

Moet je kind elke dag in bad?

Redactie - 23-10-2019
istock-1127584513-1572623754-96470

Soms is het een flinke strijd om je peuter of kleuter in bad te krijgen (en vervolgens weer een strijd om hem of haar eruit te krijgen). Niet alle kinderen vinden het leuk om in bad te gaan. Dus is de vraag: moet je kind eigenlijk wel elke dag in bad?

Natuurlijk willen we allemaal dat onze kinderen lekker fris en schoon zijn. Dit betekent echter niet dat het nodig is om je kind elke dag in bad te doen. Sterker nog, als je je kind te vaak in bad doet kan de huid uitdrogen. Dit kan er voor zorgen dat huidaandoeningen zoals eczeem erger worden.

Gevoelige huid

Jonge kinderen en baby’s hebben meestal een gevoelige huid. Het is dan ook beter om dat huidje niet te vaak te badderen. Aangezien ze nog niet veel bewegen en transpireren is een dagelijkse badsessie ook nog niet nodig. Zolang je de luier van je baby maar vaak genoeg verschoont, de billetjes goed schoonhoudt en je baby er niet vies eruitziet of stinkt, is dagelijks een wasbeurtje met een washandje met water vaak al voldoende.

Zodra je kind wat ouder wordt en echt vies wordt door het buitenspelen en geknoei met eten, dan is het lekker om hem wat vaker in bad te doen. Of wanneer ze zich in het zweet gaan werken. Niemand wil een stinkend kind naar school sturen, toch?

De American Academy of Dermatology zegt dat je kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar over het algemeen maar een of twee keer per week in bad hoeft te doen, tenzij ze echt vies zijn natuurlijk. Tegen de tijd dat je kinderen gaan puberen wordt een dagelijkse douchebeurt geadviseerd.

Kinderen veilig in bad

Als je je kind in bad doet, is het natuurlijk belangrijk om te zorgen voor veiligheid. Laat je kind nooit alleen achter in bad, ook niet heel even. Een ongeluk is zó gebeurd.

Belangrijke tips om je kind veilig in bad te doen:

  • Zorg ervoor dat je alle dingen die je nodig hebt voor de wasbeurt van je kindje binnen handbereik hebt;
  • Laat de telefoon en de deurbel gewoon gaan als er tijdens de wasbeurt gebeld wordt;
  • Doe geen ander huishoudelijk werk terwijl je kind in bad zit;
  • Laat nooit een ouder kind toezicht houden op een jonger kind;
  • Sluit de badkamerdeur zo af, dat je kind niet ongemerkt alleen in de badkamer kan komen;
  • Gebruik liever geen badzitje;
  • Test altijd de watertemperatuur met hand, elleboog of badthermometer voordat je kind in bad of onder de douche gaat, ook als je kind oud genoeg is om zelf in bad te stappen. Een kind voelt zich het prettigst in een watertemperatuur van ongeveer 37ºC. Dit is de lichaamstemperatuur. Water van 55°C kan bij een kind binnen 30 seconden ernstige brandwonden veroorzaken;
  • Zorg dat je kind niet bij de warme kraan kan of scherm deze af met een badkraanbeschermer. Let op: ook een thermostaatkraan kan aan de buitenkant heet worden.

Meer tips voor het veilig in bad doen van je kindje vind je op de site van VeiligheidNL: Hulpmiddelen voor een kindveilige badkamer

Dit artikel is geschreven door de redactie van Meer Voor Mama's in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. Dit zijn specialisten op het gebied van onder andere gezondheid, opvoeding, veiligheid, ontwikkeling, reizen, voeding en entertainment.
lees meer blog's van Redactie

Ook veel gelezen:
Social
Partners