zeker op een drukke dag. Om er een echt hemels moment van te maken, geven we je hier een paar tips voor het badderen.

1. Breng de badkamer op temperatuur

Lichaamstemperatuur van je kind is belangrijk, en om die op peil te houden en het kind geen kou te laten pakken wanneer hij of zij in/uit bad stapt, raden we aan de thermometer van je badkamer op ongeveer 24 graden te zetten. Doe eventueel de ramen en deuren dicht zodat de warmte niet kan ontsnappen.

2. Breng ook het water op de juiste temperatuur

Om de badderervaring van je kindje zo aangenaam mogelijk te maken, is het belangrijk de juiste watertemperatuur in te stellen. Zeker baby's vinden het heerlijk om zich weer voor even in de baarmoeder te wanen. Wij raden een temperatuur van 38 graden aan. Wanneer de temperatuur onder de 36 graden is gedaald, is het weer tijd saampjes uit bad te stappen. Als je kindje zich nog moet uitkleden, maar je de badkuip al vol laat lopen, stel dan de temperatuur een graadje hoger in. Voor het meten van de watertemperatuur bestaat er een badthermometer.

3. Zorg dat alle benodigdheden binnen handbereik liggen

Om er geen stressvolle ervaring van te maken, is het handig dat je alle spulletjes die jouw kind nodig heeft, alvast klaar legt, zodat ze maar voor het oprapen liggen. Uiteraard is een fijne, zachte handdoek om mee af te drogen van harte aanbevolen. Voor een baby kun je kunt ook eventueel hydrofiele luiers gebruiken, dat vinden veel ukkies heerlijk. Het voordeel van de hydrofiele luier is ook dat het multifunctioneel is; je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld je baby/kind mee in te wikkelen. Bovendien kom je er ook sneller mee in de plooitjes van de huid. Ook vindt het kind het fijn als het na afloop weer snel in de kleertjes gestoken kan worden, zodat het warme lichaampje niet ineens veel kou te verduren krijgt. Leg die dus alvast geordend neer op een stoeltje. Vind je alsnog dat je kind te snel afkoelt na het badderen, verwarm dan zijn of haar kleertjes met een kruik! Mocht je het allemaal te veel en te chaotisch vinden waar je aan moet denken, roep dan je partner erbij zodat die je kan helpen met verschillende dingen.

4. Was met de juiste middelen

Het broze huidje van je kind heeft secure verzorging nodig, dus het is zeker niet overbodig na te denken over de juiste middeltjes om het mee te wassen. Voor zijn lichaam denken wij dat het raadzaam is gebruik te maken van zeepvrije wasgel of babybadolie. Probeer zoveel mogelijk producten met chemische stoffen te vermijden, en kies daarvoor in de plaats voor natuurlijke producten. Vraag gerust aan je drogist welk middeltje het best bij welke levensfase past, zodat je zeker weet dat zijn/haar huid een goede verzorging krijgt. Ook voor shampoo geldt dat er vele verschillende maten en soorten zijn, en dat de plaatselijke drogist je er waarschijnlijk het best mee kan helpen een geschikte voor je kind uit te kiezen.

5. Afdrogen

Het badderen moet bovenal een zalige ervaring zijn, en dat geldt voor alle stadia van het in bad doen van je kindje. Voor het afdrogen raadden wij al zachte handdoekjes aan of hydrofiele luier. Begin bij het afdrogen met het hoofdje van je kind, aangezien dat de plaats is waar het kind het meeste warmte verliest. Let als je daarna zijn lichaam afdroogt, vooral op alle plooitjes. Als er te lang water in de plooien blijft zitten, kan dat allerlei huidirritaties tot gevolg hebben.

6. Maak van het badderen vooral een rustmoment

Het is niet prettig, voor jou als moeder maar ook voor je kind, als het wassen van je kind haasje repje moet gebeuren. Iedereen heeft zijn ontspannende momenten nodig, waar je even alles om je heen kan vergeten. En waar kan dat beter wanneer jij en je kind zich kunnen hullen in heerlijk warm water. Bovendien is het badderen een ideaal moment om je kind echte, en geen haastige aandacht te geven. In bad gaan is meer dan alleen verzorging. Speel dus lekker met elkaar in bad! Doe het badderen niet te vaak, een keer per week is meestal voldoende.