Help, onze dreumes wil niet eten! Vol trots verkondigde ik altijd dat onze zoon een alleseter was. Vlees, vis, groenten, alles schoof meneer naar binnen. Hij is nu ruim 16 maanden en zit vol in zijn dreumes leeftijd. We schuifelen heel langzaam richting de peuterpuberteit. De lust-ik-niet-fase is officieel aangebroken. Sinds een paar weken is eten, en dan vooral het eten van groenten, een issue. Ik ga op zoek naar tips hoe om te gaan als je dreumes niet wil eten.

Wat kun je doen als je dreumes niet wil eten?

Op mijn zoektocht naar tips en informatie wat ik kan doen als mijn dreumes niet wil eten, kom ik op de website van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum geeft handige tips over hoe om te gaan met een peuter die niet wil eten. Met een peuter kun je alleen al (enigszins) communiceren, met een dreumes vind ik dat nog best weleens lastig. Niet alle tips zijn dus bruikbaar. Een korte samenvatting van de 10 tips wat je kunt doen als je peuter of dreumes niet wil eten van het voedingscentrum:

Tip 1: Combineer verschillende ingrediënten en smaken, en maak iets op een andere manier klaar.

Iets wat je dreumes niet wil eten of niet lekker vindt, zal hij makkelijker proeven en opeten als je het combineert met iets wat hij wel lekker vindt.

Tip 2: Maak er een feestje van en kleed het eten leuk aan

Wees creatief! Maak er een klein feestje van. Een leuke lepel, een liedje, een mooi bord, eten in een leuke vorm of maak bijvoorbeeld een gezicht van zijn avondeten. Het kan allemaal helpen om het avondeten leuker te maken waardoor het er opeens toch in gaat!

als-je-dreumes-niet-wil-eten-laat-kind-helpen-in-de-keuken

Tip 3: Laat je kind helpen in de keuken

Bijna alle kinderen vinden het leuk om te helpen met koken. Samen groenten snijden, in de pannen roeren en het eten samen mooi op het bord leggen. Ze leren er veel van. En als je het samen gemaakt hebt, gaan ze het ook makkelijker en sneller proeven.

Tip 4: Houd de sfeer ontspannen en maak van het eten een sociaal en gezellig moment

Niemand vindt het leuk om met tegenzin aan tafel te zitten, toch? Probeer ervoor te zorgen dat de sfeer ontspannen blijft en dat niemand gefrustreerd raakt wanneer je dreumes niet wil eten.

Tip 5: Eetmoment = eetmoment

Eten doen we samen aan tafel. En wanneer je van tafel gaat, dan is het eetmoment voorbij. Ook wanneer je kindje niets of weinig heeft gegeten, ruim je de tafel gewoon af. Op een later moment is er een nieuw eetmoment. Geef geen extra tussendoortjes, want dan heeft hij geen trek meer bij het volgende eetmoment.

Tip 6: Schep kleine porties op

Als je kleine porties opschept, hoeft je kind niet tegen een hele berg eten op te kijken. Eerst maar eens klein beginnen. Nog een keer opnieuw opscheppen kan altijd.

Tip 7: Goed voorbeeld doet goed volgen

Je kunt kinderen wel vertellen wat je graag wil dat ze doen, maar een kind vindt niks leuker dan jou nadoen. Geef daarom het goede voorbeeld. Laat zien dat jij gezond eet en drinkt en daarvan geniet. De kans is groot dat je kinderen je dan vanzelf na gaan doen.

als je dreumes niet wil eten

Tip 8 als je dreumes niet wil eten: Altijd even proeven!

Proeven hoort erbij. Altijd! Ook al is het maar een beetje of beginnen we met één hapje. Met kleine stapjes vooruit. Het is een kwestie van oefenen, net als leren lopen en leren fietsen. Geef je kind ook complimentjes als hij iets proeft of hij het lekker vindt of niet het is een complimentje waard. Hierdoor gaat hij misschien vaker iets proeven. Blijven aanbieden, proberen en oefenen als je dreumes niet wil eten en vooral, zelf geduld hebben!

Tip 9: Gebruik de ijsblokjestruc

Dit vind ik persoonlijk een erg handige tip: de zogenaamde ijsblokjestruc. Vries wat je kind niet eet in een ijsblokjesbakje. Je kunt hieruit dan steeds in een kleine portie geven náást de maaltijd van de dag. Je kind proeft dan op een makkelijke en speelse manier weer even die nieuwe smaak en kan er langzaam aan wennen.

Tip 10: Wees duidelijk als je dreumes niet wil eten

Een kind kan iets niet willen eten terwijl hij het best lust. Soms zullen stamppot of makkelijke pasta recepten er dus prima ingaan en de andere dag wil hij het niet. Dit hoort erbij. Maar door je kind (later) een boterham of cracker te geven, houd je het slechte eten tijdens de maaltijd in stand. Wees dus duidelijk en geef geen andere opties als je dreumes niet wil eten.

Wees duidelijk als je dreumes niet wil eten

Waarom een dreumes minder eet

Er is wel een logische verklaring voor de verminderde eetlust in het algemeen. In het eerste jaar groeit een baby van gemiddeld 3,5 naar 10 kilo. In het tweede jaar zal hij maar maximaal 2 kilo aankomen. Hij groeit dus minder hard en het is logisch dat hij dan ook minder trek heeft of je dreumes niet wil eten. We waren alleen gewend dat hij altijd at als een kleine Bob de Bouwer, dus de omschakeling is groot.

Conclusie als je dreumes niet wil eten

Als ik alles op een rijtje zet en er nog eens goed over nadenk, kan ik concluderen dat het goede voorbeeld geven kan helpen. Kinderen die niet willen eten is een veelvoorkomend probleem en we moeten ons er als ouders niet door laten frustreren. Ik ga de bovenstaande tips zeker in praktijk brengen.

Ook ga ik eens kijken of het helpt om vooruit te koken, zodat we binnen een paar minuten na thuiskomst aan tafel kunnen. Margot schreef al eerder een aantal tips voor stressvrije avondmaaltijden met kinderen. Daarnaast zal het snoep en de chocola meer plaats gaan maken voor fruit en gezonde snacks. Overdag dan, want hé, na een dag met een dreumes hebben we best wat lekkers verdiend, toch?

Is deze situatie herkenbaar? Heb jij nog aanvullende tips voor als je dreumes niet wil eten? Laat ze achter op onze Facebook pagina, ik wil ze graag lezen!